Haberler

Uşak Çiftçisine 2007 Yılında 54 Milyon YTL Tarımsal Destekleme Yapıldı

Uşak Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, 2007 Yılında Çiftçilere 54 Milyon 931 Bin YTL Tarımsal Destekleme Yapıldığını Söyleyerek Çiftçi Başına Ortalama 2 Bin 074 YTL Destekleme Yapıldığını İfade Etti. Tarım Alanında Yapılan Çalışmalar ve Gelinene Son Noktayı Düzenledikleri Bir Toplantı ile Değerlendiren Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, Kurulma Aşamasında Olan Tarıma Dayalı İhtisas Bölgesi'nin Kent...

Uşak Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, 2007 yılında çiftçilere 54 milyon 931 bin YTL tarımsal destekleme yapıldığını söyleyerek çiftçi başına ortalama 2 bin 074 YTL destekleme yapıldığını ifade etti. Tarım alanında yapılan çalışmalar ve gelinene son noktayı düzenledikleri bir toplantı ile değerlendiren Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, kurulma aşamasında olan Tarıma Dayalı İhtisas Bölgesi'nin kent ekonomisine ciddi katkı sağlayacağının altını çizdi.

Tarım İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya Vali Kayhan Kavas, İlçe Kaymakamları, CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Pehlivan ile daire müdürleri katıldı. Uşak tarımının bitkisel ve hayvansal üretim değerlerinin dikkate alındığında 2007 yılında gayrisafi hasıla değerinin 731 bin 682 YTL olarak gerçekleştiğini açıklayan Atilla Arslan, işletme başına gayrisafi hasıla değerinin ise 27 bin 600 YTL olduğunu belirterek tarımsal desteklemelerin çiftçilerin gayrisafi hasıla değerinin yüzde 7,5'ne ulaştığını dile getirdi. Projesi tamamlanan ve kurulma aşamasına gelen Tarıma dayalı İhtisas Bölgesi'nin Uşak için ciddi bir yatırım olduğunu ve AB normlarında hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacağını söyleyen Arslan, bölgenin istihdama da önemli oranda katkı sağlayacağını söyledi.

Uşak'taki bitkisel üretimde arpa, buğday, nohut, haşhaş, şeker pancarı, çilek ve tütünün önemli pay sahibi olduğunu belirten Tarım İl Müdürü Arslan, hayvansal üretim olarak da büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı üretimin yoğun olarak yapıldığını özellikle yüksek verimli süt sığırlarının bulunmasının Uşak'taki süt üretimi açısından bir avantaj sağladığını söyledi.

Uşak çiftçisine aktarılan tarımsal desteklemelerin toplamda yüksek olmasına rağmen işletme sayısının fazla ve küçük olduğunu ifade eden Atilla Arslan, "Arazi yapımızın parçalı olması, hayvancılık işletmelerinin de büyük kısmının küçük aile işletmesi şeklinde oluşu nedeniyle işletme başına düşen destekleme miktarı düşük seviyede kalmaktadır. Oysaki işletme sayısının azalması ve işletme büyüklüğünün artması sonucunda verilen desteklemeler işletme başına düşen destekleme oranında önemli artışlar meydana getirecektir. Özellikle ekonomik ve büyük çaplı tarım işletmesi kuranlar bu desteklemelerden büyük oranda yararlanma imkanına sahip olacaklardır. Tarımsal sanayiye yapılan hibe miktarları yine bu konuda yatırım yapacaklara büyük oranda katkı sağlamaktadır. Özellikle AB üyeliği sürecinde avantajlı konumda yer alacak olan tarımsal üretim ve tarımsal sanayi yatırımları konusunda yatırım yapanların önümüzdeki dönem için karlı bir yatırım yapmaları söz konusudur" dedi.

Uşak nüfusunun yüzde 35'inin kırsal alanda yaşadığını ve bu insanların geçimini tarımdan sağladığını dile getiren Arslan, "Tarımsal desteklemelere ilave olarak çiftçilerin kullanmış olduğu zirai kredilerdeki yüzde 25 - yüzde 100 oranındaki sübvansiyonlar ile bitkisel ve hayvansal üretimde yaptırdıkları tarım sigortası için devletçe verilen yüzde 50 destek miktarları uygulanmaktadır. İlimizin nüfusunun yapılan son sayımına göre yaklaşık yüzde 35'i kırsal kesimde yaşamakta olup geçimini tarımdan sağlamaktadır. Bu yönüyle tarım önemli bir istihdam alanıdır. Tarıma yapılan desteklemeler geçimini tarımdan sağlayan çiftçilerimizin bol ve kaliteli üretim yaparak kazançlarının artırılması ile üretimde devamlılığın sağlanması yönünden büyük önem taşımaktadır. İlimizde yukarıda belirtilen tarımsal desteklemeler tarımsal üretime ve tarıma dayalı sanayi tesislerinin kurulmasına büyük oranda katkı sağlamaktadır. Özellikle yatırımcıların verilen desteklemeleri de göz önüne alarak tarıma yatırım yapmaları hem kendileri hem de ülke menfaatleri açısından büyük faydalar sağlayacaktır" diye konuştu.

(KY-YK)

05.02.2008 10:34 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title