Haberler

Süneye Karşı 1 Milyon Yararlı Böcek

Güncelleme:

Konya'da, süneyle mücadele çalışmaları çerçevesinde bu yıl doğaya 1 milyon yararlı böcek salınması planlanıyor.

Her yıl yaklaşık 12 milyon dekar alanda hububat ekimi yapılan Konya'da, süneyle mücadele çalışmaları çerçevesinde bu yıl doğaya 1 milyon yararlı böcek salınması planlanıyor.

Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, süneyle biyolojik mücadele çalışmalarını 1 hafta önce başlattıklarını söyledi.

Bu çerçevede, "kışlak" adı verilen alanlardan, ekipler tarafından süne ergini toplandığını ifade eden Baydar, yaklaşık 30 kişiden oluşan ekibin günde bine yakın süne ergini topladığını belirtti.

Süne bu yıl azaldı

Baydar, kışlaklardaki sünelerin azaldığını gördüklerini vurgulayarak, "Önceki yıllarda dağdan günde 3-4 bin süne toplayabiliyorduk. Bu sene bin süneyi zor topluyoruz. Bu da zararlı böceğin azaldığını, dolayısıyla hububatın daha kaliteli olacağını gösteriyor. Önceki yıllarda yürüttüğümüz süneyle mücadele çalışmalarının başarılı sonuçlar verdiğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda sünenin azalması nedeniyle ürün kalitesinin de iyi olacağını düşünüyoruz" dedi.

Hava şartlarının uygun olduğu günlerde yapılan ve yaklaşık 1 ay sürecek çalışma sonunda 30 bine yakın süne ergini toplamayı öngördüklerini anlatan Baydar, bunları laboratuvar ortamında bir süre besleyeceklerini aktardı.

Baydar, daha sonra laboratuvarda uygun sıcaklık ve nem ortamında çiftleştirilip yumurta vermeleri sağlanan sünelerden elde edilen yumurtaların da parazitleneceğini, yumurtadan çıkan parazitoitlerin mayıs ayında buğday tarlalarına salınacağını dile getirdi.

Bu yıl yaklaşık 1 milyon parazitoit salmayı planladıklarına işaret eden Baydar, şunları kaydetti:

"Yürüttüğümüz biyolojik ve kimyasal mücadeleler sayesinde süne emgi oranımız 2013 yılında yüzde 0,9 olarak gerçekleşmişti. Süne emgi oranı yüzde 3,5 ve üzerine çıktığı zaman ürün, yemlik olarak değerlendiriliyor. Bu durumda hem çiftçi hem de ülke ekonomisi büyük zarar görüyor. Bu yıl da emgi oranını 1 veya 1'in altında tutmayı hedefliyoruz. Emgi oranının 1 ve 1'in altında olması bizim için oldukça iyi bir sonuç. Emgi oranı düşük olunca çiftçi de önemli kazanımlar sağlayacak. Bu yıl 1 milyon böceği doğaya salmayı planlıyoruz. Bunların bir kısmı Konya'da üretilirken, bir kısmı da Yozgat, Ankara, Eskişehir ve Kırıkkale'den gelecek."

Baydar, buğdayda kaliteyi etkileyen iki husus bulunduğunu, bunlardan birinin protein oranı, diğerinin de süne mücadelesi olduğunu dile getirerek, "Bu sene yağışların az olmasına bağlı olarak ürünümüzde azalma olabilir, ancak ürünün protein oranı yüksek çıkacaktır. Süne emgi oranının da yüzde 1 veya 1'in altında gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla bu yıl hububatta kalite hedeflerinin hem protein hem süne oranı yönünden yakalanacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

Seyfettin Baydar Konya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title