Haberler

Yollarda Bir Anasınıfı

Fatma Ünal - Bekir Bektaş - Antalya'da Belediye Otobüsünden Dönüştürülen Gezici Anasınıfı, Üç Yıldır Köy Çocuklarını Okul Öncesi Eğitimle Buluşturuyor

Fatma Ünal - Bekir Bektaş - Antalya'da belediye otobüsünden dönüştürülen gezici anasınıfı, üç yıldır köy çocuklarını okul öncesi eğitimle buluşturuyor. Antalya'da 8 bölgede 450 çocuğu okul öncesi eğitimle tanıştıran gezici anasınıfının uğradığı bölgelerden altısında, otobüsün ayrılmasının ardından kalıcı anasınıfları oluşturuldu.

Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediye Başkanlığının ortaklaşa yürüttüğü 'gezici anasınıfı' uygulaması, imkanları yetersiz ailelerin yaşadığı bölgelerdeki 4-5 yaş grubu çocuklara ulaşmayı hedefliyor.

Uygulamayla, hem okul öncesi eğitimi yaygınlaştırılarak çocukların gelişimlerine destek olunuyor, hem de veliler bilinçlendirilerek, kalıcı eğitim kurumlarının açılması sağlanıyor.

İşte bu amaçlar için 3 yıl önce yola çıkan 'Sabiha Gökçen Anaokulu Gezici Sınıfı', 8 bölgede 450 çocuğa ulaşırken, çocukların ailelerine de Aile İçin Temel Eğitim Programı uygulandı.

Bilinçlenen ailelerin de talebiyle, bu bölgelerin altısında, otobüsün ayrılmasından sonra kalıcı anasınıfları oluşturuldu. Gezici anasınıfı, son durak yeri olan Aksu ilçesinin Gökdere köyünde bulunan Yurtpınar Atatürk İlköğretim Okulu'nun bahçesinde, 16 çocuğa hizmet veriyor. Öğretmenleri eşliğinde becerilerini arttıran çocuklar, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün girişimleriyle ilk kez bir tiyatro gösterisini de izlediler.

- AMACINA ULAŞTI-

Sabiha Gökçen Anaokulu Müdürü Goncagül Karaköse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007 yılından bu yana farklı bölgelerde eğitim verdiklerini vurgulayarak, 'Aileler, okul öncesi eğitim çok önemsenmiyordu. Gezici ana sınıfıyla, özellikle ana sınıfı olmayan bölgelere giderek, oralarda okul öncesi eğitimini tanıttık. Bu şekilde daha iyi sonuç aldığımız fark ettik' dedi.

Karaköse, gittikleri yerlerde, Türkçe, müzik, sanat, oyun, drama eğitimleri verdiklerini belirterek, ailelerin bu durum gördükten sonra genellikle otobüslerinin oradan ayrılmasını istemediklerini söyledi.

Sınıf öğretmeni Mine Gülgün de, gezici anasınıfıyla genellikle köylere gidildiği için çocukların Türkçe'yi güzel ve doğru kullanmasını önemli katkı sağlandığını belirterek, 'Gittiğimiz bölgelerdeki çocuklar çok utangaçlar. Eğitime başladığımız ilk iki ay biraz zor geçiyor. Daha sonra alışıyorlar' diye konuştu. Gezici anasınıfında günde 6 saat eğitim verildiğini dile getiren Gülgün, oyunlar ve el işlerinin yanı sıra okuma, yazmaya hazırlık çalışmaları da yaparak çocukları el yazısına hazırladıklarını söyledi.

- AİLELER DE MEMNUN-

Anasınıfı öğrencilerinden Hasan Güven'in annesi Leyla Güven, bu eğitimin çocuğunun gelişimine büyük katkı sağladığını belirterek, şunları anlattı:

'Oğlum daha önce çekingen ve içine kapanık bir çocuktu. Beslenme alışkanlığını da tam olarak kazanamamıştı. Anasınıfında bu sorunları geride bıraktı. Buraya da bir anasınıfı açılsa iyi olacak. Yani araç değil de okul olsa daha iyi olur. İnşallah buraya da anasınıfı yapılır. Zaten ilköğretim okulumuzun da bakıma ihtiyacı var biraz. Bu konuda yardım bekliyoruz.'

- OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE ARTIŞ-

İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay da, Antalya'da okul öncesinde 48 anaokulu, bin 335 anasınıfı, 5 uygulamalı anasınıfı, 10 engelli çocuklara ait anasınıfı bulunduğunu ve bu sınıflarda görevli bin 236 öğretmenin, 24 bin 853 öğrenciye eğitim verdiğini bildirdi. Antalya'nın, okul öncesi eğitimde Türkiye ortalamasının altında kalması nedeniyle 2007 yılı başında çeşitli projeler geliştirdiklerini belirten Gülay, 'Her ilköğretim okulu bünyesinde en az bir anasınıfı açmayı, her ilçeye en az bir anaokulu yapmayı, mobil gezici anasınıfı ile prefabrik taşınabilir anasınıfları oluşturmayı hedef olarak koyduk. Gezici anasınıfı, aynı yılın mart ayından itibaren yeni yerleşim birimleri ile kırsal bölgelerde hizmete başladı. Bu kapsamda veliler de eğitildi.' diye konuştu.

Geliştirdikleri projelerle 4-5 yaş grubunda Türkiye ortalaması yüzde 34 olan okul öncesi okullaşma oranının Antalya'da yüzde 43'e çıktığını ifade eden Gülay, 5 yaş grubunda da Türkiye ortalaması yüzde 55 olan okullaşma oranının kentte yüzde yüzde 60'ı bulduğunu söyledi.

(FÜ-ŞEN-OSM) - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 26 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title