Haberler

Nevşehir'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlaması

Nevşehir'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde kutlama programı düzenlendi.

Nevşehir'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde kutlama programı düzenlendi.

Nevşehir Valiliği, Nevşehir Belediyesi, Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kapadokya Kadın Dayanışma Derneği ve Türk Kadınlar Birliği Nevşehir Şubesi ile işbirliği içerisinde düzenlenen etkinlikte Nevşehir Valisi

Abdurrahman Savaş, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Garnizon Komutanı

Jandarma Kıdemli

Albay

Dursun Ertuğrul, Nevşehir

Üniversitesi(NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ve Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel, Türk Dünyası Sanatçılar Birliği Ege Bölge Başkanı Ressam Mustafa Ali Kasap'ın 'Efe Kadınlarınız' konulu resim sergisinin açılışını eşleri ile birlikte yaptılar. Nevşehir'deki çeşitli sivil toplum örgütlerin ortaya koyduğu çeşitli el sanatları ürünlerinin yer aldığı serginin gezilmesinin ardından, etkinlik Kültür ve Sanat Merkezi salonunda devam etti.

Burada düzenlenen törenin açılışında konuşan NEÜ Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, kadın ile erkeğin elmanın iki yarısı gibi birbiri ile eşit olduğunu belirtti. Ne erkeğin ne de kadının birbirlerinden üstün olamayacaklarını belirten Kılıç, kadın ve erkeğin eşit yaratıldığını ifade etti. Peygamberimizin Veda hutbesinde de dile getirdiği gibi kadınların erkekler,erkeklerin de kadınlar üzerinde haklarının bulunduğunu vurgulayan Kılıç, hukuk önünde de eşitliğin olmasına karşın,kadına karşı uygulanan şiddete bir anlam veremediklerini anlattı.Kılıç, kadın-erkek eşitliğinin toplumun tüm kesimlerince net şekilde ortaya konulabilmesi adına NEÜ olarak bir takım projeler geliştirdiklerini belirterek, kadınların karşı karşıya kaldığı şiddetin önlenmesinin yanı sıra,eğitim düzeylerinin yükseltilmesi ve çalışma hayatına katılımlarının etkin şekilde gerçekleşmesi için bir yanda bakanlıkların,üniversitelerin,yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin bir arada çaba harcamalarının gerektiğine inandıklarını kaydetti.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver'de konuşmasında, Türk toplumunun gerçekte kadının önemini bilen bir büyük toplum olduğunu dile getirdi. Küskünlük ve dargınlıkta bile kadınların var olan temel bir gerçek olarak türkülere ve şarkılara konu olduğunu ifade eden Ünver, böylesine önemli bir kültüre sahip bir ülkede, halen annelerin hemcinslerine karşı şiddetin nasıl var olabildiğinin de sorgulanması gerektiğinin altını çizdi. Ünver, Nevşehir'de kadınlara pozitif ayrımcılık noktasında önemli çalışmalar yürüttüklerini belirterek "Nevşehir'de ciddi bir konut seferberliği içerisine girdik. Nevşehir Belediyesi olarak 3 bin konut yapıyoruz. Burada kadınlarımıza önemli bir pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Konutların kadınların üzerine tapu edilmesi şartı ile, konutlar için ödenmesi gereken paranın toplamından 5 bin lira indirim uyguluyoruz. Konutlar için ön taleplerin alınması çalışmalarında 5 günlük bir süre geçmesine karşın, başvuru sayısı 918 olarak gerçekleşti. Bunun 748'ini kadınlarımız oluşturuyor.Aksaray yolu üzerinde üreteceğimiz bu konutlar için adeta o alanda bir hanımefendiler sitesi oluşturuluyor.Ayrıca şehit aileleri ve engelliler için de bu alanda bir kontenjan ayırdık,aynı pozitif ayrımcılığı bu kardeşlerimiz için de uygulayacağız."dedi.

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş'da kadın haklarının toplum genelinde daha iyi tecelli edebilmesi için çaba harcadıklarını belirterek, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün artık sadece kadınların bir araya gelip kutladığı bir gün olmaktan çıkıp, erkeklerin de katılımlarının sağlandığı bir gün kutlamasına dönüştüğünü söyledi.

Vali Savaş, kadınların ve erkeklerin elmanın iki yarısı gibi eşit düzeyde olduğu düşüncesine sonuna kadar sahip olduğunu belirtti. Vali Savaş, kadına şiddet uygulayan erkeğin, gerçek manada kendi kolunu kırdığının artık farkında olması gerektiğini dile getirerek,"Eşine şiddet uygulayan erkek, gerçek anlamda kendi kolunu kırıyor.Eşine kıyarken gerçekte kendine kıyıyor." dedi.

Toplumsal bir dizi yapılanmaların tamamen gerkeklerin gözüyle yapılması nedeniyle bazı eksiklikleri göremediklerini itiraf eden Vali Savaş " Valilik Hizmet binasına kendi özel işlerini takip etmek için çocuğu veya çocukları ile birlikte gelen bir anne için özel bir odanın oluşturulmamış olmasının da kendi adına önemli bir eksiklik olduğunu burada itiraf ediyorum."diye konuştu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlaması daha sonra Nevşehir Belediyesi Türk Sanat ve Türk Halk Müziği Korolarında görev alan solistlerin söylediği birbirinden güzel şarkı ve türkülerin seslendirildiği konser ile sona erdi.

Konser bitiminde Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Belediye Başkanı Hasan Ünver ve NEÜ Rektörü Prof. Dr. Kılıç, koro elemanlarına çiçek takdim etti.

Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamasına katılan kadınlar için Belediye Başkanı Hasan Ünver'in

hazırlattığı bin kırmızı karanfil, çıkışta katılımcılara dağıtıldı. - NEVŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Abdurrahman Savaş Kapadokya Yerel Haberler

title