Haberler

Yörex Almanya'ya Açılıyor

ANADOLU'nun binlerce yıllık zenginliklerini 7 yıldır Antalya'da insanla buluşturan Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), uluslararası arenada ilk olarak önümüzdeki yıl Almanya'da, alanında dünyanın en büyüğü kabul edilen Anuga Gıda Fuarı'nda 1000 metrekare alanda düzenlenecek.

ANADOLU'nun binlerce yıllık zenginliklerini 7 yıldır Antalya'da insanla buluşturan Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), uluslararası arenada ilk olarak önümüzdeki yıl Almanya'da, alanında dünyanın en büyüğü kabul edilen Anuga Gıda Fuarı'nda 1000 metrekare alanda düzenlenecek.

Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteğiyle bu yıl yedincisini düzenlediği YÖREX'in tamamlanması sonrası ATB yönetimi bir değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantıya ATB Başkanı Ali Çandır, Başkan Yardımcısı Halil Bülbül ve yönetim kurulu üyesi Süleyman Ersan katıldı.

70 İL, 155 BİN ZİYARETÇİ

ATB Başkanı Ali Çandır, 7 yıl önce 'Sizin Oraların Nesi Meşhur' merakıyla 42 il ve yaklaşık 25 bin ziyaretçiyle başladıkları YÖREX'in, bu yıl 70 ilden gelen katılımcılarla 155 bin 751 insanın geçmişiyle bağ kurmasına araç olduğunu söyledi. Önemli bir farkındalık yaratıldığını belirten Çandır, "Kıyıda köşede kalmış yöresel ürünlerimizi üreten insanlar YÖREX'le cesaret buldu. Bundan sonra görevimiz daha da ağırlaşarak devam ediyor. Özellikle Kalkınma, Gümrük ve Ticaret bakanlıkları ve TOBB desteğiyle üreticilerimizi eğitme seferberliği başlatmamız gerekiyor ki bu ürünler gerektiği şekilde üretilmeli ve pazara sunulmalıdır" dedi.

İLK YURTDIŞI FUARI ALMANYA'DA

Fuarın açılışına katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin önümüzdeki yıl YÖREX'in yurtdışına çıkışı yönünde söz verdiğini hatırlatan Ali Çandır, bu tür konularda katılımcılara yönelik yapılan anketlerle YÖREX'in yönünün belirlenmeye çalışıldığı ve önümüzdeki yıl YÖREX'in tüm kurumların desteğiyle yurtdışında olacağını ifade etti. Ali Çandır, YÖREX'in önümüzdeki yıl Almanya'da dünyanın en büyük gıda fuarında 1000 metrekare alanda planlandığını da açıkladı.

COĞRAFİ İŞARETLER ENSTİTÜSÜ ZORUNLU

Yöresel ürünlerin hakkının hukukun korunması, coğrafi işaretle bir zırha bürünmesi için de çalışmalar yaptıklarını anlatan Ali Çandır, bu doğrultuda önemli yol aldıklarını, ama yeterli olmadığını söyledi. Çandır, "Türkiye'ye bir coğrafi işaretler enstitüsü kurulması zorunlu. Çünkü 3 bin civarı coğrafi işaretimizi korumak, gün ışığına çıkarmak ve onları önce kendi insanımıza sonra dünyaya ulaştırabilmek için bu ürünlerin sağlıklı bir şekilde denetlenmesi, izlenmesi ve geliştirilmesi gerekiyor. Tekrar Amerika'yı keşfetmemize gerek yok. Fransa'da bunun örneği var" dedi.

KIRSAL KALKINMANIN ANAHTARI

Bu yıl fuara 13 kalkınma ajansının katılarak güç verdiğini belirten Çandır, "Önümüzdeki yıl 26'sını da burada görmek istiyoruz. Çünkü kalkınma ajanslarının çalışma alanı ve hedefleriyle YÖREX birebir örtüşüyor. Kalkınma ajanslarının bölgelerinde ekonomik dengeyi sağlama, bölge refahını artırma, işsizliği azaltma, bölgenin tanıtımı, genç ve kadınlara iş sağlama gibi hedefleri var ve YÖREX'te işte bunların anahtarı niteliğinde. Kırsal kalkınmayı hedefliyorsak, biz kırsal kalkınmanın anahtarı olarak YÖREX'i görüyoruz" dedi.

Nerede yöresel ürünlerle ilgili bir organizasyon olsa oradaki sorunlarla ilgili şikayetlerin de kendilerine geldiğine dikkat çeken Ali Çandır, "Özellikle Antalya ve diğer kentlerde. Tamamen ticari, birtakım insanların çıkarlarına dayalı organizasyonlar yöresel ürünlerin piyasadaki itibarını zedeliyor. Bunları yıllardır gerek yerel yönetimler gerek bakanlıklara yazdık. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bir çalışma yapıyor. Elbette yöresel ürünlerle ilgili çok fazla etkinlik olmalı ama gerçekten yöresel ürün üretimi yapanların hakkının, hukukunun gasp edilmemesi lazım. Bu doğrultuda bu organizasyonlara bir düzenleme getirilmesini bakanlıktan talep ediyoruz" dedi.

- Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ali Çandır Türkiye Antalya Almanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 7 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 7 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 7 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Fenerbahçe'nin şampiyonluk şansı var mı? Fenerbahçe nasıl şampiyon olur? Şampiyonlukta ikili averaj mı genel averaj mı? Ligde puanlar eşit olursa kim şampiyon olur 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title