Haberler

Yıldız: Enerji Sektörü Barış Yolunda Katalizör Görevi Görüyor

ENERJİ ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjiyi stratejik olgu olarak da gördüklerini belirterek, "Enerji sektörü, ortak paydada barış yolunda katalizör görevi görüyor" dedi.

ENERJİ ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjiyi stratejik olgu olarak da gördüklerini belirterek, "Enerji sektörü, ortak paydada barış yolunda katalizör görevi görüyor" dedi. Yıldız, 13 yıl içinde enerji sektörüne 28- 30 milyar dolarlık yatırım yapılacağını anlatırken, "Türkiye'deki en önemli enerji politikalarından biri yerli kaynaklarımızın harekete geçirmiş olmasıdır. 2023 yılına kadar kömür, rüzgar, su ve güneşe kadar bütün yerli kaynakların çöp gazları dahil olmak üzere tamamının harekete geçirildiği dönem göreceğiz" dedi.

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜMSİAD) dün gece Kayseri'de düzenlediği 'Enerji Politikaları' konulu toplantıya katılan Bakan Yıldız, Türkiye'deki en önemli enerji politikalarından birinin yerli kaynakların harekete geçirilmesi olduğunu söyledi. Önümüzdeki 13 yıl içinde yerli enerji kaynaklarının tümünün harekete geçirileceğini belirten Bakan Yıldız, şöyle dedi:

"2023 yılında bütün bunların ön planda olması lazım. DPT ve Hazine'nin verilerine göre bunlar yeterli değil. Bunlar, Türkiye'nin büyüme hızını karşılayabilecek durumda değil. O yüzden petrol ve doğalgazın sürdürebilir olması lazım. Şu anda bunların yüzde 95'ini ithal ediyoruz. Bunların da yeterli kaynaklar haline gelebilmesini sağlayabilecek çalışmalar yapmamız lazım. Karadeniz'de yaptığımız çalışmalar Adıyaman, Batman, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yoğunlaşmış arama faaliyetlerimizi daha da artırdık. Yanlızca arama faaliyetlerine ayırdığımız rakam bundan 7.5 yıl öncesine göre 12 katına çıkardık. Karadeniz'den ümitli olduğumuz bu tür faaliyetleri yani yerli kaynaklar gelebilmesini sağlamamız lazım. İthalatı yüzde 20'si ile yıllarına göre yüzde 70'ini karşılayacak olan ithalat rakamlarının tamamı enerji kaynakları ayırır. Bunların mutlaka yerli kaynaklara çevrilir olması lazım. Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a kadar yaptığımız bütün yatırımların tutarı 4 milyar dolardı. O yıl, ödediğimiz faiz 40 milyar dolardı. Yani film gibi. 1 yatırım yapıyor, 10 faiz ödüyorsunuz."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, uluslararası anlamda enerjiyi stretejik olarak gördüklerini, bu sektörün uluslararası ilişkilerinden arındırılamayacak kadar büyük boyutlarda devam eden birçok blok hareketleri ilgilendirdiğini söyledi. Yıldız, şöyle devam etti:

"Nükleer güç santralleriyle alakalı yaptığımız çalışmalar, uluslararası petrol boru ve doğalgaz hatları bunların hiçbirisi siyaset ve komşuluktan arındırılamıyor. 2 ülke arasındaki sıkıntılı durumlarda enerji sektörü, ortak paydayı barış yolunda katalizör görevi görüyor. Bugün Gürcistan ile Rusya arasında zaman zaman sıkıntılar olur. O yüzden enerjiyi stratejik olarak görüyoruz. Enerjiyi coğrafyasından kaynaklanan avantajları kullanan Türkiye olarak son derece önemli görüyoruz. İktidarlar, Türkiye'nin birçok fırsatını gözardı etmiş. 1998'de nükleer üst santralleri için gelen 3 gelen teklifin en kötüsünü seçsek, ülkemiz şimdi yüzde 40 karlıydı. O yüzden bizim büyük resmi, kaçırmamamız lazım. Büyük resim şunu söylüyor: Nükleer güç santrallerini yapar, farklı sanayiyi sahip olursanız, o sizi daha farklı yerlere taşır. Somut lisanslamaya hazır ve 3 ay sonra vereceğimiz rüzgar santralleriyle alakalı lisansın toplam tutarı 8 bin megavattan yaklaşık 12 milyar dolar. Bunlar gerçekleşmeyi bekleyecek yatırımlar. 'Geldi, gidiyor' dediğimiz rakamlar değil. Sırf ortaya koyduğumuz pörtföyün yapılış tutarı önümüzdeki 13 yıl içerisinde toplam 28 ile 30 milyar dolar civarındadır."

Oktay ENSARİ - Demet ÖZTÜRK - İsmet KÖZELO / KAYSERİ- DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Bakmadan Geçme

Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri düştü mü? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'leri belli oldu mu, açıklandı mı? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title