Haberler

Siirtli Gençlere Menengiç Kahvesi Üretimi Anlatıldı

Siirt 56 Ürünleri Araştırma ve Geliştirme Derneği tarafından Ulusal Ajans'a sunularak kabul edilen 'Menengiç kahvesi yapıyorum istihdamın önünü açıyorum' adlı proje ile gençlere Siirt kahvesinin nasıl yapılacağı anlatıldı.

Siirt 56 Ürünleri Araştırma ve Geliştirme Derneği tarafından Ulusal Ajans'a sunularak kabul edilen 'Menengiç kahvesi yapıyorum istihdamın önünü açıyorum' adlı proje ile gençlere Siirt kahvesinin nasıl yapılacağı anlatıldı.

Proje koordinatörü Vehip Emrah ve dernek üyelerinin katılımıyla Siirt Gençlikevi'nde düzenlenen uygulamalı eğitimde, Siirt'te doğal şartlarda yetişen menengiçin tavada kavrulduktan sonra havanda dövülerek kahve yapılması anlatıldı. Konuyla ilgili bilgi veren Siirt 56 Ürünleri Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı ve Proje Koordinatörü Emrah, Avrupa Birliği tarafından yapılan proje ile Siirt kahvesi ürettiklerini söyledi. Emrah, hammaddesi Siirt'te bulunan menengiç kahvesi üretimi ile bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Proje kapsamında ilk etapta 8 aylık bir çalışma sonucunda 10 gencimize istihdam sağladık. Toplam maliyeti 4 bin 200 euro olan bu proje ile aynı zamanda Siirt'in kahvesini ürettik. Öncelikli kahvenin hammaddesi olan menengiç, Siirt'te bolca bulunuyor. Bu hammaddeyi işleterek ekonomiye kazandırmayı hedefliyoruz. 8 aylık proje sonunda Siirtli gençlere uygulamaları olarak kahve yaparak kendilerini bu mesleğe adapte etmeyi amaçlıyoruz. Önümüzdeki aylarda daha kapsamlı bir çalışma ile Siirt'in kahvesini tesisleştirecek proje üretimine geçmeyi hedefliyoruz. Çünkü Siirt'te doğal olarak yetişen ve bolca bulunan menengiç kahve için çok önemli bir hammaddedir. Sağlığa da faydası bulunan bu ürünü kahve yapımında kullanabilirsek Siirt ekonomisine de fayda sağlayacaktır" dedi.

Siirt kahvesinin Brezilya'nın Rio kahvesinden çok daha kaliteli olduğunu belirten dernek yöneticisi Alaattin Güven, projenin tutması durumunda küçük ambalajda kendi neskafesini üreterek piyasaya satabileceğini söyledi.

Yaklaşık 30'a yakın kursiyerin katıldığı uygulamalı eğitimde, menengiçin nasıl kahveye dönüştürüldüğü anlatıldı.

Kahve yapımı, önümüzdeki aylarda Siirt'in en işlek caddelerinde kurulacak stantlarda da anlatılacağı belirtildi. - SİİRT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Avrupa Birliği Siirt Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title