Haberler

Soma'da Zeytinliklerde Büyük Tehlike

Manisa'nın Soma İlçesi'nde üreticilerin şu sıralar hasata hazırlandığı zeytinde, kaliteyi önemli ölçüde düşüren zeytin sineği zararlısına rastlandı.

Manisa'nın Soma İlçesi'nde üreticilerin şu sıralar hasata hazırlandığı zeytinde, kaliteyi önemli ölçüde düşüren zeytin sineği zararlısına rastlandı. Manisa'dan gelen teknik personel, Soma'da zeytinliklerde araştırmalar yaptı. Kontrollerde yoğun şekilde zeytin sineği zararlısı tespit edildi.

Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisleri Ömer Demir, Naci Aydemir ile Akhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Atalay Biçer, Soma İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Kaya, zeytin bahçelerinde birlikte araştırma yaptı. Zeytin üreticilerinin yeterince duyarlı davranmadığını kaydeden yetkililer, "Zeytin sineği zararlısı için 2 kez ilaçlama yapılması gerekiyor. Ancak, tüm uyarılarımıza rağmen, zeytin bahçelerinde yaptığımız kontrollerde, üreticilerin ilaçlama uyarılarını önemsemediklerini, ilaçlama yapmadıklarını tespit ettik" dediler.

ZEYTİNİN KALİTESİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ETKİLİYOR

Teknik personel, bu zararlıya karşı ilaçlama yapılmaması durumunda zeytinin sofralık değerinin düşeceğini, yağ asitliğinin artacağını ve yağ miktarının azalacağını ifade etti.

2009 yılında da yine Soma ilçesinde yine bu zararlı nedeniyle, zeytinde önemli derecede kalite düşmesi yaşanmıştı.

Bu zararlıya karşı üreticilerin ilaçlamalarını yapması, ilaçlama yaparken de ilacın dozuna, son ilaçlama ile hasat arasındaki bekleme süresine dikkat etmesi gerektiği hatırlatıldı. Ayrıca, Soma İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden detaylı bilgi alınabileceği belirtildi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ömer Demir Akhisar Soma Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title