Haberler

Yıldız: Askere Gitmemek Bir Haktır

Güncelleme:

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, 'Vicdani Redde İlişkin Sözlerinin Arkasında' Durduğunu İfade Etti.

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, ''vicdani redde ilişkin sözlerinin arkasında'' durduğunu ifade ederek, hakkında soruşturma açılmasının ''umurumda bile olmadığını'' söyledi.

Yıldız, TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Yaptığı açıklamaların kamuoyunda ciddi tepki uyandırdığının'' söylenmesi üzerine, Yıldız, toplumu germek gibi bir niyeti olmadığını söyledi. Türkiye'nin, Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında zorunlu askerliği kaldırmayan tek ülke olduğunu anlatan Yıldız, ''vicdani reddin bir hak olduğunu'' ifade etti.

''Türkiye'nin içinde bulunduğu gerçeği görmesi gerektiği'' görüşünü dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

''Kim savaşmak istiyorsa gönüllü gider, savaşır. Türkiye'de bütün ezilenlere 'bu savaşın ortağı olmayın, vicdani ret, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden, uluslararası hukuktan kaynaklanan bir haktır, bu hakkınızı kullanın' dedim ve bu söylediklerimin arkasındayım. Bu gençlerimizin kanında hepimizin, bütün siyasetçilerin, aydınların, sorumluluk düzeyinde olup da bir şeyler yapmayanların eli vardır. 30 yıldır aynı şeyi deniyoruz. Geldiğimiz nokta; '30 yıldır yaşadıklarımızı tekrar yaşatalım...' Bu, bir kardeş kavgasıdır, bu kardeş kavgasına ortak olmayın.''

BDP Grup Başkanvekili Yıldız, şu ana kadar, partisinden ''Niye böyle dedin?'' diye bir eleştiri gelmediğini söyledi.

Yıldız, bir gazetecinin, ''Siz PKK adına mı konuşuyorsunuz?'' sorusuna, ''Ben bütün Kürtler adına, BDP adına konuşuyorum'' yanıtını verdi.

Bengi Yıldız, ''PKK'nın da bölünme gibi programında... Herkes okuyor, hangi internet sitesine girerseniz girin, Öcalan'ın açıklamalarından tutun, PKK'nın kurmaylarına kadar yapılan bütün açıklamaların hiçbirisinde 'Biz bu ülkeyi bölmek istiyoruz, bağımsız bir Kürt devleti kurmak istiyoruz' gibi bir söylem yok. Özerkliği biz de istiyoruz. Demokratik özerkliği, Kürtlerin kendi kendini yönetmesi gerektiğini... En önemli çözüm, Kürtlerin yerelde kendi kendisini yöneteceği...'' diye konuştu.

Partisinin ortaya koyduğu demokratik özerklik projesinin, etnik bir demokratik özerklik projesi olmadığını kaydeden Yıldız, bir gazetecinin, ''oraya gidiyor'' sözleri üzerine, ''Nereye gideceğine siz karar veriyorsunuz. Siz niyet okuyorsunuz. 'Oraya giderse bağımsız bir devlete de gider' diyorsunuz. Avrupa'da demokratik özerklik, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi o ülkeleri bölmüş mü, güçlendirmiş mi?'' dedi.

Kaynak: AA / Politika

Haberler

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakan Tekin'den, Kocaeli'de öğretmene saldırıya tepki: Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu hayata geçireceğiz

Bakan Tekin'den, Kocaeli'de öğretmene saldırıya tepki: Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu hayata geçireceğiz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title