Haberler

Tuğgeneral Çitil Davası Çorum'a Alındı

Güncelleme:

Diyarbakır Baro Başkanı, Mardin'de görülen Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil davasının Çorum'a alınmasını eleştirdi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Mardin'de görülen Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil davasının Çorum'a alınmasını eleştirdi.

Elçi, yaptığı açıklamada, 1992-1994 yılları arasında Derik ilçe Jandarma Komutanı iken 13 sivil vatandaşı gözaltına alarak keyfi ve kısa yoldan infaz ettiği iddiasıyla Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Çitil hakkında kamu davasının açıldığını anımsattı.

Davanın Adalet Bakanlığının talebi üzerine Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından davanın bin kilometreden fazla uzaklıkta bulunan Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakline karar verildiğini belirten Elçi şöyle dedi:

"Bundan 7 yıl önce aynı mahkemede baba-oğul Ahmet ve Uğur Kaymaz'ın öldürülmesinden sorumlu özel tim görevlileri hakkında açılan kamu davası da, aynı şekilde ve aynı usulle Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledilmişti. Sanıklar hakkında beraat kararı verilirken, ölenlerin yakınlarının avukatları aynı mahkemede yargılanmaya başlanılmıştı."

Türk Ceza Kanunun "Davanın Nakli" başlıklı 19. maddesinin 2. fıkrası

"Kovuşturmanın görevli ve yetkili olan mahkemenin bulunduğu yerde yapılması kamu güvenliği için tehlikeli olursa, davanın naklini Adalet Bakanı Yargıtay'dan ister." dendiğini dile getiren Elçi, "Mardin, Türkiye'nin en güvenli merkezlerinden biridir. Kamu görevlisinin yargılanması için gerekli güvenlik önlemlerinin alınamayacağı iddiası da her türlü dayanaktan ve inandırıcılıktan uzaktır. Davanın birinci duruşmasında, adliye civarında veya Mardin'de kamu güvenliği bakımından tehlike oluşturacak hiçbir eylem görülmemiştir" dedi.

Elçi, Diyarbakır Barosu olarak her koşulda yakınlarını kaybeden mağdurların adalet arayışında onların yanında ve onlarla dayanışma içinde olacağını ve kamuoyunu, insan haklarının ağır ihlalinden sorumlu olan kamu görevlilerinin suç ve cezadan bağışık tutan yargısal kültür ve kararlara karşı mağdurlarla dayanışmaya davet ettiğini de sözlerine ekledi.

Muhabir: Aziz Aslan

Yayıncı: Behçet Güngör - DİYARBAKIR

Kaynak: AA / Yerel

Diyarbakır Mardin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title