Haberler

Ramazan İçin "İmece" Usulü Yufka Geleneği

Güncelleme:

Çukurova'da köylü kadınlar ramazanda sofralara farklı lezzet katan yufkaları imece usulü yapıyor.

ÜMİT KAHRIMAN - Çukurova'da köylü kadınlar iftar sofraları için imece usulü yufka yapıyor.

Köylü kadınların sabahın ilk ışıklarında başlayıp akşam saatlerine kadar süren zahmetli çalışması sonucu yapılan yufkalar, iftar ve sahur sofralarına farklı lezzet katıyor.

Karatepe köyünde yaşayan Zeynep Türkmenoğlu, AA muhabirine, tarlalarında ürettikleri ve değirmende öğüttükleri tam buğdayın ununu su ve tuzla hamur haline getirdikten sonra oklavayla açtığını, yufkayı kızgın saçta "evreç" adı verilen ağaçla çevirerek pişirdiğini anlattı.

Ramazan öncesi köylülerin yufka yapmak için adeta seferber olduğunu, her gün bir komşuları için birlikte iş başına geçtiklerini belirten Türkmenoğlu, lezzetli ekmeğin uzun süre bozulmadan kalabildiğini vurguladı.

Köydeki kadınların bir aydan beri el birliğiyle yufka yaptığını ifade eden Türkmenoğlu, "Ramazan dolayısıyla köyümüzde bir ay öncesinden yufka ekmek yapılmaya başlandı. Ramazanda oruçlu olacağımız için ekmek yapmakta zorlanırız. Bu sebeple imece usulü hazırlığımızı tamamladık. İnşallah mübarek ayı en iyi şekilde değerlendiririz" diye konuştu.

Türkmenoğlu, yufka ekmeğin günler geçse de lezzetini muhafaza ettiğine işaret ederek "Yufka ekmeği, yemekten yarım saat önce üzerine su serpip örterek dinlenmeye bırakıyoruz. Yumuşayan ekmeği afiyetle yiyoruz. Ramazan sofralarımıza ayrı lezzet katan ekmek, uzun süre lezzetini kaybetmeden kalabiliyor" dedi.

Kızyusuflu köyünden Bedriye Tarımcı da imece usulü yaptıkları yufkayı yıllardır sofradan eksik etmediklerini, köydeki her evde bu yiyeceğin tüketildiğini söyledi. - Osmaniye

Kaynak: AA / Yerel

Karatepe Çukurova Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title