Haberler

Zamla Gelen Büyük Isyan

Yeni Yılda Geçerli Emlak Vergisi Oranlarının Üçe, Dörde Katlandığını Söyleyen Sektör Temsilcileri, Metrekaresi 4 Bin 76 Tl'yi Bulan Arsa Değerlerinin Neye Göre Tespit Edildiğinin İyi Anlaşılması Gerektiğini Belirtti ve Uyarı Yaptı.

Yeni yılda geçerli emlak vergisi oranlarının üçe, dörde katlandığını söyleyen sektör temsilcileri, metrekaresi 4 bin 76 TL’yi bulan arsa değerlerinin neye göre tespit edildiğinin iyi anlaşılması gerektiğini belirtti ve uyarı yaptı.

EMLAK vergisinde 2010 başından itibaren geçerli olacak metrekare birim fiyatlarında yüksek oranlarda artışlar oldu. Belediyeler tarafından her dört yılda bir yenilenen verilere göre, Konak Belediyesi’ne bağlı Akdeniz ve Alsancak mahallelerinde çoğu metrekare başına bin TL’den başlayan arsa değerleri 4 bin 76 TL’ye kadar çıktı.

DEĞER TESPİTİ YAPILDI

Barbaros, Çankaya, Göztepe, Güzelyalı, Konak, M. Ali Akman, Mithatpaşa, Turgutreis ve Yeşiltepe mahallelerinde de 4 bin 76 TL’lik arsa değerleri belirlendi. Gecekonduların yoğunlukta bulunduğu Boğaziçi, Kadifekale ve Ballıkuyu mahallelerinde ise metrekare birim fiyatlarında en çok 100 TL’lik bir değer tespiti yapıldı. Konak’tan sonra yüksek emlak vergilerinin yoğunlukta olduğu Karşıyaka ilçesinde, Mavişehir Mahallesi metrekare başına 2 bin 870 TL’lik değerle ilçenin en pahalı yeri oldu.

BALÇOVA’DA KESİNLEŞMEDİ

Arsa spekülatörlerine karşı yerel yönetimlerin sık sık uyarı yaptığı Balçova’daki Bahçelerarası ve İnciraltı mahallelerinde de en çok 2 bin 500 TL’lik arsa değeri belirlenmekle birlikte, birçoğunun davalık olduğu için bu rakamların henüz kesinleşmediği öğrenildi. Buradaki vatandaşların, henüz imar izni olmayan, tarla ve bahçe olarak kullanılan arsalara konut alanı değerlemesi yapıldığı için itirazda bulundukları belirtildi. Bornova’da bin TL’nin üstünde arsa rayiç bedeli saptanmazken, köylerinde 7 TL’lik bedele rastlandı. Ortalama 90 ila 200 TL’lik bedellerin ağırlıkta olduğu Buca ilçesinde ise, en pahalı yer metrekare başına 685 TL’lik bedelle Forbes Caddesi oldu.

TÜM KESİMLER ETKİLENECEK

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan İzmir Ticaret Odası (İTO) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı ve Bina Yapım Grubu Meclis Üyesi Necip Nasır, “Bu zamlar hem emlak sektörünü, hem inşaat sektörünü, hem de bunun dışında bütün vatandaşları etkileyecektir. İşsizliğin bu boyutta olduğu bir dönemde, insanlar yaşamlarını güçlükle sürdürebilirken gayrimenkulü olan vatandaşlar emlak vergi bedellerini ödeyemeyecek duruma gelebilir. Özellikle Balçova, İnciraltı ve Mavişehir’deki yaşanan artışlar zorluk yaşatabilir” diye konuştu.

İTO OLARAK İTİRAZ ETTİK

Nasır, İTO olarak kendilerinin de itiraz ettikleri yerlerin bulunduğunu belirterek “Bu dönemde olmaması gereken zamlar da yapıldı. Bu yanlışlıklara karşı İTO ve muhtarların birtakım itirazları var” diye konuştu. Özellikle gecekondu bölgelerinde artan arsa değerleriyle ilgili yorum yapan Nasır, kentsel  dönüşüm projeleriyle bağlantılı olarak oluşan beklentilerden kaynaklı bu bölgelerde arsa değerlerinin arttığını kaydetti.

SEKTÖR ETKİLENMEYECEK

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu ise, arsa değerlerinde yapılan zamların emlak sektörünü etkilemeyeceğini, etkinin daha çok alınıp satılmış gayrimenkullerde yaşanacağını dile getirdi. Zam oranlarını çok iyi incelemek gerektiğine işaret eden Güleroğlu, “Bir bölgede imar yoksa buranın değeri düşük bir rakam olacaktır. Ancak imar konusunda yapısal bir değişim yaşıyorsa, ulaştırma, sosyal alanlar gibi avantajlar ekleniyorsa o gayrimenkulün değerinin artması doğaldır. Yüksek artış gösteren yerler bu şekilde görülmeli” dedi. Her gayrimenkulün gerçek değeri üzerinden gösterilebilmesi için bina ve emlak vergilerinin düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Güleroğlu, gecekondulardaki değer artışının kentsel dönüşüm projeleriyle bağlantısı olduğunu açıkladı.

FİLLER VE ÇİMEN

TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şube Başkanı Tolga Çilingir de, İzmir’deki yüksek artışın, imar planlarında öngörülen ve tespit edilen kararlardan kaynaklı olabileceğini anlatarak imara açılacak yerlerde önce beklentilerin, sonra değerlerin arttığını kaydetti. İnciraltı’nda arazisi bulunan çiftçilerin yüksek vergileri ödeyip ödeyemeyeceğine ilişkin soruya yanıt veren Çilingir, “Tarım alanları imara açılacağı zaman beklentiler de artıyor, arsa değerleri de artıyor. Bizim bu bölgeyle ilgili tüm karşı çıkışlarımız bu sebeplerden kaynaklıydı. Maalesef filler tepişirken çimenler eziliyor” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken çıkış: Yargı eleştirilemez değildir

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken çıkış: Yargı eleştirilemez değildir

Veliden okul müdürüne saldırı! O anlar kamerada

Veliden okul müdürüne saldırı! O anlar kamerada

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title