Haberler

Ziraat Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı İmdat Aksoy Açıklaması

Ziraat Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı İmdat Aksoy, kış aylarından itibaren yaşanan kuraklık, don, dolu ve haşere zararlarının üretimi olumsuz etkilediğini belirterek, ''Tarım, iklim koşullarına bağımlı üretimin yapıldığı bir alan olması nedeniyle, yetişme dönemi içerisinde, zaman zaman çeşitli risklerle karşılaşılabilmektedir.

Ziraat Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı İmdat Aksoy, kış aylarından itibaren yaşanan kuraklık, don, dolu ve haşere zararlarının üretimi olumsuz etkilediğini belirterek, "Tarım, iklim koşullarına bağımlı üretimin yapıldığı bir alan olması nedeniyle, yetişme dönemi içerisinde, zaman zaman çeşitli risklerle karşılaşılabilmektedir. 2013-2014 üretim sezonunda şu ana kadar en fazla olumsuz etkisi görülen iklim olaylarından kuraklık, don ve doludur. Toplumun, özellikle de geçimini tarım ve tarımın alt sektörlerinden sağlayan üreticilerimiz olumsuz yönde etkilenmektedir" dedi.

Aksoy açıklamasında, kuraklığın, sezonun en başından beri kendini hissettirdiği belirterek, "Tahıl ekiminin yapılmaya başlandığı 2013 Ekim ayından itibaren başlayarak ve ilerleyen dönemlerdeki yağış eksikliği, çimlenme ve homojen bir çıkışı olumsuz etkilemiştir. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün 6 aylık kümülatif yağış raporuna göre, 1 Ekim 2013-31 Mart 2014 tarihleri arasını kapsayan dönemde toplam yağışlarda normale göre, özelikle İç Anadolu Bölgesini baz aldığımızda yağışlarda ortalama yüzde 27,4 azalma gözlenmiş, Nisan ve Mayıs aylarında da yeterli yağış olmamış kuraklık devam etmiştir. Bu döneme kadar üreticilerin ürünlerini yetiştirebilmek için sulamada kullandıkları elektrik ve mazot üretim maliyetini artırarak çiftçileri olumsuz etkilemiştir. Mayısın son günleri ve Haziranın başında gelen sağanak yağışlar ve özellikle tahıllara zarar veren dolu zararı çiftçilerimizi zararlara sokarak mağdur etmiştir. Kuraklık ve arkasından gelen dolu nedeniyle önemli rekolte kayıplarının yaşanabileceği bir yıldayız. Buğday ve arpadaki rekolte kayıpları dane dolayısıyla sap-saman üretimini olumsuz etkileyeceğinden dolayı hayvancılıkta nasibini alarak belki de sap-saman ithalatı yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

Ziraat Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı İmdat Aksoy yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"2013-2014 üretim sezonunda kuraklıkla ilgili kaygılar yaşanırken, 29-31 Mart tarihleri arasında yaşanan don olayı da bölgemizde başta elma olmak üzere kayısı, kiraz, erik, ceviz ve badem ağaçlarını ve ayrıca şeker pancarını etkilemiş olup üreticimiz yine mağdur olmuştur.

Bununla beraber 2013 yılı kış aylarının ılıman ve kar yağışsız geçmesi nedeni ile toprakta mevcut bulunan haşereler için çoğalacakları uygun ortam oluşmuş popülasyondaki bu artış kültür bitkilerinde tahribat yapmıştır. Mayıs ayı itibariyle ekim alanlarına tamamen yayılmış vaziyette bulunan karadrina, bozkurt, çayır tırtılı ve fare gibi haşereler şeker pancarı başta olmak üzere mısır ve ayçiçeğine zarar vermektedir. Özellikle karadrina şeker pancarında mücadelesi yapılmaz ise büyük ölçüde zarar vermektedir. Neredeyse ülkemizin tamamındaki şeker pancarı sahalarında kimyasal mücadelesine başlanılan, bu haşere konusunda çiftçilerimizin tarlalarını sık sık kontrol edip uyanık olmaları gerekmektedir.

Küresel ısınmadan kaynaklanan iklim değişikliğinin etkisiyle tarımsal üretimde önümüzdeki yıllarda da kuraklık, don ve dolu gibi risklerin daha da artacağı bilim adamlarınca sıkça telaffuz edilmeye başlamıştır. Artık bu tip risklerin olumsuz etkilerini azaltmak veya ortadan kaldırmak için tarım sigortalarının alanını genişleterek kuraklığı dahil etmek ve meyve ağaçlarında tüm çiçek dönemini kapsayacak şekilde yeniden düzenlemek gerektiği kanaatindeyiz. Bu önlem farklı platformlarda dile getirilmesine rağmen, hala bir sonuç alınamamıştır. Kısacası meteorolojik kuraklığın sosyo-ekonomik kuraklığa dönüşmeden bu tedbirin alınması artık zaruri bir hal almıştır. Aksi taktirde, zaten küçük ve parçalı aile tarımı işletme yapısı ve maliyetlerin yüksekliği nedeniyle üretimlerini zor koşullarda devam ettirebilen üreticilerimizin ayakta kalması zorlaşacak, hatta imkansız hale gelecektir." - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ziraat Mühendisleri Odası Kayseri Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title