Haberler

Yüksekova'daki Olaylar Protesto Edildi

Güncelleme:

Yüksekova'daki gösterilerde iki gencin ölmesi üzerine Şanlıurfa il merkezi ve Siverek ile Viranşehir ilçelerinde de gösteriler düzenlendi.

Şanlıurfa merkezinde yapılan gösteri, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) öncülüğünde Topçu Meydanı'nda başladı. "Gewer'de devletin yaptığı yargısız infazı lanetliyoruz" pankartını taşıyan göstericiler, zılgıt ve sloganlarla yürüyüşe geçti. "Riya şehit riya me PKK partiya me", "Gewre Halkı yalnız değildir", "Bê serok jiyan na be", Gewer'e uzanan eller kırılsın", "Disa disa serhildan serokê me Öcalan" ve "Katil polis hesap verecek" sloganları atılarak Ahmet Bahçıvan İş Merkezi'ne kadar gelindi. Burada BDP İl Eş Başkan Yardımcısı Mehmet Binici bir basın açıklaması yaptı.

'KURŞUNLAR BARIŞ SÜRECİNE SIKILDI'
AK Parti Hükümeti'nin çözümsüzlükte ısrar ettiğine vurgu yapan Binici, Yüksekova'da iki gence sıkılan kurşunların PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın başlatmış olduğu barış sürecine sıkılan kurşun anlamına geldiğini ifade etti. Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz ve katledilen diğer yurttaşları hatırlatan Binici, "Demokratik çözüm yürüyüşü AKP Hükümeti'nin polisi tarafından provoke edilmek istenmektedir. AKP Hükümeti bu cinayetin faillerini yargı önüne çıkarmalıdır. AKP'nin sivil katliam sicili çok kirlidir. Halkımız bu katliamları sineye çekecek değildir. Bu katliamcı çete anlayışlara karşı her zaman ve her yerde mücadelemizi yükselteceğiz" dedi.

SİVEREK'TE SİVİLLERİN ÖLÜMÜNÜN NORMALLEŞTİĞİ VURGULANDI
Siverek'te BDP ilçe binası önünde bir araya gelen yüzlerce BDP'li, Yüksekova'da yaşamını yitiren amca yeğen İşbilir'lerin fotoğrafının da yer aldığı "Gewer şehitleri ölümsüzdür" pankartı eşliğinde yürüyüşe geçti. Kanlıkuyu Meydanı'na kadar "Katil polis hesap verecek" ve "Şehit namirin" sloganları ile yürüyen göstericiler adına konuşan BDP İlçe Başkanı İbrahim Halil Ayyıldız, yaşamını yitiren Güney Afrika mücadelesinin önderi Mandela'nın Kürt dostu olduğunu ve Kürtlerin mücadelesinde yaşayacağını ifade etti. Daha sonra açıklama yapan BDP İlçe Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Bektaş, AK Parti'nin bahsettiği ileri demokrasinin binlerce insanı cezaevlerine doldurduğunu ve yüzlerce sivil insanın katledilmesine yol açtığını belirtti. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın başlattığı çözüm sürecinde Kürt tarafının üzerine düşeni yaptığını, hükümetin ise isteksiz davranıp adım atmakta tereddüt ettiğini kaydeden Bektaş, "AKP hükümeti ölümleri normal karşılamakta güvenlik güçleriyle ilgili soruşturma açılmamakta, bazen mahkemeye sevk edilenler ise serbest bırakılmaktadır. Böylesi bir adalet ve hukuk sistemi mevcuttur. Roboski'de sivillerin katledilmesini normal görenler, artık sivil öldürmeyi normalleştiren bir sisteme doğru gitmektedirler" dedi.

VİRANŞEHİR'DE DE SİVİL ÖLÜMLERİN ARTTIĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ
Viranşehir'de ise Kışla Mahallesinde bulunan BDP İlçe Binası önünde buluşan BDP'liler, "Öcalan" sloganları ile yürüyüş yaptı. Ceylanpınar Caddesinde bulunan Maliye Parkına kadar gelen göstericiler, yaşamını yitiren Mehmet Reşit İşbilir ile Veysel İşbilir için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından basın açıklaması yapan BDP İlçe Eşbaşkanı Halis Aktaş, AK Parti'nin tarihinin sivil yurttaşları katletmekle dolu olduğunu ve sivil öldürmelerinin normalleştirildiğini belirtti. Roboski katliamının normalleştiği bir ülkede, yaşanan ölümlerin de normalleşeceğini ve bu yöntemin devam edeceğini ileri süren Aktaş, "Yurttaşlarımızın en doğal demokrasi taleplerinde yaşamlarını yitirmesi bunun en somut göstergesidir. 90'lı yıllarda işlenen faili meçhul ölümler, şimdi açık bir şekilde yapılmaktadır. Faili meçhul dönemden daha beter bir yaklaşım içindedir. Bu da çok tehlikeli bir yönetim anlayışıdır . Yüzlerce sivili katledenler ellerini kollarını sallayarak dolaşmaktadırlar. Bu suçları işleyenlerin yargılanmaları, terörle mücadelede zaafiyet olur anlayışıyla AKP tarafından engellenmektedir" Dedi. Daha sonra Yüksekova'daki katliamı protesto etmek amacı ile 5 dakika oturma eylemi yapıldı. (Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Şanlıurfa Yüksekova Ak Parti Siverek Yerel Haberler

title