Haberler

Yılbaşında Büyük İkramiye Çıkma Olasılığı 10 Milyonda 1

Yılbaşı gecesi herkesin hayallerini süsleyen Milli Piyango çekilişinde büyük ikramiyenin yüzde 85 oranında çeyrek bilet sahibi talihlilere çıkacağı bildirildi.

Yılbaşı gecesi herkesin hayallerini süsleyen Milli Piyango çekilişinde büyük ikramiyenin yüzde 85 oranında çeyrek bilet sahibi talihlilere çıkacağı bildirildi. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü İstatistik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Erkan Işığıçok, 3 milyon 15 bin 926 bilet sahibinin çeşitli büyüklüklerde ikramiye kazanacağı ve toplam 216 milyon 20 bin TL'lik ikramiyenin dağıtılacağı yılbaşı çekilişinde büyük ikramiye çıkma olasılığının 10 milyonda 1 olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Erkan Işığıçok'un Milli Piyango'nun yılbaşı çekilişi ile ilgili yaptığı araştırmada çarpıcı bilgiler yer aldı. Yılbaşında dağıtılacak büyük ikramiye miktarının 40 milyon TL olmasının, ilgiyi arttırdığına dikkat çeken Prof.Dr. Işığıçok, 3 milyon 15 bin 926 bilet sahibinin toplam 216 milyon 20 bin TL'lik ikramiye kazanacağını söyledi.

BÜYÜK İKRAMİYENİN ÇEYREK BİLETE ÇIKMA OLASILIĞI YÜKSEK

Çeyrek biletin 9 TL, yarım biletin 18 TL ve tam biletin 36 TL'den satıldığı 31 Aralık 2011 çekilişinde büyük ikramiyenin yüzde 85 olasılıkla çeyrek bilete çıkacağı yönünde tahminde bulunan Prof.Dr. Işığıçok bunu basılan bilet sayısının fazlalığına bağladı. Prof.Dr. Işığıçok'a göre tam bilete çıkma oranı yüzde 5, yarıma ise yüzde 10 olacak. Prof.Dr. Işıçok tahminini şöyle açıkladı.

öBasılan 36 milyon 500 bin adet biletin 34 milyonu yani yüzde 85'i çeyrek, 2 milyonunu oluşturan yüzde 10'u yarım ve yüzde 5'i oluşturan 500 bini de tam bilettir. Bu biletlerin tamamı satılırsa 360 milyon TL'lik hasılat elde edilecektir. O halde, 7 haneden oluşan ve 0000000 numaradan 9999999 numaraya kadar olan toplam 10 milyon biletin (numaranın) 8,5 milyon tanesinden 4'er tane, 1 milyon tanesinden 2'şer tane ve geriye kalan 500 bin tanesinden de 1'er tane basılmıştır. Bu verilere göre, çeyrek bilete büyük ikramiye çıkma olasılığı yüzde 85, yarım bilete büyük ikramiye çıkma olasılığı yüzde 10 ve tam bilete büyük ikramiye çıkma olasılığı ise yüzde 5'tir.ö

öYARIM VEYA TAM BİLET ALANLAR SAF MI?

Buradan hareketle, büyük ikramiyenin çeyrek bilete çıkma olasılığının daha fazla ve fiyatının daha ucuz olması nedeniyle, çeyrek bilet almak daha mantıklı gibi göründüğünü kaydeden Prof.Dr. Işığıçok, 'Peki, sizce yarım veya tam bilet alanlar saf mı' Üstelik yarım ve tam biletlere büyük ikramiye çıkma olasılıkları hem daha küçük, hem de çeyrek bilete göre 2 veya 4 kat daha pahalılar. Kuşkusuz, yarım ve çeyrek bilet alanların büyük ikramiye kazanma olasılıkları, çeyrek bilet alanlara göre daha az olmakla birlikte, yarım ve tam biletteki kazanç veya getiri daha fazladır. Düşük olasılık risk demektir ve risk varsa kazanç (kâr) da vardır. Ancak riskin diğer sonucu da zarar veya kayıptır. Aksine, gerçekleşme olasılığı yüksek olan pek çok olayda risk de kazanç da düşüktürö dedi.

BÜYÜK İKRAMİYE ÇIKMA OLASILIĞI 10 MİLYONDA BİR

Prof.Dr. Işığıçok, çekilişlerin 10 milyon numara üzerinden yapıldığına göre satın alınan bir bilete büyük ikramiye çıkma olasılığı 10 milyonda 1 olduğunu ifade ederek, 'Yine bu yılki çekilişe göre, bir biletle 500 bin TL'lik bir ikramiye kazanma olasılığı 10 milyonda 10, 100 bin TL'lik bir ikramiye kazanma olasılığı ise 10 milyonda 50 (milyonda 5) ve yatırılan paranın kurtarılma (amorti) olasılığı ise yüzde 20'dirö diye konuştu.

Işığıçok, talih kuşunun yılbaşı çekilişlerinde 2 kez tam bilete, 5 kez yarım bilete ve 18 kez de çeyrek bilete çıktığını kaydetti.

ŞANSLI İLLER HANGİLERİ

Büyük ikramiye tutarlarının yıllara göre artış seyri izlediği kaydeden Prof.Dr. Işığıçok, 1986 yılbaşı özel çekilişinde 2 milyar TL olan büyük ikramiyenin her yıl artış göstererek 2005'de 20 trilyon liraya yükseldiğini, 2006'da paradan 6 sıfır atılması sonucunda 20 milyon YTL olarak aynı kaldığını ve 2007 yılında 25 milyon YTL'ye çıktığını söyledi. Prof.Dr. Işığıçok, ayrıca, son 25 yıllık dönemde yılbaşı özel çekilişlerindeki büyük ikramiye tutarlarında dolar bazında da artış görüldüğünü ifade ederek, 'Bu artış özellikle 2002 yılından itibaren çığ gibi büyürken, 2010 yılında en büyük değerine ulaşmıştırö dedi.

Prof.Dr. Işığıçok, son 25 yılda 84 kişinin başına konan büyük ikramiyenin 31 defayla en fazla İstanbul'a çıktığını bu ili 12 seferle Ankara, 5'er seferle İzmir, Mersin, Adana, Eskişehir'in izlediğini, 1997 yılında ise bir kez Bursa'ya çıktığını kaydetti.

TOPLUMDAN TOPLUMA KATKI

Sosyolojik, Psikolojik ve olasılıksal boyutu olan Milli Piyango'nun iktisadi boyutunun da olduğuna dikkati çeken Prof.Dr. Işığıçok, biletlerin hepsinin satılması durumunda Aralık ayında piyasadan 360 milyon çekildiğini, ayrıca, elde edilecek 360 milyon TL'lik toplam hasılatın yaklaşık yüzde 60'ı olan 216 milyon 20 bin TL talihlilere dağıtılacağını söyledi. Işığıçok, bunun dışında, toplam hasılatın hazineye, Tanıtma Fonu, SHÇEK, Olimpiyat Oyunları Fonu, Savunma Sanayi Destekleme Fonu ve bayilere dağıtılacak dağıtılacağını belirtti.

40 MİLYON TL İLE NE ALINABİLİR?

Prof.Dr. Işığıçok'un araştırmasına göre 40 milyon TL'lik büyük ikramiye ile şunlar yapılabilir veya şu getiriler sağlanabilir:

'21 milyon Dolar veya 16 milyon Euro, Yüzde 12,5 faiz oranı ile günlük 12 bin 500 lira veya aylık 370 bin lira veya yıllık 4 milyon 500 bin lira faiz geliri, 400 kilo 24 ayar külçe altın veya 61 bin Cumhuriyet altını veya 45 bin tek taş pırlanta yüzük, Dönümü 100 bin TL'den 400 dönüm arsa, 50 bin TL değerinde 800 otomobil veya 200 bin TL değerinde 200 lüks otomobil, 150 bin TL değerinde 267 normal daire veya 250 bin TL değerinde 160 lüks daire veya 500 bin TL değerinde 80 villa ve bu gayrimenkullerden aylık 200 bin TL kira geliri, Boğaz'da 1,5 milyon TL değerinde 14 lüks villa veya 3 milyon TL değerinde 7 yalı."

Prof.Dr. Işığıçok araştırmasının sonunda çıkma olasılığı 10 milyon da bir olsa da büyük ikramiyenin çıkması için bir tane de olsa bilet satın alınarak talih kuşuna şans tanınması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'si jandarma personeli 7 yaralı

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'si jandarma personeli 7 yaralı

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

Fenerbahçeliler çıldıracak! Mourinho, ezeli rakibe imzayı atıyor

Fenerbahçeliler çıldıracak! Mourinho, ezeli rakibe imzayı atıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title