Haberler

Tuzluca'da Kurtuluş Etkinlikleri

Iğdır'ın Tuzluca ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 93.yıl dönümü düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Iğdır'ın Tuzluca ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümü düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

İlçe Belediye Başkanlığı tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene Vali Ahmet Pek, Garnizon Komutanı Ali Kalyoncu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Erdem Yılmaz, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, İl Emniyet Müdürü İbrahim Karadağ, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, İlçe Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan, kurum müdürleri ve halk katıldı. Törende konuşan Belediye Başkanı Türkan, ilçenin düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümünü gurur içerisinde kutladıklarını belirtti. İlçenin 93 yıl önce düşman işgalinden kurtulduğunu ifade eden Türkan, "Ülkemizin dört bir yanında yaşanan işgaller karşısında olduğu gibi, Tuzluca'mızın da içinde bulunduğu dönemin tüm olumsuz şartlarına rağmen aziz milletimiz, saygıdeğer ecdadımız, sahip olduğu manevi gücü ve bağımsızlık inancıyla eşine az rastlanır bir kahramanlık sergileyerek, Tuzluca'mızı düşman işgalinden kurtarmış ve özgürlüğüne kavuşturmuştur. Tuzluca, tarih öncesi çağlardan bu tarafa, ipek yolu üzerinde bulunduğu için önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Aras Nehri kenarında komşumuz Ermenistan ile 18 kilometre sınırı olan Tuzluca'da yerleşik hayatın ne zaman başladığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, yapılan tarihi çalışmaların büyük çoğunluğu Orta Asya'dan geldikleri kabul edilen Hititler'in ataları olan Hurriler'in bölgenin ilk sakinleri olduklarını göstermektedir. Ayrıca Tuzluca'da ilk yerleşim yeri olarak da Sürmeli çukuru ve Gaziler beldesi bilinmektedir" dedi.

Tuzluca'nın ilin en büyük ilçesi olduğunu, konumu bakımından da önemli yere sahip olduğunu anlatan Türkan, "Iğdır ilinin bin 254 metrekarelik yüzölçümü ile en büyük ilçesi durumunda bulunan Tuzluca ilçesinin ilk ismi Dede Korkut Hikayeleri'nde de görüldüğü gibi Ayrımili'dir. Daha sonra buraya Kulp adı verilmiştir. 7 Ekim 1920'de işgalden kurtarıldıktan sonra 1924'ten itibaren ilçe statüsüne alınmıştır. 1934 yılında yapılan yeni düzenlemeler ile ilçede bulunan kaya tuzundan esinlenerek ismi Tuzluca olarak değiştirilmiştir. Tarih boyunca üç kıtada at koşturan ve bütün dünyaya hükmeden gittiği yere medeniyet, adalet, hoşgörü, dayanışma, barış ve kardeşlik götüren bir ecdadın torunları olarak, ülkemizin, memleketimizin ilerlemesi gelişmesi için bizlerde kin, nefret, husumet ve ırkçılığın olmadığı, kardeşliğin, dayanışmanın, barış ve huzurun olduğu durumlar inşa etmeliyiz. Çünkü bütün dünya ırkçılıktan, kinden, nefretten çok çekti. Avrupa'yı yiyip bitiren ırkçılık oldu. Rusya'da 1934-1939 yılları arasında Stalin ırkçılığında 13 milyon, Alman Hitler ırkçılığında 1933-1945 yılları arasında 21 milyon insan öldü. Ama Artık Avrupa uyandı. Sınırlar kaldırıldı, tek bayrak altında Avrupa birleşti. Zaten inancımızda ırkçılığı reddediyor" şeklinde konuştu.

Kafkas oyunları, müzik dinletisi ve şiirlerin okunduğu tören, çeşitli etkinlikler ile devam etti. - IĞDIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs ANKARAY ücretsiz mi? 1 Mayıs ANKARAY bedava mı? 1 Mayıs İzban ücretsiz mi? 1 Mayıs İzban bedava mı? #129297 1 Mayıs'ta borsa kapalı mı, açık mı? 1 Mayıs özel sektöre tatil mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title