Haberler

Van'daki Sel Felaketinin Ardından

Van'ın Özalp, Saray, Erciş, Muradiye ve Gürpınar İlçelerinde Yaşanan Sel Felaketinin Ardından Evleri Yıkılan ve Eşyaları Zarar Gören Vatandaşlarının Mağduriyetlerinin Giderilmesi İçin Başbakanlık Tarafından 200 Bin YTL Para Gönderildiğini Açıklandı.

Van'ın Özalp, Saray, Erciş, Muradiye ve Gürpınar ilçelerinde yaşanan sel felaketinin ardından evleri yıkılan ve eşyaları zarar gören vatandaşlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için Başbakanlık tarafından 200 bin YTL para gönderildiğini açıklandı.

AK Parti Van milletvekilleri Kayhan Türkmenoğlu, İkram Dinçer, Gülşen Orhan ve Keram Altun, geçtiğimiz hafta yaşanan sel felaketinin ardından yaptıkları tespit çalışmalarını tamamladılar. Milletvekilleri, Van İl Başkanı Vesim Yaviç ve Gençlik Kolları Başkanı Sinan Duran ile birlikte partide düzenledikleri basın toplantısıyla, yaptıkları tespitler hakkında bilgi verdiler. Milletvekileri adına hazırlanan raporu okuyan Dinçer, Van'da mayıs ayından başlayarak son günlere kadar artarak devam eden yağışlar nedeniyle meydana gelen sel felaketlerinden bir çok yerleşim yerinde ulaşım, enerji, konut, içme suyu şebekeleri ile tarım alanlarında büyük ölçüde zarar meydana geldiği belirtti. Toplam 34 konut, 23 ağır, 14 samanlık, 25 tandır evinin yıkıldığını kaydeden Dinçer, Başkale ilçesinin Mahmutabat köyünde 1 kişi ve Özalp ilçesinin Bağrıaçık köyünde ise 1 kişi olmak üzere 2 kişinin de sel sularına kapılarak hayatlarını kaybettiğini hatırlattı.

Selden evleri yıkılan ve eşyaları zarar gören vatandaşlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için Başbakanlık tarafından 200 bin YTL para gönderildiğini anlatan Dinçer, evleri zarar gören vatandaşların kalıcı konutların inşası için de Van Valiliği'nin 'Bölgenin genel hayatı etkinlilik' oluru alması için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na müracaat ettiğini kaydetti. Genel etkililik oluru alınması durumunda evleri yıkılan vatandaşlara kalıcı konut yapılacağını ve bu süre içerisinde de vatandaşlara barınma yardımı yapılacağını söyleyen Dinçer, "Selden dolayı 400 kilometre asfalt ve stabilize yol, 109 adet köprü ve sanat yapısı, 2 bin 900 metre büz tahrip olmuştur. Yaklaşık 50 köyde de içme suyu ishale hattı zarar görmüştür" dedi.

İl Özel İdaresi'nin iş gücü ile, oluşan zararların yüzde 60'ının giderildiğini de kaydeden Dinçer, Van Valiliği'nin geri kalan işler için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nden 3 milyon YTL para talep ettiğini söyledi. Sel nedeniyle 231 yerleşim biriminden 4 bin 374 çiftçinin tarım arazilerinden ürün kaybı ve zararı meydana geldiğini vurgulayan Dinçer, bunun da 2090 Sayılı Yasa kapsamına girenlerin zararlarının ödenmek üzere cetvel hazırlandığını anlattı. Dinçer, "Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Bölge Müdürlüğü, görev alanı içinde olan Van'ın yağışlar sonucu meydana gelen taşkınlara müdahale etmek için makina parkı yetersiz kaldığından kiralama yöntemi ve diğer bölgelerden makina talebinde bulunmuştu. Ancak meydana gelen taşkının boyutu büyük olduğundan DSİ Genel Müdürlüğü'nün sorunun çözülebilmesi için bölgemize iş makinası kiralama faslında 600 bin YTL'lik destek sağlayacağını belirtti" şeklinde konuştu.

İl Özel İdaresi, Tarım ile Bayındırlık ve İskan müdürlüklerinin kendi alanları ile ilgili ayrı ayrı zarar tespiti yaptıklarını kaydeden Kayhan Türkmenoğlu ise İl Özel İdaresi'nin raporunda 9, Tarım İl Müdürlüğü'nün raporunda ise 10 milyon YTL'lik zarar tespiti yapıldığını kaydetti. Belirtilecek yerlerin dışında ev yapılmayacağını da ifade eden Türkmenoğlu, "Dere yataklarında bulunan köylerin yerleşim yerinin değişmesi söz konusu. Ancak şu aşamada acil olan işler yapılıyor. Yapılacak yerleşim yeri tesbinin ardından bu durumda olan köylerin taşımasının söz konusu olacaktır" dedi. Hazırladıkları raporu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e sunacaklarını anlatan milletvekilleri, daha sonra Ankara'ya gitmek üzere Van Ferit Melen Hava Alanı'na hareket ettiler.

(ŞA-MET-Y)

27.08.2007 18:23 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title