Haberler

ÇOMÜ öğrencileri tarafından potasyum magnezyum fosfatlı akıllı gübre üretildi

Güncelleme:

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri, atık maddelerden üretilen potasyum magnezyum fosfatlı akıllı gübre projesi geliştirdi. Ürün, çevre dostu, ekolojik ve standartlara uygun olmasıyla öne çıkıyor. Ayrıca öğrenciler, TUBİTAK-2242 Üniversite Öğrencileri Proje Yarışması'nda finale kalmaya hak kazandı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri, "Potasyum Magnezyum Fosfatlı Akıllı Gübre Üretimi Projesi" adıyla yeni bir ürün geliştirildi. Ürün atık maddelerden üretilmesi kaliteli, standartlara uygun, çevre dostu ve ekolojik olmasıyla öne çıkıyor. Herhangi bir çevre kirliliğine maruz bırakmayan akıllı gübrenin en farklı yanı ise üretimine bakıldığında dünyada ve Türkiye'de böyle bir üretim görülmüyor. Ayrıca öğrenciler, TUBİTAK-2242 Üniversite Öğrencileri Proje Yarışmasında 511 proje arasından finale kalmaya hak kazandı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Arslanoğlu ve öğrencileri Kutay Çağlayan, Selen Soylu ve İbrahim Uyar tarafından, "Potasyum Magnezyum Fosfatlı Akıllı Gübre Üretimi Projesi" adıyla yeni bir ürün geliştirildi. Yavaş salınımlı gübre alanında çalışan öğrenciler tarım sektörüne yönelik bu ürünü atık maddelerden yararlanarak tasarladı. Geliştirilen ürün en önemli özelliği atık maddelerden üretilmesi ve kaliteli olması olup, standartlara uygun, çevre dostu ve ekolojik bir ürün olarak öne çıkıyor. Projenin en farklı yanı ise akıllı gübrenin üretimine bakıldığında dünyada ve Türkiye'de böyle bir üretim görülmüyor. Ayrıca öğrenciler katıldıkları TUBİTAK-2242 Üniversite Öğrencileri Proje Yarışmasında 511 proje arasından finale kalmaya hak kazandı.

'Potasyum magnezyum fosfatla akıllı gübre üretimini ele aldık'

Ürünün üretim aşamaları hakkında bilgi veren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Kutay Çağlayan, "Bizim bu projede amaçladığımız durum gübrenin oluşturduğu çevre kirliliğini engellemektir ve bunun sonucunda potasyum magnezyum fosfatla akıllı gübre üretimini ele aldık. Bu üretimin deney süreçlerinden bahsedecek olursam, bu aşamalarda öncelikle şarap fabrikalarından aldığımız atıkların, üzüm posasının ve şarabın oluşması esnasında dibe çöken, dip ürün dediğimiz ürün alınarak, bir kurutma işleminden sonra bir eleme işleminden geçirdikten sonra belirli oran bir kroze içerisine koyduk ve ondan sonrasında fırının içerisine koyarak belirli santigrat derecelerde pürvüz işlemine tabi tuttuk. Ondan sonra pürmüz işlemi yapılan ürünü geri alarak, bir vakumlu pompa yardımıyla ekstraksiyon işlemi gerçekleştirdik. Sonrasında bizim dip ekstrak özümüz olan özümüzün içerisine magnezyum tuzu ve fosforik asit ekleyerek potasyum magnezyum fosfatla yavaş salınımlı gübre elde etmiş olduk. Sonrasında ekstraksiyon ünitesinin üst kısmında kalan katı maddenin içerisine hidroklorik asitten geçirerek yani hidroklorik asitle yıkayarak geözenekleri açık hale getirdik ve ticari aktif karbon üretimini sağladık" dedi.

'Standartlara uygun, kaliteli, çevre dostu ve ekolojik bir ürün'

Kimya Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi İbrahim Uyar ise, "Konuyu belirlemekteki en büyük amacımız tamamen atıklar kullanarak, yavaş salınımlı bir gübre üretmekti. Yavaş salınımlı gübrenin en önemli özelliği atıklardan üretiliyor olması. Bunun yanında standartlara uygun, kaliteli, çevre dostu ve ekolojik bir ürün olması. Ürettiğimiz ana ürün olan yavaş salınımlı gübre normal gübreler gibi bitkilere bir besleyicilik sağlamaktadır. Fakat diğer gübrelere nazaran herhangi bir çevre kirliliğine maruz bırakmamaktadır" diye konuştu.

'Akıllı gübrenin üremine bakıldığı zaman dünyada ve Türkiye'de böyle bir üretim görülmemektedir'

Projenin yenilikçi yanında bahseden Kimya Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Selen Soylu, "Türkiye'de bitkisel atıklardan böyle bir madde üreten fabrika bulunmamaktadır. Literatüre bakıldığı zaman kendi kendini aktive edip, aktif karbon üretimi ve aktivantin kazanıldığı bir proses bulunmamaktadır. Ülkemizde gübre üretimi yıllık 6 milyon tondur. Fakat tüketime bakıldığı zaman 8 milyon tonluk bir tüketim gözükmektedir. Akıllı gübrenin üremine bakıldığı zaman dünyada ve Türkiye'de böyle bir üretim görülmemektedir. Bizim projemizin en farklı yanı budur. Katıldığımız TUBİTAK-2242 Üniversite Öğrencileri Proje Yarışmasında 511 proje arasından finale kalmaya hak kazandık" şeklinde konuştu. - ÇANAKKALE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tarım Çevre Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title