Haberler

Sinop'ta Kanserle Mücadelede Halkın Bilinçlendirilmesi Çalışmaları

Sinop İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Gökhan Telatar, kanserle mücadele çalışmalarına bu yıl ivme kazandıracaklarını söyledi.

Sinop İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Gökhan Telatar, kanserle mücadele çalışmalarına bu yıl ivme kazandıracaklarını söyledi.

Telatar, yaptığı açıklamada, kanserin, sebebi bilinen ölümler sıralamasında 2014 yılı istatistiklerine göre kalp damar hastalıklarını geride bırakarak birinci sıraya yerleştiğini söyledi.

Türkiye'de yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu belirten Telatar, bu kapsamda kanserden korunmanın büyük önem arz ettiğini dile getirdi.

Doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte birinin önlenebileceğine vurgu yapan Telatar, çevresel etkenlerin hastalığın oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkili olduğunu ifade ederek, "Kanser oluşumunda etkili olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması hastalığın görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları önemlidir" dedi.

Kanserin erken teşhisinde, kişilerin henüz hastalık belirti ve bulguları ortaya çıkmadan sağlık kuruluşlarına başvurmalarının da önemine değinen Telatar, "Sinop Halk Sağlığı Müdürlüğü, 40 ile 69 yaş aralığındaki kadınların taramalarını ücretsiz olarak KETEM'de yapmaktadır. Ayrıca, rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi için de 30 ile 65 yaş arasında devam edilen sürüntü testi programına 2014 yılında HPV-DNA testleri de ilave edilmiştir" diye konuştu.

Bağırsak kanserlerine yönelik de ülke genelinde 50 ile 70 yaş arasındaki vatandaşların ücretsiz olarak taramaların yapıldığını hatırlatan Telatar, şunları kaydetti:

"Aile sağlığı merkezlerinde ve Sinop Atatürk Devlet Hastanesi bünyesinde Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'ni halkımızın hizmetine sunduk. Bütün bu taramalar sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkanı artacak ve hastalarımızda ciddi yan etkilere neden olan tedavilerin önüne geçilecektir. Kanserle mücadelede halkımızın bilinçlendirilmesi için çalışmalarımıza 2015 yılında ivme kazandıracağız. Sinop'ta kanser taramasını yaptırmayan vatandaşımızın kalmaması için tüm gücümüzle çalışacağız." - Sinop

Kaynak: AA / Yerel

Gökhan Telatar Türkiye Sinop Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title