Haberler

Osmanlı Beyliğinin İlk Başkenti Yenişehir'de Tarih Sempozyumu

Osmanlı Beyliği'nin ilk başkenti olan ve Bursa'nın fethedilmesinde de öncülük eden Yenişehir'in tarihi, ulusal bir sempozyumla masaya yatırılacak.

Osmanlı Beyliği'nin ilk başkenti olan ve Bursa'nın fethedilmesinde de öncülük eden Yenişehir'in tarihi, ulusal bir sempozyumla masaya yatırılacak. Ekim ayında yapılacak sempozyuma 40 bilim adamı katılacak.

Yenişehir Belediyesi tarafından hazırlıkları 1,5 yıl önce başlayan ve ilçenin dünden bugüne akademik yönden ele almayı hedefleyen sempozyum, 25-27 Ekim 2013 tarihleri arasında yapılacak. Sempozyum ile ilgili Sümbüllü Bahçe Konağı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil, Osmanlı Beyliği'nin ilk başkenti olan Yenişehir'in Bursa'nın fethedilmesinde öncülük ettiğini söyledi. Şimdiye kadar Yenişehir ile ilgili yeterli bilimsel araştırma ve inceleme yapılmadığına dikkat çeken Başkan Cingil, "Bu konuda ortaya çıkan bilimsel boşluğu ulusal bir sempozyumla doldurmak için Uludağ Üniversitesi Kent Tarihi ve Araştırmaları Merkezi (KETAM) iş birliği yapmaya karar verdik. Bu kapsamda Ankara Müftüsü ve KETAM Müdürü Prof. Dr. Mefail Hızlı ve yönetim kuruluyla uzun soluklu bir hazırlık çalışmaları yapıldı. Yenişehir hakkında bilimsel araştırma yapan bilim adamları tespit edildi. Sonuçta 40'ı aşkın bilim adamının bildirileriyle 'Tarihten Günümüze Yenişehir' adını veridğimiz sempozyumun hazırlıklarını tamamladık" dedi.

Yenişehir'deki Osmanlı'nın ilk sarayı olup olmadığı konusunda araştırmaların sürdüğünü ifade eden Başkan Cingil, "Tarihi eserlerle ilgili restorasyon çalışmalarımız sürüyor. Yarhisar hamam ve camimizin restorasyonu tamamlandı. Sinan Paşa Külliyesi'nde aynı şekilde restorasyon sürüyor. Sarayla ilgili çalışmalar devam ediyor. Sarayın Yenişehir'de olmaması zaten düşünülemez. Çeyrek asırdır başkentlik yapan Yenişehir'de sarayın mutlaka vardır. Bu konuda arkadaşlarımızın çalışmaları sürüyor. Bu işin takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.

Cingil, sempozyumdan sonra Yenişehir'in geçmişine ve günümüze ışık tutacak bildirilerin bir kitapta toplanacağını da kaydetti.

Yenişehir Kaymakamı Süleyman Yılmaz ise, sempozyumun ilçenin geleceği açısından da önemil olduğunu vurguladı.

OSMANLI'NIN İLK SARAYI YENİŞEHİR DE Mİ?

Ankara Müftüsü ve KETAM Müdürü Mefail Hızlı ise, Osmanlı'nın ilk başkenti olan Yenişehir'de bir sempozyum yapmanın bahtiyarını yaşadıklarını kaydetti. Yenişehir ile şimdiye kadar merak edilen soruların bilimsel bir sempozyumla aydınlatılacağını kaydeden Hızlı, "Mesela Osmanlı'nın ilk sarayı ile ilgili konu, bizim bilimsel tebliğlerimiz arasında yer alacak. Bu Bursa için yeni bir bilgi. Bursa Sarayı ile ilgili son zamanlarda bir takım girişimler yapılıyor. Valiliğimiz, büyükşehir belediye başkanlığımız ve bir takım kurum bu konuyla ilgileniyor. Ama bundan önceki ayağın Yenişehir'de olduğu, yerinde yaptığımız araştırmalardan sonra ortaya çıkan noktalar, bilimsel sempozyumda anlatılacak" ifadelerini kullandı. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Uludağ Üniversitesi Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title