Haberler

Yasaklamak Yasaktır' Söyleşisi

Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen Kent ve Kültür Söyleşileri’nin bu ay konuğu şair, yazar, tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen, gazeteci Orhan Alkaya oldu.

Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen Kent ve Kültür Söyleşileri'nin bu ay konuğu şair, yazar, tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen, gazeteci Orhan Alkaya oldu.

"Yasaklamak Yasaktır" konu başlığı ile Tepebaşı Belediyesi Özdilek Kültür ve Sanat Merkezi Oktay Ekinci Sahnesi'nde gerçekleşen söyleşide özgürlükler, sanat ve sansür tarihsel süreç içerisinde tüm yönleriyle değerlendirildi.

Şair Haydar Ergülen'in "Az yazan ve çok değerli şiirlere imza atan bir isim, şairin evreninin ne kadar yüksek ve derin olduğunu gösteren bir isim" olarak tanıttığı Orhan Alkaya, Şair Cemal Süreyya'nın "Özgürlüğün geldiği gün O gün ölmek yasak" dizeleriyle başladı.

Kendi yetişme ortamı ve sanat yaşamında politik değişimlerin özgürlük ve sansür açısından etkilerini anlatan Aklaya, "Sahip çıktığımız, çocuklarımızı içinde yetiştirmek istediğimiz ülke bizden nefret eden isimlerle anılmaya başlandı. Bu travmayı atlatmak zorundayız. O yüzden sahip çıkmamız gereken en önemli şey yeryüzündeki varlığımızı bir kez daha hatırlamak. Unutmamız gereken tek şey bir gün ölecek olmamızdır ve bunun dışındaki her şey tartışmaya açıktır. Bu dünyada yaşamak istiyorsak mutluluk duyduğumuz işleri yapmaktan bizi alıkoyan bu sığ gündeme karşı özgürlüğümüze sığınmalıyız" dedi.

"Özgürlük bizim hayatımızdaki en büyük refleksimiz ve genetik şifremizdeki en önemli özelliğimiz" diyen Orhan Aklaya, bu refleksten korkan hakim yapıların sanat üzerindeki baskılarına örnekler verdi. Aklaya, "Sanat sevgisiz kıskanç insanların yapabileceği bir şey değildir. Bu ülke gerçekten iyi insanların ülkesi bezginliğe bıkkınlığa kapılmamak gerekiyor" şeklinde konuştu.

Söyleşinin sonunda Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Haydar Ergülen ve Orhan Alkaya'ya teşekkür ederek çiçeklerini takdim etti. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haydar Ergülen Oktay Ekinci Orhan Alkaya Tepebaşı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title