Haberler

Zileli Aile, Dünyaya Pekmez Tattırıyor

Tokat'ın Zile ilçesinde yaşayan Özkaleli ailesi, yıllar önce evlerinde başladıkları pekmez üretimini kurdukları fabrikada sürdürerek, 11 ülkeye ürün ihraç ediyor.

EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ın Zile ilçesinde yaşayan Özkaleli ailesi, yıllar önce evlerinde başladıkları pekmez üretimini kurdukları fabrikada sürdürerek, 11 ülkeye ürün ihraç ediyor.

Aile şirketinin yönetim kurulu başkanı Orhan Özkaleli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zile'nin bağlarının meşhur olduğunu belirterek, "Üzümden birçok ürün elde ediliyor. İlçemizde ise üzümlerden pekmez yapılmış. Halkımız, pekmez üretiminde asla hile yapmamış. Tamamen doğal bir üretim olmuş. Zile'de pekmezcilik artmaya başlamış. Bundan dolayı pekmezimiz de belli bir kalite ve üne kavuştu" diye konuştu.

İlçede eskiden bütün evlerde pekmez üretildiğini anlatan Özkaleli, "Son yıllarda ise pekmez üretimini bazı işletmelerimiz yapıyor" ifadelerini kullandı.

Pekmez üretimine 1955 yılında evlerinde başladıklarını dile getiren Özkaleli, "Ev üretimi yetersiz kalınca 1992 yılında fabrika kurduk. 23 yıldır burada pekmez üretiyoruz. Bunun yanında kuşburnu ve salça üretimimiz de oluyor" dedi.

Özkaleli, 3 bin 70 metrekaresi kapalı olmak üzere 15 bin metrekare alana kurulu fabrikalarında 27 kişinin sürekli çalıştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Mevsimlik olarak da 15 işçi çalışıyor. Yılda yaklaşık bin 500 ton üzüm işliyoruz. Bundan da 500 ton pekmez üretiyoruz. 50 ton pekmezi yurtdışına ihraç ediyoruz. Almanya, Hollanda, Avusturya ve Avustralya başta olmak üzere 11 ülkeye pekmez satıyoruz."

"Pekmeze coğrafi işaret alınması iyi oldu"

Zile pekmezine önceki yıllarda coğrafi işaret alındığını anımsatan Özkaleli, "Pekmeze coğrafi işaret alınması iyi oldu. Zile pekmezinin ilçemiz sınırlarında üretilmesi gerekiyor. Her önüne gelen Zile pekmezini üretemeyecek. Zile pekmezinin üzerinde hologram var. Hologramsız ürünler Zile pekmezi değildir" şeklinde konuştu.

Özkaleli, Zile pekmezinin diğer pekmezlerden bazı farklılıklarının bulunduğuna dikkati çekerek, "Ülkemiz genelinde pekmezler gri veya kırmızıya yakındır. Zile pekmezinin en önemli özelliği, renginin beyaz olması. Yumurta akını pekmezimizi beyazlatmak için kullanıyoruz. Yumurta akı, pekmezin son aşamasında katılır, bir süre çırpılır" ifadelerini kullandı.

Orhan Özkaleli, "Pekmezimiz, enerji kaynağıdır" dedi.

Kaynak: AA / Yerel

Tokat Zile Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title