Haberler

Yerli Üretim Medikal Kayıt Cihazı Geliştiriliyor

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Demirtaş, tıbbi cihaz tamiri ve üretimi yapan Hasan Büyükcıngı ile birlikte, açık ameliyatlarda cerraha kolaylık sağlayan yerli üretim medikal kayıt cihazı geliştirmeye başladıklarını söyledi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Demirtaş, tıbbi cihaz tamiri ve üretimi yapan Hasan Büyükcıngı ile birlikte, açık ameliyatlarda cerraha kolaylık sağlayan yerli üretim medikal kayıt cihazı geliştirmeye başladıklarını söyledi. Geçtiğimiz pazartesi günü Erciyes Teknopark Tekno-5 binası ile Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi'nin açılışında düzenlenen proje sergisinde, cihazı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'a tanıtan Doç. Dr. Demirtaş ile Büyükçıngı, geliştirmeye başladıkları cihazın mekanik aksamının kullanıma hazır olduğunu, gerekli desteğin sağlanması durumunda elektronik aksamının da hızlı şekilde yapabileceklerini söylediler.

Cihazla ilgili bilgiler veren Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Demirtaş, özellikle açık ameliyatlar olmak üzere, tıbbi müdahalelerin, geliştirmeye başladıkları yerli üretim cihazla rahatlıkla kaydedilebileceğini belirtti.

Cihazın benzerinin piyasada çok olduğunu fakat hepsinin yabancı üretim ürün olduğunu kaydeden Doç. Dr. Demirtaş, "Cihaz istenirse ameliyat masasına sabitlenebilir, istenirse de hareketli parçalarıyla, açılandırılabilen mekanik kolları sayesinde, her türlü ameliyat ve tıbbi girişimde kullanılabilir. Cihaz, steril ameliyat ortamında cerrah tarafından kolaylıkla manipüle edilebilir. Böylece bu cihaz, bilgi arşivinin oluşturulması başta olmak üzere, tıp eğitimine, bilimsel ortamlarda bilgi paylaşımına katkı sağlayacaktır. Piyasada benzeri mevcut, fakat yabancı üretim olduğu için yüksek maliyetli olan bu tür cihazların, yerli üretimle fiyatların çok aşağı çekileceğine inanıyoruz" dedi.

Doç. Dr. Demirtaş, mekanik aksamı hazır olan cihazın daha da geliştirilmesi ve katma değeri yüksek bir ürüne dönüştürülebilmesi için desteğe ihtiyaç olduğunu ve bu konuda TÜBİTAK projesi hazırlamayı düşündüklerini sözlerine ekledi. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Abdullah Demirtaş Fikri Işık Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title