Haberler

Valisiz Ve Başkansız Vizyon Toplantısı!

Güncelleme:

Şanlıurfa'da yapılan TASAM Marka Şehir Toplantısı'na Vali İzzettin Küçük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç'in katılmaması dikkat çekti.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (TASAM) cumhurbaşkanlığı himayesinde yedi yıldır sürdürdüğü Türkiye'nin Stratejik Vizyonu 2023 Projesi, 'Makro Süreç' ve 'Stratejik Lokomotif Sektörler'den sonra son ve üçüncü aşama olarak 'Değerler İnşası', 'Medeniyet İnşası Türkiye Vizyonu' çalışmaları ile devam ediyor. Bu bölümdeki planlamaya uygun olarak Şanlıurfa Marka Şehir Toplantısı Nevali Hotel'de yapıldı. Açılış konuşmalarını Şanlıurfa Valisi Yardımcısı Cengizhan Yılmaz, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Kaytan ile TASAM Başkanı Süleyman Şensoy'un yaptığı ve üç oturumla tam gün devam eden toplantıda oturum başkanlıklarını Prof. Dr. Rahmi Karakuş ve Emekli Büyükelçi Murat Bilhan yürüttü.

Toplantının raportörlüğünü İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muharrem Hilmi Özev'in, koordinasyonu TASAM Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Toy ve Uzman Aydın Demir'in üstlendiği Şanlıurfa Marka Şehir Toplantısı'na konuşmacı olarak Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rahmi Karakuş, Marka Danışmanı ve Yazar Muhterem İlgüner, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi, TASAM Kamu Diplomasisi Enstitüsü Direktörü Doç. Dr. Abdullah Özkan, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Yıldırım, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aynur Can, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfur Erdoğdu, Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Ekinci, Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, Harran Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. A. Cihat Kürkçüoğlu ve Harran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Güler katıldı.

'ŞEHİR, MEDENİYET YOLUNDA OLUŞTURULAN İLK SOSYAL YAPIDIR'

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy yaptığı açıklamada; günümüzde, şehirleri yalnızca modern devletin merkezî ve mekanik politikaları ile biçimlendirmek yerine insanî ve etik değerleri de ön plana çıkararak daha yaşanabilir yerler hâline getirecek yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Aksi takdirde şehirlerimizin hem evrensel düzeyde kabul göremeyeceğini hem de yeniden şekillenen dünya düzenine anlamlı bir katkı sunamayacağını belirten Şensoy bu durumda sosyal güvenlik ve genel güvenlik başta olmak üzere ekonomik, sosyal, siyasi, mimarî ve daha pek çok alanda, uzun vadede çözümlenmesi imkânsız sorunlarla karşılaşılmasının da kaçınılmaz olacağına dikkati çekti.

Medeniyetin şehirden devlete, devletten dünya düzenine yönelen arayışın sonucu ortaya çıktığını, şehir kurumunun ise tarih boyu medeniyet yolunda oluşturulan ilk sosyal yapı olduğunu söyleyen Şensoy sözlerini şöyle sürdürdü: "Güçlü, eleştirel düşünce dinamiklerinin ürettiği kesintisiz inovasyonla kamu yönetimi, şirketleri, sosyal ve kültürel dokusu güç ve adalet temelinde markalaşmış, insani gelişmişlikte öncü bir şehir konsepti inşasına akademik ve stratejik katkı sunmak, düzenlenecek olan 'Marka Şehir Toplantıları' için temel referanstır."

Şensoy, Şanlıurfa'nın taşıdığı potansiyel itibariyle Türkiye'de belki de ilk 10 il içeresinde bulunduğunu, bu şekilde hem bulunduğu bölgesine hem de kendisine çok büyük bir kazanım elde edecek, altının çizilmesi gereken bir il olduğunu söyledi.

KAYTAN: MARKA BİZİ TATMİN ETMİYOR

Toplantının Urfa için çok önemli olduğuna vurgu yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Kaytan, "Urfa elbette çok önemli bu medeniyet inşası noktasında. 12 bin yıllık bir geçmişi var. Kültür mirasa sahip bir şehir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Stratejik boyutu ve bereketli topraklarıyla her zaman önemli bir şehir olmuş. Bu şehir sahip olduğu tarih ve medeniyetlerle adeta bir açık hava müzesidir. Üç semavi dinin atası olan Hz. İbrahim peygamberin doğduğu şehir olarak da bütün dünyada peygamberler şehri olarak bilinir. Urfa aynı zamanda önemli bir dünya kentidir. Marka şehir ifadesi peygamberler şehri karşısında bizi tatmin etmiyor. Marka kelimesi ticareti anlatan, alınıp, satılabilen, tüketilebilen bir anlam çağrıştırıyor. Hâlbuki medeniyetimizde her şeyin bir ruhu vardır ve şehrin ruhu bir kimlik olarak bilinir" dedi.

'URFA TEK YÖNLÜ BİR MARKA ŞEHİR DEĞİL'

Urfa'da yapılan toplantıda mikro düzeyde hazırlıkların yapılması, Şanlıurfa'ya bir marka şehir alt yapısı oluşturmanın ülke genelindeki genel projelerden yolunun geçtiğini kaydeden Şanlıurfa Vali Yardımcısı Cengizhan Yılmaz, ise "Bu kadim coğrafyayı, tarihiyle, kültürüyle, geçmişiyle, sahip olduğu değerlerle 20. yüzyılda üzerinden ne kadar zaman geçmiş olursa olsun, stratejiyle yoğunlaştırılmış bu büyük coğrafyayı konumlamaktan geçtiğini ifade etmek gerekiyor. Urfa tek yönüyle öne çıkarılacak, marka olacak bir şehir değildir. Şanlıurfa bir tarih şehri, Şanlıurfa bir tarım şehri, kültür şehri ve hoşgörü şehridir. Bütün bu değerleri Şanlıurfa adı altında toplayabileceğimiz bir kent. Ben Şanlıurfa'nın sahip olduğu bu değerlerle Türkiye'de ilk üç il arasında olduğunu düşünüyorum. Ben Urfa'nın tek yönlü bir mark şehri olduğunu düşünmüyorum. Eğer bir kıyaslama yapılacak olursa Urfa, İstanbul'la, Kudüs'le kıyaslanacak düzeyde bir şehirdir. Urfa'nın birçok yönüyle ele alınması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından oturumlara geçildi. Birçok kamu kurumu temsilcisi ve davetlinin katıldığı toplantıda Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç'in katılmaması dikkatlerden kaçmadı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Yıldız Teknik Üniversitesi Harran Üniversitesi Celalettin Güvenç Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title