Haberler

Prof. Dr. Sami Güçlü, Necip Fazıl Kısakürek'i Anlattı

Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük şair, yazar siyaset ve fikir adamlarından olan Necip Fazıl Kısakürek doğumun 108.ölümünüm 29 yılında MTTB ve İlim Yayma Cemiyeti'nin birlikte organize ettiği bir programla Sakarya'da anıldı.

Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük şair, yazar siyaset ve fikir adamlarından olan Necip Fazıl Kısakürek doğumun 108.

ölümünüm 29 yılında MTTB ve İlim Yayma Cemiyeti'nin birlikte organize ettiği bir programla Sakarya'da anıldı.

İlim Yayma Cemiyeti Necip Fazıl Kısakürek öğrenci yurdunda düzenlenen anma programında MTTB kökenli eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü Necip Fazıl Kısakürek hakkında konferans verdi.

20. yüzyılda yetişen en büyük edebiyat, sanat ve fikir adamlarından biri olarak kabul edilen merhum Necip Fazıl Kısakürek'in 79 yıllık hayatı hakkında bilgi veren

Tarım ve Köy İşleri eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, Necip Fazıl Kısakürek'in hayatının ikiye ayrıldığını belirtti. Necip Fazıl'ın hocası Seyyid Abdülhakim Arvasi Hazretleri'yle tanışıncaya kadar Paris hayatının da içinde bulunduğu dönemde intiharın eşiğinde bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Sami Güçlü, Necip Fazıl hocası Abdülhakim Arvasi ile tanıştıktan sonra öz değerlerine dönerek ülkesi için mücadele verdiğini bildirdi.

Prof. Dr. Güçlü, "Üstad Necip Fazıl, bizim en çok tanıdığımız, sevdiğimiz ve değer verdiğimiz biridir. Özellikle şiirlerini okumayan ve onu tanımayan yok gibidir. O, Cumhuriyet döneminde bizim gönlümüzü, ruhumuzu ve ufkumuzu aydınlatan biri olmuştur. Bu yönüyle de herkes ona 'Üstad' demektedir. Necip Fazıl hala edebiyatımızın ve fikir dünyamızın en parlak yıldızıdır" dedi.

Necip Fazıl Kısakürek'in 1940'lı yıllarda yayınlamaya başladığı Büyük Doğu Dergisi ile milletin dini yozlaşmasına karşı mücadele verdiğini açıklayan Prof. Dr. Güçlü, Kısakürek'in yayınladığı dergi ve eserleriyle toplumun temel değerlerini hayata geçirmek için mücadele verdiğini anımsatarak, "Üstad Necip Fazıl hakkında araştırma yapan akademisyenler onun aksiyon adamı ve cesaretli biri olduğunu belirtir. Gerçektende Üstad bir aksiyon adamıdır. Üstadın en büyük derdi ve amacı 'Anadolu Gençliği'nin' yetişmesi olmuştur. Büyük Doğu Dergisi ile insanları yönlendirmiş. İslam Dini'nin savunuculuğunu yapmıştır. Onun davası İslam davasıdır. Dergi ve mecmualarını çıkarmak için 3, 4 gün evine gitmediği anlatılır. Buradan Üstadın ne kadar büyük bir dava adamı olduğu anlaşılmaktadır. Özellikle 1940'lı yıllarda ülkenin durumu ne kadar kötü olsa da ümidini hiç bir zaman kaybetmemiş, çevresindeki insanlara lider olmuştur" ifadelerini kullandı.

Necip Fazıl Kısakürek ile irtibatın koparılmaması gerektiğini de dile getiren Prof. Dr. Sami Güçlü, sözlerini şöyle tamamladı: "Gençliğimizin Üstad Necip Fazıl'ın eserlerini okumasa dahi hayatını okumalarını sağlamalıyız. Üstad Necip Fazıl, ömrünün sonlarında çok verimli olmuştur. Eserlerinin büyük çoğunluğunu son dönemlerinde vermiştir. Üstad davası için hapis yatmış ve çok sayıda dava açılmıştır. Üstad kendisi bir ışık olmuştur. Üstadı diğer şair ve yazarlardan ayıran özellik kendi ışığıyla ülke insanına da ışık olmasıdır. Üstad ışığı hiç azalmayan bir yıldızdır. Bu nedenle onun yıldızını hiç bir zaman bırakmamalıyız."

'Üstad Necip Fazıl konferansı' sonrası MTTB Sakarya Şube Başkanı Ahmet

İlker Pekgöz ve İlim Yayma Sakarya Şube Başkanı Dr. Vahdettin Aktaş tarafından Güçlü'ye şilt verildi. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Necip Fazıl Kısakürek Sami Güçlü Türkiye Sakarya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title