Haberler

Şampiyon Şeflerden Damak Lezzeti

Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen konferansa katılan şampiyon şefler, üniversite akademisyen ve öğrencileri ile davetlilere damak tadında ikramda bulundu.

Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen konferansa katılan şampiyon şefler, üniversite akademisyen ve öğrencileri ile davetlilere damak tadında ikramda bulundu.

2012 dünyanın en iyi yemek tarihi yazarı ve araştırmacı aşçıbaşı şef Muhammed Ömür Akkor ve 2009 dünya çikolata şampiyonu Hakan Doğan, dün Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Turizm ve Gastronomi Kültürü' konulu konferansa katıldıktan sonra bugün de üniversite tesislerinde bir gösteri düzenledi. Katılımcılar huzurunda birbirinden farklı çikolatalar hazırlayan Hakan Doğan, yöresel tatlar vurgusu yaptı. Dünyanın en iyi çikolatacılarının Lübnan'da yetiştiğini söyleyen Doğan, "Çünkü Lübnanlılar hurma ve ürünlerine çok fazla değer veriyorlar. ve hiçbir ürünlerinde Fransız esintisi görmüyorsunuz. Lübnanlıların ardından en iyi sırayı Japonlar alıyor. Onlar da her işlerinde çok disiplinliler ve kendi ürünlerini çok iyi kullanıyorlar, kendi özel tatları var. Şimdi bunlar başarılı olduysa bizim başarılı olmamız için kurularımızdan yola çıkmalıyız. Yani erik kurusundan kayısı ve incirine kadar var. Bunlar size çok sıradan geliyor olabilir. Mesele Bingöl balı size çok sıradan bir ürün olarak gelebilir ama onu muz ve tereyağı ile karıştırıp, beyaz çikolata arasına koyduğunuz zaman çok farklı sonuçlar elde edebilirsiniz. Yapacağınız ürünlerde mutlaka yerel lezzetlerinizi anlatmanız gerekiyor. Yani ananaslı bir çikolatanın Bingöl'de anlatılmasını gereksiz buluyorum. İnsanlar Bingöl'e geldiği zaman yöresel yiyeceklerden tatmak isterler. Turizm'de en önemli nokta budur. İnsanlar gittiği yörenin ürünlerini tatmak isterler. Bingöl'de çikolata yapacaksanız ona ananas katmanın manası yoktur. Bingöl balı ve cevizini katmanız gerekir" dedi.

Doğan, üretimi yapılan ürünlerde yöresel ürünlerin kullanılması gerektiğini ifade ederek, bunun daha sağlıklı olacağını söyledi.

Aşçıbaşı şef Muhammed Ömür Akkor ise ileriki tarihlerde tekrar Bingöl'e geleceklerini söyledi. Akkor, "Arkadaşlarımızla beraber geliriz. Üniversite bahçesinde festival havasında bir etkinlik düzenleriz. Yöresel yemekler hazırlarız. İlgili kurumları da işin içine alarak Bingöl tanıtımı için böyle bir çalışma yapabiliriz. Bingöl'ün yöresel yemeklerini kayıt altına alırız. Festivalde gelen yemek tariflerini kayıt ederek bunu kitap haline getiririz" diye konuştu.

Şampiyon şeflerce misafirlere, Bingöl otları ve domatesiyle hazırlanan pişmiş pilav, baharatlı tandır yemeği ve tatlı olarak Cennet Çamuru ikram edildi. Etkinliğe, Bingöl Üniversitesi Rektörü Gıyasettin Baydaş, üniversite akademisyenleri, öğrenciler ve Bingöl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı katıldı. - BİNGÖL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bingöl Üniversitesi Lübnan Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title