Haberler

Yöresel Ürünler Fuarına Sümer Ezgü'den Destek

Antalya Ticaret Borsası (Atb) Tarafından Bu Yıl İkincisi Düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı'na (Yörex) Türk Halk Müziği Sanatçısı Sümer Ezgü Destek Verecek.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı'na (YÖREX) Türk Halk Müziği Sanatçısı Sümer Ezgü destek verecek. Ezgü, "Anadolu'dan geldik" türküsünün de fuar müziği olarak kullanılmasına izin verdi.

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak ile Sümer Ezgü, ATB toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi. Ali Çandır, yaptığı konuşmada, geçen yılki YÖREX'te 'sizin oraların nesi meşhur' sloganı ile yöresinin adını almış tüm ürünleri Antalya EXPO Center'da topladıklarını belirterek, "780 bin kilometrekarelik Türkiye'yi 3 bin metrekareye sığdırdık" dedi.

Ekonomik krizin etkilerini azaltmak, yerinde istihdam sağlamak ve net ihracat doğuracak katma değeri yüksek ürünlerin ekonomiye kazandırılması ve ihracatı hedefiyle böyle bir fuar düzenlemeye karar verdiklerini anlatan Çandır, şöyle konuştu:

"Kıyıda köşede kalmış, gün ışığına çıkmamış ürünlerin hakkını, hukukunu koruyacak coğrafi işaretlemesini sağlamak, ayrıca bunların markalaşma süreçlerine katkı koymak için yola çıkmıştık. Geçtiğimiz yıl 42 ilimizin binin üzerinde ürününü sergiledik. Bu yıl hedefimiz 81 il."

Anadolu'nun 10 bin yıllık geçmişini Antalya'da topladıklarını vurgulayan Çandır, bu yıl 28 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek fuarın kültürel boyutta gelişmesini sağlamak için de halk müziği sanatçısı Sümer Ezgü ile temasa geçtiklerini kaydetti. Çandır, "Bu yıl ve sonraki yıllarda Sümer Ezgü bizim sanat yüzümüz olacak. Özellikle, projemizle de örtüşen 'Anadoludan geldik' türküsü bizi de ciddi anlamda heyecanladırıyor. Bu türkü Anadolu'nun kültürel ve hoşgörü ortamını vurgulayan yaklaşımı ile fuarımıza renk katacak" dedi.

Çandır, fuara 60 bin kişinin katılımının hedeflendiğini söyledi.

-KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ EL SANATLARINA DİKKAT ÇEKİLECEK-

ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, kaybolmaya yüz tutmuş bir çok sayıda el sanatı olduğunu belirterek, yetkililerin de dikkatini çekebilecek bir fuar olacağını düşündüğünü belirtti.

Sümer Ezgü de, yerli üretimin önemine dikkati çekerek, Türkiye'de devrim arabalarının, uçak yapımının bir şekilde engellendiğini, meyve ve sebzelerin tohumlarını bile ithal eder hale gelindiğini kaydederek, şunları söyledi:

"Yerli üretim bizim gelişmemizin yegane dayanağıdır. YÖREX fuarına katılan firmaların konumu aslında gerçek anlamda halk üretimi olmasıdır. Bu refleksin gelişmesi lazım. Ben de bu bölgeden, bu ülkeden yetişmiş bir sanatçı olarak varlığımla bu anlayışa, YÖREX fuarındaki çalışmalara katkı sağlayacağım. Başından sonuna kadar her zaman varım. Anadolu'dan geldik türkümü bu fuarın müziği olarak kullanılmasına izin veriyorum ve bu fuarın müziği olarak armağan ediyorum."

Değer yaratmanın zor ve zaman alan bir konu olduğunu ifade eden Ezgü, Burdur'un büğdüz halılarının köylülerce üretildiğini ancak pazar bulunamadığını da anlatarak, "Yerel köftenin yerini Mc Donalds'ın alması bir değişimdir. Yeni değerlere dönüşüm olduğuna göre ekonomik döngü de başlıyor. Öyleyse bir karar almak gerekiyor. Yüzyıllardır oturmuş değerleri niye bu kadar harcıyoruz acaba. Bence böyle bir fuar böyle bir bir refleksi geliştirecek. Bize ait değerlerin kültürel ve ekonomik değeri olduğunu kabul etme açısından YÖREX'in bir ivme kazandıracağını düşünüyorum" dedi.

-FUAR COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYISINI ARTIRDI-

Ali Çandır, toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Türk Patent Enstitüsü'nün YÖREX'e destek verdiğini kaydeden Çandır, "TPE çalışmasına göre Türkiye'de coğrafi işaret almaya hak kazanacak yaklaşık 2 bin 500 ürün var. Bu fuara başlamadan önce 116 coğrafi işaretli ürün vardı. Fuar sonrası sayı 136'ya yükseldi. Müracatlarda da ciddi bir artış oldu"diye konuştu.

Fuarda sadece ürünlerin sergilenmeyeceğini, yöresel ürünlerin yapılışının da gösterileceğini vurgulayan Çandır, "Kaybolmaya yüz tutmuş yüzlerce ürünümüz var bu fuar onları cesaretlendirecek" dedi.

Çandır, YÖREX'e TOBB'un yanı sıra İhracatçılar Birliği, TPE, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, MEB, belediyelerin destek verdiğini belirterek, geçen hafta TOBB başkanıyla yaptıkları görüşmede uluslararası alandan satın alma heyetlerini fuara getirmenin yollarını aradıklarını sözlerine ekledi.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title