Haberler

Sivas'taki "Küçük Paris" ıssızlığıyla Çernobil'i geride bıraktı

Güncelleme:

Sivas'ın Divriği ilçesinde yıllar önce canlılığıyla "Küçük Paris" olarak adlandırılan 2 bin kişinin yaşadığı Cürek şehri, günümüzde ıssızlığıyla terk edilen Çernobil'i andırıyor.

Sivas'ın Divriği ilçesine uzaklığı 15 kilometre olan Cürek köyü yakınında bulunan Cürek şehri, sessizliği ve yalnızlığıyla görenlerin dikkatini çekiyor. Cumhuriyet'in ilk yıllarında bir maden işletmesi tarafından çalışanlarına yapılan tesis, Anadolu'nun modern bir kasabası olarak hizmet veriyordu.

Tek katlı lojmanları, okulu, hastanesi, döküm atölyeleri, sosyal tesisleri, fırını, marketi, yüzme havuzu, tenis kortu, basket ve futbol sahası, sinemasıyla tasarlanmış bir şehir olan Cürek, maden işletmesinin özelleştirilmesi ve iş imkanlarının azalmasıyla boşaldı. Zamanla insanlar bölgeyi terk edince şehir sessizliğe büründü. Harabe bir halde bulunan Cürek şu anki haliyle 1986 yılında yaşanan nükleer kaza sonrası sessiz şehre dönen Ukrayna'daki Çernobil kentini andırıyor.

Sivas'ın Cürek şehri, terk edilmiş Çernobil'i andırıyor

GEÇMİŞİN MODERN ŞEHRİ

Cürek Köyü Muhtarı İhsan Aydoğan, kasabanın adeta bir yaşam merkezi olduğunu ifade ederek, "Şu anda eski Demir Çelik Cürek Sosyal Sitesi'ndeyiz. Burada olmayan yoktu. İlkokulu, ortaokulu, camisi, idari binası, sinema salonu, hastanesi ve postanesiyle mükemmel bir yerdi. Şu anda atıl bir durumda. Özelleştirildi, özelleştirildikten sonra alan firma burasıyla ilgilenmedi. Geçmişte yaklaşık 2 bin kişi yaşıyordu. Kimisi emekli oldu, yaşam şartları ve maden de olmayınca kimisi kenti terk etti. İş olmayacağını düşünerek gurbete gittiler. Buranın bakıcıları vardı. Yaşam merkeziydi burası. Şu anda ıssız ve terkedilmiş durumda. 2003'ten sonra bu hale geldi." dedi.

Sivas'ın Cürek şehri, terk edilmiş Çernobil'i andırıyor

"KÜÇÜK PARİS" OLARAK ADLANDIRILIYORDU

İlçe sakinlerinden Garip Ördek, Cürek'i "Küçük Paris" olarak adlandırıldığını söyleyerek, "Geçmişte herkesin gözdesi olan bir yerdi. Cürek deyince her şey vardı. Sanatçılar bile buraya geliyormuş. Güzel yemeklerin yapıldığı, güzel bir mekanmış. Öyle söylüyorlardı. O dönemin son zamanlarına yetiştik. 'Küçük Paris' olarak adlandırıyorlardı. Şu an ıssız ama havası çok güzel bir yer." diye konuştu.

Issız şehirden bazı görüntüler:

Sivas'ın Cürek şehri, terk edilmiş Çernobil'i andırıyor

Sivas'ın Cürek şehri, terk edilmiş Çernobil'i andırıyor

Sivas'ın Cürek şehri, terk edilmiş Çernobil'i andırıyor

Sivas'ın Cürek şehri, terk edilmiş Çernobil'i andırıyor

Sivas'ın Cürek şehri, terk edilmiş Çernobil'i andırıyor

Sivas'ın Cürek şehri, terk edilmiş Çernobil'i andırıyor

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çernobil Divriği Paris Sivas Çevre Yerel Haberler Yerel Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (11)

sade vatandaş:

cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan fabrikalar çalışanlarına sunduğu yaşam kalitesi çok yüksekti o zamanlar bu kadar adam kayırma torpil yoktu

105
25
yanıtYanıtla
girilmez:

yav hehe o yüzden milyonlar almanya ya göç etti nüfus 25 milyon civarı iken kadın çocuk yaşlıları çık geriye kalan 6milyon anca madem o kadar fabrika vardı yıllardır kuyruklu yalanlarınızla milleti kandırıyorsunuz

yanıt34
yanıt97
sade vatandaş:

almanyaya göç altmışlı yıllarda başladı onu bırak almanya şimdi kapılarını açsa Türkiyede kimse kalmaz ben yokluk içinde cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan çoğunun bedeli tarım ürünleriyle ödenen fabrikalardan bahsediyorum görmek istemeyen inkar eden göze gönülün yapacağı bir şey yoktur

yanıt80
yanıt7
girilmez:

Cumhuriyet in ilk yıllarında kuruldu 60 yılına kadar o.kadar fabrikaya ne oldu o yıllarda da gitti millet diyorum bende arada 500yil.yok ya en fazla.30 yıl var

yanıt0
yanıt3
BUĞRA EMRECİKSİN:

İktidarlar, siyasetçiler vatandaşı ve ülkeyi gerçekten düşünseydi evi olmayan, kimsesi olmayan, sokakta yaşayan insanları alır terk edilmiş köylere yerleştirir ve hem insanları kurtarmış olurdu hem tarım ve hayvancılık yaptırıp ülkeye verim katardı.

53
3
yanıtYanıtla
BUĞRA EMRECİKSİN:

Türkiye de en az 100 bin evsiz, sokakta yaşayan insan var ve aynı Türkiye de yüzbinlerce terk edilmiş, sahibi olmayan, çürümeye terk edilmiş ev var, köy var.! Yazık.

51
2
yanıtYanıtla
Hasan Turan:

Tam film çekmelik yer.

27
4
yanıtYanıtla
Bordo Bere:

milyonlar böylece ucup gitti

16
4
yanıtYanıtla
Altay Bozkurt:

HARBI RESMEN CERNOBIL ! AMA ÜRKÜTÜCÜ, ZOMBI FILMLERINDEKI SEHIRLER GIBI !

1
0
yanıtYanıtla
Bor Sa:

Film dizi setlerine kiralansin.

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title