Haberler

Yetkin: "Dgd'nin Kaldırılacağı Kararı Sürpriz Oldu"

Türkiye Ziraatçiler Derneği (Tzd) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, 'Başbakan'ın Eylem Planı Çerçevesinde 2008 Yılında Doğrudan Gelir Desteğinin (Dgd) Kaldırılacağını Açıklamasının, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İçin Bir Sürpriz Olduğunu' Söyledi.

Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, ''Başbakan'ın Eylem Planı çerçevesinde 2008 yılında doğrudan gelir desteğinin (DGD) kaldırılacağını açıklamasının, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı için bir sürpriz olduğunu'' söyledi.

Yetkin, düzenlediği basın toplantısında, ekilen alana değil ürüne destek verilmesi politikasını desteklediklerini, ancak karar alma sürecini eleştirdiklerini vurguladı. İbrahim Yetkin, şöyle konuştu:

''Başbakan'ın açıkladığı karar, radikal bir karar. Ne oldu da DGD kaldırıldı? Başbakan'ın bu kadar hızlı karar almasında Maliye Bakanlığı'nın rolü olduğu görülüyor. Bundan üzüntü duydum. (Destekleri alıyorlar, bunu yerinde kullanmıyorlar, disipline etmek gerekli) zihniyeti ile bu kararın alınmasında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın değil Maliye Bakanlığı'nın etkili olmasını kabul etmek mümkün değil. Ben kararı değil, alma sürecini eleştiriyorum. Tarım Bakanlığının ve üst düzey yetkililerinin, bu kararı, Başbakan'ın basın toplantısından sonra öğrendiğini hayretle izledik. Bunu tarımcılara yapılmış bir hakaret olarak sayıyorum. O zaman Tarım ve Köyişleri Bakanlığı kaldırılsın, (tarımdan sorumlu Maliye Bakanlığı) veya (Tarım ve Maliye Bakanlığı) densin. Tarımda temel politikalar, maliye eksenli değil, tarım eksenli belirlenmeli.''

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Başbakan Yardımcısı ile görüşerek ödemelerin yapılması konusunda anlaşırken Maliye Bakanlığı'nın (para yok) diye yeterli kaynağı vermediğini anlatan TZD Başkanı Yetkin, ''Tarım üvey evlat muamelesi görüyor. O zaman bir kaç bakanlık ile idare edersiniz'' diye konuştu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, DGD'nin toplam destekler içindeki payının yüzde 32'ye indirilmesi, bunun için dekar başına 10 YTL olan desteğin 7 veya 5 YTL'ye düşürülmesi konusunda çalıştığını kaydeden TZD Başkanı Yetkin, şöyle devam etti:

''Başbakan'ın açıklamasından sonra bakanlık da bu yönde yeniden çalışma başlattı. Destekler bir yıl sonra ödendiğ için, çiftçi, 2007'den kalan 2 milyar 554 milyon YTL'lik desteği bu yıl alacak. Ama bu yıla ilişkin nasıl bir setkeleme uygulanacak hala belli değil. Tarım Bakanı'nın açıkladığı havza bazlı destek 2009'da uygulamaya girerse, bunun ödemeleri 2010'da yapılacak. 2008'de çiftçi nasıl desteklenecek bu açıklanmalı. DGD yok, yeni model de yok.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title