Haberler

Neü'de "İstiklal Marşımızı Anlamak" Konferansı

Güncelleme:

Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Görevlisi Nurullah Çetin, İstiklal Marşı'mızı Anlamak' konulu konferans verdi.

Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nurullah Çetin, Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) de

'İstiklal Marşı'mızı Anlamak' konulu konferans verdi.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından sosyal tesis binasında düzenlenen ve Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin'in konuşmacı olarak yer aldığı konferansa; NEÜ Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Aktaş, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emir Erden, Semra ve Vefa Küçük Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nimet Karataş, Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Tuncay Bülbül, Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Adem Öger, Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkan V. Yrd. Doç. Dr. İbrahim Ethem Özkan, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Yivli, üniversite akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Büyük bir İslam alimi olan Mehmet Akif Ersoy'un şahsi duygularından ziyade İslami ve kültürel birikimlerinden hareketle İstiklal Marşı'nı kaleme aldığını söyleyen Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin, milli mücadeleyi anlamadan İstiklal Marşı'nı anlamanın mümkün olmayacağını söyledi.

Prof. Dr. Nurullah Çetin konuşmasında, "İstiklal Marşı, sadece M. Akif'in duygularını ve heyecanlarını ifade etmemiş, onun çok zengin kültürel, dini bilgileri üzerinde temellenmiş bir kültür şiiridir. Özellikle içerisinde bulunduğumuz dünyada ve Türkiye'de güncel konulara cevap verecek kültürel anlamda evrensel bir metindir. İstiklal Marşı, Milli mücadelemizi değerlendirmekte olan kahraman ordumuzu ve ordu-millet karakterine moral veren bir metindir. Milli mücadeleyi anlamadan İstiklal Marşı'nı anlamak mümkün değildir. Biz milli mücadeleyi istiklal için verdik. Milli mücadele Türk milletinin kıyamete kadar bağımsız ve hür yaşamak için verdiği ve özellikle Batı emperyalizmine karşı verilmiş olduğu mücadeledir. İstiklal marşımızı iyi incelediğimiz zaman iki temel değere dayanmakta olduğunu görürüz. Bunun birincisi İslami değerler, diğeri ise milli değerlerdir. Büyük İslam alimi olan Mehmet Akif, çok zengin olan İslami kültürel birikimlerini bu marşın yazılmasında da yansıtmıştır. Milli mücadelemiz aynı zamanda bir bayrak mücadelesidir. Bayrak bir bez parçası değil, bayrak Türk Milletinin kendi vatanına, kendi devletine, kendi milletine bağımsız siyasi iradesini hakim kılmasının, hürriyetin, özgürlüğün, İslam'ın ve tüm değerlerin bir sembolüdür. O yüzden bayrak kutsaldır ve milli mücadelemizi bir bayrak mücadelesi olarak verdik. Bir devlette, bir vatanda birden fazla bayrak varsa oraya kuma gelmiş demektir. Tarih boyunca İslam'ın sancaktarlığını ve müdafaalığını yapan Türk Milleti bundan sonrada bunu yapmaya devam edecektir" diye konuştu.

Konferans sonunda Üniversite Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, değerli bilgilerini paylaşmasından dolayı Prof. Dr. Nurullah Çetin'e teşekkür ederek kendisine plaket ve teşekkür belgesi takdim etti. - NEVŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Nevşehir Üniversitesi Ankara Üniversitesi Filiz Kılıç Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title