Haberler

Verimlilik ve Şehir İlişkisi

Milli Prodüktivite Merkezi (Mpm) Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Mustafa Balaban, Günümüz Dünyasında Bu Kadar Gri Fitleşen Hayat ve Hayat Alanlarının İnsanın Hizmetine Sunulurken, Alınan Değerlerin Korunması, Geliştirilmesi ve Sonraki Nesillere Sunulması Yönündeki Çalışmaların da, Şehir Yaşamındaki İnsana, Vicdani Misyon ve Sorgulamalar Yüklemekte Olduğunu Bildirdi.

Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Mustafa Balaban, günümüz dünyasında bu kadar gri fitleşen hayat ve hayat alanlarının insanın hizmetine sunulurken, alınan değerlerin korunması, geliştirilmesi ve sonraki nesillere sunulması yönündeki çalışmaların da, şehir yaşamındaki insana, vicdani misyon ve sorgulamalar yüklemekte olduğunu bildirdi.

Balaban, yaptığı açıklamada, günümüzde iktisadi açıdan, girdi-çıktı yada katma değer-girdi olarak en basit anlatımıyla tanımlanmaya çalışılan verimliliğin, özellikle son 15 yıldır dünyada büyük önem kazandığını belirtti. Balaban, "Kaynakların artan nüfusa paralel gittikçe azalması, buna paralel insan yaşamındaki kalitenin artırılmasına yönelik çalışmalar, küreselleşmeye bağlı olarak ülkeler arası etkileşimin artması, fakat diğer yandan da rekabetin daha da hızlanması, küresel ısınma, çevre verimliliği, alternatif enerji kaynaklarına yönelik arayışlar verimlilik kavramını, salt işletmelere yönelik çalışmalardan, toplumun her kesimini ilgilendiren, iktisadi, kültürel, çevresel ve global düzenlemeler gerektiren anlamlar taşımaya yöneltmiştir. Yani insan ve insana ait tüm üretim ve tüketim yapısı içerisinde verimlilik vardır ve insanın yaşam kalitesini yükseltmek ama akıllıca, katma değer üreten, sorgulayan bir disiplin ve kültür halini almıştır" dedi.

İnsanın dünyada yaşama alanları olarak kabul edilen şehirlerin verimlilik ile sıkı bir ilişkisi bulunduğunu kaydeden Balaban, şunları söyledi:

"Bu dönemde şehirler; hem ekonomik açıdan üretim ve tüketimin, hem de toplum olmanın gereği olan sosyo-kültürel ve hem de insan olma boyutuyla barınılan fiziki mekanların, yerleşim alanları olması yönünde daha iyiyi daha verimli olanı bulma açısından, tekrar tekrar sorgulanması, incelenmesi, geliştirilmesi gereken yapılar olarak karşımıza çıkmaktadır. İletişim araçlarındaki yaygınlaşma ve dünyadaki olup bitenin toplumun her kesiminde tartışılmaya açıldığı günümüzde; insanın daha iyiyi, daha güzeli, daha mantıklıyı, en az kaynakla karşılama arzusu, verimliliği ve verimli olmayı bütün yaşam alanlarının merkezine oturtmaktadır. Bu kadar gri fitleşen, hayat ve hayat alanlarının insanın hizmetine sunulurken, alınan değerlerin korunması, geliştirilmesi ve bizden sonraki nesillere sunulması yönündeki çalışmalar da şehir yaşamındaki insana, vicdani misyon ve sorgulamalar yüklemektedir." (OÇ-OÇ-Y) 20.04.2008 12:55 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title