Haberler

Zengibar Kalesi Turizme Kazandırılacak

Güncelleme:

Bozkır Belediye Başkanı, Konya'nın bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, İsaura antik kentinin Çatalhöyük gibi Sille gibi tarihe ve turizme kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün, "Halk arasında Zengibar Kalesi olarak bilinen İsaura antik kentinin Bozkır İlçesinde tarihe ışık tutma açısından ve turizm açısından önemli bir yere sahiptir. M.S. 1. ve 2. Yüzyılda yaşamış bir medeniyet olan İsaura'ların Metropolit olarak bölgede önemi büyüktür. Daha önce yapılan kazılarda bulunan kitabelerde Roma İmparatorları Tiberius, Neron, Hadranius ve Adreilus'un adları geçmektedir. Antik Kentin etrafını çevreleyen kale ve surlar bugün yıkılmış durumda olsa da kule enkazı üzerinde çelenk, miğfer, dizlik, kılıç, kalkan ve ok kabartmaları hala mevcut durumda gözle görülebilmektedir" dedi.

İlk Hristiyanlar olarak, Hristiyanlığın gelişmesinde öncü olmuş ve birçok psikoposlara ev sahipliği yapmış olan İsaura'nın turizme kazandırılması için girişimleri başlattıklarını belirten Başkan Gün, "İsaura antik kenti'nin tanıtılması ve turizme kazandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığıyla görüşmelere başladık. Konya Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne buranın turizme kazandırılması ve tarihe ışık tutması için Bozkır olarak üzerimize düşen görevleri yerine getireceğimizi, yapılacak olan çalışmalar için altyapının yeterli olduğunu ve bölge halkının heyecan içinde olduğunu bildirdik" dedi.

Başkan Gün sözlerine şu şekilde devam etti; "Konya'nın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını biliyoruz. İlk medeniyetlerin Konya'da kurulduğu konusunda Çatalhöyük bizlere ışık tutmaktadır. Çatalhöyük'ün önemi ne ise İsaura antik kentinin de önemi odur. İsaura antik kentinin turizme kazandırmak bu yüzden önemli bir yere sahiptir. Bölgenin turizme kazandırılması hem bölgenin kalkınmasına hem de Konyamızın bir adım daha ileriye taşınmasına önemli katkıları olacaktır."

Başkan Gün, öncelikli olarak Zengibar Kalesininin koruma altına alınarak kaçak kazı yapanlardan ve define avcılarından korunması gerektiğini vurgulayarak kentin tarihi ve turistik özellikleri ile tarihi ve kültürel zenginliği olduğunu belirtti. Başkan Gün; "Konya sınırları içinde kurulmuş antik kent ve burada yaşamış olan halk, bölgenin tarihine ışık tutacaktır. Günümüze kadar birçok yağmacı ve define avcıları tarafından yapılan kaçak kazılara rağmen özelliklerini hala içinde barınan bir yapısıyla günümüze kadar ulaşmıştır. Bir an önce bölge tarihine ışık tutacak antik kentin koruma altına alınarak, turizme kazandırılmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İbrahim Gün Bozkır Konya Roma Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

SURVIVOR'DA KİM ELENDİ? Survivor All Star'da elenen yarışmacı kim oldu? Afrika çöl tozu Türkiye'ye geliyor 9-10 Mayıs: Çöl tozu hangi illere yağacak, kaç gün sürecek? Meteorolojiden Arabistan ve Afrika çöl tozu uyarısı! GELİNİM MUTFAKTA 9 MAYIS 2024 İZLE | Gelinim Mutfakta bugün kim birinci oldu, çeyrek altın aldı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 9 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 9 Mayıs 2024 Perşembe TV YAYIN AKIŞI: Televizyonda bugün neler var? Kanal D, Star TV, ATV, Show TV, TRT1, NOW TV MÜGE ANLI CANLI İZLE! #128204 9 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Resmi Gazete bugün (9 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Okul müdürünü öldüren Iraklı öğrenciyi savundu! Sevan Nişanyan kimdir? Atatürk'e neden hakaret etti? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 9 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (1)

Adem gürel:

Doğru düzgün bozkırın ve köylerinde yaşayan medeniyetler araştırılması yapılmamış olması üzücü.hazıra konmak diye buna denir.yahu el insaf her köyde bir tarih var.kaleler mezarlar kalıntılar var.yetkililer bi araştırsın

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title