Haberler

Türklerin Rumeli'ye Geçişlerinin 654. Yıldönümü

Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye Geçişi ve Gelibolu'nun Fethinin 654. Yıldönümü, Çanakkale'nin Lapseki İlçesine Bağlı Çardak Beldesi ile Gelibolu İlçesine Bağlı Bolayır Beldesinde Düzenlenen Törenlerle Kutlandı.

Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye geçişi ve Gelibolu'nun fethinin 654. yıldönümü, Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesi ile Gelibolu ilçesine bağlı Bolayır beldesinde düzenlenen törenlerle kutlandı.

Çardak beldesinde düzenlenen törende, Gazi Yakup Bey'in anıt mezarı başında saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Gazi Yakup Bey'in biyografisi okundu. Törende protokol üyeleri ve vatandaşlar, Bursa Mehteran takımının gösterisi eşliğinde Çardak sahiline kadar yürüyüş yaptı. Burada bir konuşma yapan Çardak Belediye Başkanı Daniş Tanrıöver, Türklerin Rumeli'ye geçmeleriyle birlikte Avrupa'daki birliklere destek sağlamak ve Boğaz güvenliğini temin için Osmanlıların Çardak'ta ordu bulundurmaya başladıklarını belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ü, Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'yı, Çardak'ın kurucusu Gazi Yakup Bey'i ve kahraman şehitlerimizi saygıyla anıyoruz" dedi.

Konuşmanın ardından Bursa Mehteran takımı tarafından gösteri yapılırken, protokol ve beraberindeki heyet vapurla temsili olarak Anadolu'dan Rumeli'ye geçişi canlandırdılar. Gelibolu ilçesine geçildikten sonra temsili olarak Rumeli'nin fethi canlandırılırken, daha sonra Bolayır beldesine hareket edildi. Bolayır beldesinde düzenlenen törenler, 2. Kolordu Komutanlığı bandosu, öğrenci ve askerlerin tören geçişleri ile başladı. Tören geçişinin ardından Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın anıt mezarına çelenk ve buketler sunuldu. Gelibolu Kaymakamı Adnan Çakıroğlu tarafından şeref defteri imzalandı. Vatan Şairi Namık Kemal'in mezarına buket sunulmasının ardından anıt mezarın bahçesinde tören düzenlendi.

Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl yaptığı konuşmada, Türklerin Balkanlar'a ayak basması ve Orta Avrupa'daki fetihlerin dünya tarihinin akışını değiştirdiğini kaydetti. Bingöl, baş döndüren zincirleme zaferlerle dolu fetihlerin ilk adımının 1354 yılında Türklerin Rumeli'ye geçişi olduğunu söyledi.

Bolayır Belediye Başkanı Ferit Erdoğan ise, 654 yıl evvel Gazi Süleyman Paşa komutasındaki erlerin, canları ve kanları pahasına Asya'dan Avrupa'ya ayak basarak Türklere Avrupa kapılarını açtıklarını belirterek, "Rumeli'nin fethi İstanbul'un fethine vesile olmuştur. Türk tarihinde milletimizin geleceğini belirleyen ve önüne yeni ufuklar açan önemli tarihi olaylar vardır. Bu olaylardan biri de Türklerin Rumeli'yi fethidir. Bu fetihten sonra Gelibolu ve Bolayır önemli tarihi olaylara sahne olmuştur" diye konuştu.

Konuşmaların ardından öğrenciler şiirler okuyarak, 2. Kolordu Komutanlığı Bandosu konser verdi. Katılımcılara pilav ikram edilmesiyle sona eren törene Gelibolu Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, Lapseki Kaymakamı Fahri Meral, 2. Kolordu Komutanlığı'nı temsilen Piyade Albay Sebahattin Kalkan, MHP Çanakkale Milletvekili Mustafa Kemal Cengiz, Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl, Lapseki Belediye Başkanı Kamil Özer, Çardak Belediye Başkanı Daniş Tanrıöver, Bolayır Belediye Başkanı Ferit Erdoğan, Evreşe Belediye Başkanı Fedayi Gür, Kavak Belediye Başkanı Mehmet Ali Nalbant, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

(AÖ-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

title