Haberler

Türk-Arap Medya Forumu

Oyuncu Songül Öden, "Dünya basınının gösterdiği gibi Araplar sadece çöl üstünde deve ile gezmez.

Oyuncu Songül Öden, "Dünya basınının gösterdiği gibi Araplar sadece çöl üstünde deve ile gezmez. Orada başka bir kültür, birikim, donanım, özlem, aşk ve inanç var" dedi.

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce Conrad Oteli'nde düzenlenen "Türk-Arap Medya Forumu"nun "Kültürel İşbirliği: Türk Dizilerinin Bölgesel Yansımaları" başlıklı oturum, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ ile birlikte başrolünü paylaştığı ve Arap dünyasında büyük ilgi gören "Gümüş" dizisinde "Gümüş" karakterini canlandıran Songül Öden, oturumda yaptığı konuşmada, "Dünya basınının gösterdiği gibi Araplar sadece çöl üstünde deve ile gezmez. Orada başka bir kültür, birikim, donanım, özlem, aşk ve inanç var" dedi.

"Benim için Arapça, Allah ile aramdaki dua kadardı. Ben duaları Arapça biliyorum ve öyle okuyorum. Arap ülkelerine ilk gittiğimde herkes hatim indiriyor, dua okuyor zannettim. Adapte olamadım bir türlü. Şimdi Arapça kulağıma çok aşina. Şimdi bazı Arapça kelimeleri ve Arap kültürüne dair çok fazla şey öğrendim" diyen Öden, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suudi Arabistanlı bir oyuncu ile misafir oyuncu olarak onların bir dizisinde oynadım. Bacak bacak üstüne atıp oturduğum bir sırada ezan okunurken gayri ihtiyari bacağımı indirmişim. Farkında değilim. Bana 'Siz Hristiyan değil misiniz-' diye sordu. 'Hayır Hristiyan değilim' dedim. Bu dizilerin orada tutmasının sebebini çok sordum. Hiçbir şeyin tesadüf olmadığı kanaatine vardim. Çünkü Orta Doğu, Balkanlar ve biz gelişmekte olan ülkeleriz."

-"Yasal olmayan ilişkiler, dünyanın gerçeği"-

Orta Doğu'ya 2-3 yıl önce gittiğinde kadınların kocaları ile yan yana durma isteğini fark ettiğini anlatan Öden, "Katarlı bir milletvekiline 'Bu diziyi neden izliyorsunuz-' diye sordum. Dedi ki, 'Çünkü aşka müthiş özlem duyuyoruz'. Kadınlar, kocaları ile yan yana durmak istiyor, gerisinde ya da önünde değil" dedi.

Yasal olmayan ilişkilerin, dünyanın gerçeği olduğunu vurgulayan Öden, şöyle konuştu:

"Yargılamak Allah'a mahsus. Toplumun içinde bunlar varsa, dizilerde gösteriliyor. Arap toplumunu en çok etkileyen, tartışma yaratmasının yanı sıra büyüklere duyulan saygı, erkek-kadın eşitliğinin mümkün olabileceği ve muhteşem İstanbul görüntüleri. Bunlar sadece artistlerin beğenilmesi değil. Birbirimizi tanımaya başladık. Birbirimizi tanımadığımız sürece, komşularımızı tanımadığımız sürece kıyamet esas o zaman başlıyor. Çünkü birbirimizden korkuyoruz."

Sanatın siyaset üstü olduğunu vurgulayan Öden, televizyonun çok güçlü bir silah olduğunu ve doğru kullanılması gerektiğini söyledi.

Songül Öden, Arap ülkelerinde "Gümüş" dizisi tanındıktan sonra ortak bir şeyler yapmak adına çok sayıda senaryo geldiğini, ancak halkın sevgisinin sadece para kazanmak için kullanılmasını doğru bulmadıkları için bu teklifleri kabul etmediklerini söyledi.

İki farklı kültürden oyuncuları aynı potada birleştiren yapımlar gerçekleştirilebileceğini belirten Öden, "Bundan sonra da sinema konusunda uluslararası işlerde yer almak istiyorum. Balkanlar, Orta Doğu ve Türkiye'nin sosyolojik olarak acılarını, sevgilerini, aşklarını, ortak paydada inançlarını evrensel platforma taşımak istiyorum. Böyle bir sorumluluk hissediyorum" dedi.

Senaristlere büyük görev düştüğünü, kültürleri ortak paydada birleştirecek ve uluslararası platforma taşıyacak öyküler yazılması gerektiğini anlatan Öden, ayrıca hem oyunculara, hem de diğer çalışanlara sendikal hakların verilmesi gerektiğini söyledi.

Songül Öden, Türk dizilerinin uzunluğuna dikkati çekmek amacıyla "Yerli dizi yersiz uzun" ifadesiyle sözlerini bitirdi.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, sendikal hakların artmasını kendisinin de istediğini belirtti.

Senaristlere büyük görevler düştüğünü kaydeden Şahin, "Olabildiğince ortak senaryolar üretmemiz gerekiyor. Bazen konular sürekli tekrara düşüyor, bıkkınlık yaratıyor" dedi.

-Oyuncu Cansel Elçin-

"Gönülçelen" dizisi Arap ülkelerinde beğeniyle izlenen oyuncu Cansel Elçin de Türkiye'de çekilen dizilerin Arap ülkelerinde bu kadar ilgi görüyor olmasının kendisini son derece mutlu ettiğini dile getirdi.

Bir oyuncu olarak sanatın evrensel değerler taşıdığına ve bu kültürel yolculukta önemli bir rol oynadığına inandığını belirten Elçin, "Yer aldığımız dizilerin, Türkiye sınırları dışında da popüler olmasının, dizilerde anlatılan duygu ve hikayelerin, aslında evrensellik taşıması ve kültürler arasındaki yakınlıkla ilgili olduğunu düşünüyorum" dedi.

Elçin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye hem doğunun, hem de batının kültürüne sahip bir ülke. Bu yüzden dizilerimizin konuları ve anlatma biçimleri de evrenseldir. Dünya ve televizyon hızlıca ve mütemadiyen değişiyor, doğal olarak da bakış açımız her geçen gün farklılaşıyor. İnsanların kendilerini ifade etmek için kullandıkları en etkin yollardan biri olan sanatı da etkiliyor. Tarihin her döneminde de bu örnekleri görebiliriz."

- İSTANBUL

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title