Haberler

Yörükler Balıkesir'de Buluşuyor

9.'su düzenlenecek olan Uluslararası Yörük ve Türkmen Şöleni 12 Mayıs pazar günü Ayvatlar köyünde yapılacak.

Balıkesir'de bu yıl

9.'su düzenlenecek olan Uluslararası Yörük ve Türkmen Şöleni 12 Mayıs pazar günü Ayvatlar köyünde yapılacak. Türkiye'nin her yerinden Yörükler bu tarihte Balıkesir'de buluşacaklar.

Oğuz Boyları Karesi Yörük Türkmen Derneği ve Ayvatlar Köyü halkı ile birlikte icra edilen Balıkesir Ayvatlar 9.Yörük Türkmen Şöleni aynı zamanda Anneler Gününün de kutlandığı özel bir günde yapılıyor. Haftaya yapılacak şölenle ilgili bilgi veren Oğuz Boyları Karesi Yörük Türkmen Derneği başkanı Nail Akkeçi, etkinliklerin amacının Yörük ve Türkmen geleneğinin yaşatılmasına katkı sağlamak ve Türk Kültürünü gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyledi. Beraberinde yönetim kurulu üyeleriyle bir basın toplantısı düzenleyen dernek başkanı Nail Akkeçi, "Oğuzların Kayı Boyu Karakeçili aşireti mensupları olan bizler bu şöleni; Anneler Gününde icra etmek suretiyle, Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazi'nin annesi Hayme Anayı da anmak istiyoruz ve onun Anadolu toprakları üzerinde var olan beylikler arasındaki birleştirici rolünü günümüz gençliğine aktarmak istiyoruz. Bu şölenin diğer bir amacı da Eskişehir'den, Bilecik'ten Söğüt'ten, Kütahya'dan, Isparta'dan, doğudan, güneydoğudan, Toroslardan gerek kalben takip eden, gerek davetimize icap ederek gelecek olan tüm vatandaşlarımıza, Balıkesir'in tanıtılmasına katkı sağlamaktır" dedi.

KARDEŞLİĞİN VE BİRLİĞİN SİMGESİ: KARAKEÇİLİ AŞİRETİ

Oğuz Boyları Karesi Yörük Türkmen Derneği Başkanı Nail Akkeçi, Oğuzların Kayı boyuna mensup olan Karakeçili Aşiretinin yüzyıllara dayanan mazileriyle Anadoluyu ebedi vatan yaptıklarını, bu aşiretin Yörük ve Türkmenleri Anadolu insanının kardeşlik ve birliğinin simgesini oluşturduğunu vurguladı. Dernek başkanı Nail Akkeçili, sözlerine şöyle devam etti;

"Kayı demek kuvvetli ve kudret sahibi olmak demektir. Herkesin 1071 yılında bu topraklarda dalgalanan sancağın bu gönderden inmeyeceğini, Alparslan'ın içine düşen Anadolu aşkının kalplerden asla eksilmeyeceğini bilmesi gerekmektedir. Osmanlı yönetimine sadakatle bağlı kalan Karakeçililer, Sultan II. Abdülhamit tarafından sarayın muhafazası için görevlendirilmiştir. Hem Yavuz Sultan Selim, hem de II. Abdülhamit tarafından güvenilirliğin ve sadakatin simgesi olarak Karakeçililere sancak verilmiştir. Cumhuriyet döneminde de Karakeçililer devlete sadakat ile bağlı kalmışlardır. Milli Mücadele'de Urfa ve havarisindeki milli faaliyetlerde ve özellikle yörenin Fransız işgalinden kurtarılması ile bazı iç isyanların bastırılmasında, Siverek kuvvetleri içinde yer alan Karakeçililer, diğer Türkmen (Oğuz) kuvvetleri olan İzoli, Beğdili (Badıllı), Karahanlı aşiretleri gibi üzerlerine düşeni yapmışlardır. Güneydoğu Anadolu'da olduğu gibi Orta ve Batı Anadolu bölgelerindeki Karakeçililer de Milli Mücadele'ye destek vermişler ve önemli vazifeler ifa etmişlerdir. Batı cephesinde Yunanlılara karşı ve bazı iç isyanların bastırılmasında Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Aydın, Balıkesir, Manisa, İzmir yöresindeki Yörük Efeleri çok önemli hizmetlerde bulunmuşlardır. Mustafa Kemal Paşa'nın yakın silah arkadaşlarından Yarbay Mehmet Arif Bey oluşturduğu özel bir 'Karakeçili Müfrezesi' ile Milli Mücadele'nin içinde yer almıştır. Bu tarihi bilgiler ışığında günümüze baktığımızda, Yörük ve Türkmen faaliyetleri geleneksel devlet anlayışı içinde devletin ve milletin bekasını, milli birlik ve bütünlüğünü, devletin bağımsızlığını daima ön planda tutarak önümüzdeki çağın Türk Çağı olmasına katkı sağlamaktır. Ayrıca; Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün; 'Türk Milleti ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır' sözüyle Türk gençliğine işaret ettiği tarihten hız ve ilham alarak muasır medeniyet seviyesinin üzerine ulaşma hedefine katkı sağlamaktır. Bu şölenin ruhunda birbirimizle kaynaşmak var, konuşmak var, tanış olmak var, doğru anlamak var. Hiç birimiz acı, gözyaşı ve nefret istemiyoruz. Yunus Emre diyor ki; 'Ben gelmedim kavga için, benim için sevgi için, dostun evi gönüllerdir, gönül yapmaya geldik.' Etkinliklerimizin yapılmasına bugüne kadar katkıda bulanan devlet büyüklerimize ve bu yıl yapılacak olan şölenimizin yapılması için her türlü desteği veren Balıkesir Valimiz Sayın Ahmet Turhan'a, kamu kuruluşlarının ve Sivil Toplum Kuruluşlarının yöneticilerine, özellikle etkinliklerimizde büyük hizmetleri olan yönetim kurulu arkadaşlarıma, Ayvatlar Köyü halkına, üyelerimize, şölenimize iştirak edecek Yörük Türkmen temsilcileri ile bizleri bugüne kadar yalnız bırakmayan halkımıza teşekkür ediyorum."

ÇAYIMIZI DEMLEDİK, MİNDERLERİ SERDİK

Yörük ve Türkmen şöleni kapsamında Balıkesir Valiliği Rıza Akdemir Sergi salonunda 7-10 Mayıs 2013 tarihlerinde, "Geçmişten Günümüze Ayvatlar Yörük ve Türkmen Şölenleri" adı altında bir fotoğraf sergisi açılacağı bildirildi. Nail Akkeçi, "Biz Yörükler deyim yerindeyse; Çayı demleyip, minderleri yerleştirdik. Sizleri Ayvatlar Köyündeki şölenimize davet ediyoruz" diyerek herkese çağrıda bulundu.

ŞÖLEN PROGRAMI

12 Mayıs 2013 Pazarg ünü Ayvatlar köyündeki etkinlik alanında yapılacak olan şölende; tüm şehitler ve ebediyete intikal etmiş vatandaşlar için mevlit okunacak. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından günün önemi hakkında protokol konuşmaları yapılacak. Bursa Mehteran Bölüğünün vereceği konseri yine Bursa'nın Kılıç Kalkan ekibinin gösterisi izleyecek. Osmanlı Devletinin Kuruluşundaki önemli şahsiyetlerin temsili gösterisi, 'yılın annesi'ne temsilen hediyelerin sunulacağı şölende yöresel halk oyunları oynanacak, unutulmaya başlayan çocuk oyunları canlandırılacak, misafir halk oyunları ekiplerinin folklor gösterisinin ardından konser ile sşölen programı sona erecek

Oğuz Boyları karasi Yörükleri Kültür ve Turizim Derneği Yönetim Kurulunda; Nail Akkeçi (Başkan), Hazım Köse (Başkan Yardımcısı), Mustafa Akkeçi (muhasip üye), Nurettin Savran (Genel Sekreter), Özkan Savran (üye), Levent Yaşar (üye) ve Ahmet Ulu (üye) yer alıyor. Şölen tertip komitesinin ise; İzzet Yıldırım (Balıkesir Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü), Himmet Sinoplugil (İl Özel İdares Genel Sekreter Yardımcısı), Numan Özel'den (İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü temsilcisi) oluştuğu bildirildi.

(YU)

05.05.2013 18: 44: 31

TSI

NNNN - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Karakeçili Balıkesir Kütahya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title