Haberler

MHP'li Yılmaz'dan Büyükşehir Açıklaması

MHP Aydın İl Başkan Yardımcısı Mehmet Efe Yılmaz yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı'nda görüşülen büyükşehir kanun tasarısını eleştirdi.

MHP Aydın İl Başkan Yardımcısı Mehmet Efe Yılmaz yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı'nda görüşülen büyükşehir kanun tasarısını eleştirdi.

Büyükşehir yasa tasarısını 'bütünleştirilmiş büyükşehir' olarak niteleyen Yılmaz, Aydın'da kurulacak olan Efeler Belediyesi'nin borç yükü altında ezileceğini savundu.

Büyükşehir tasarısında belde ve köy tüzel kişiliklerinin kaldırılacağına dikkat çeken Yılmaz, "Köylerin mahalle olarak, beldelerinde kapatılarak

mahallerinin doğrudan bağlı olduğu ilçeye bağlanması 150 yıllık birikimi bir çırpıda yok etmektedir. Köylerimizin tüzel kişilikleri kaldırılarak malvarlıkları elinden alınmakta ve köyde yaşayan vatandaşlarımız yeni vergilerle tanıştırılmaktadır. Bu durumda AKP iktidarının, köylümüze büyükşehir adı altında haklarını elinden alıp ve daha da yoksullaştırma hamlesidir. Belde belediyelerimizin kapatılma gerekçesinde daha verimli, daha kaliteli, daha hızlı hizmet getirme iddiasıyla malvarlıkları bağlı oldukları ilçe belediyelerine devredilerek belde belediyeleri kapatılıp belde halkı etkisiz ve yetkisiz hale getirilmek istenmektedir"ifadelerini kullandı.

Kanun tasarısında bahsi geçen "Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi" nin oluşum ve görevleri noktasında anti-demokratik hususlar gözlemlediklerini belirten Yılmaz, "Şöyle ki; Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi'nin başkanı ve harcama yetkilisi atanmış olan Vali ve Vali yardımcısından oluşmaktadır. Direk olarak İçişleri Bakanlığı'nın emriyle çalışan valinin yatırım izleme koordinasyonunun başkanlığına getirilmesi ve çok geniş yetkilerle donatılması, Adalet ve Milli Savunma Bakanlığı dışındaki diğer bakanlıkların büyükşehir il sınırlarındaki yatırımlarını da gerçekleştirebilecek konumda olması, Yatırım İzleme Koordinasyon Merkezi'nin özel bütçeli kuruluş olarak bütçesinin Başbakan tarafından onaylanarak yürürlüğe girmesi büyükşehir il sınırlarında afet-acil yardım hizmetlerinden denetim yetkilerine kadar çok geniş yetkilerle donatılmış olması sebebiyle atanmışların seçilmişler üzerindeki baskısını artıracağından endişe etmekteyiz"diye konuştu.

Sözlerinin devamında belediyelerin gelirlerinin yüzde 30'unun büyükşehir belediye bütçesine aktarılacağını hatırlatan Yılmaz şunları kaydetti: "Ayrıca ilçe belediye sınırları içerisindeki meydan ve caddelere yatırım ve müdahale hakkı ilçe belediyesinden alınıp büyükşehir belediyesine devredilmektedir. Bu yasa tasarısıyla ilçe belediyelerinin nüfuslarının artacağından, belediye sınırlarının genişleyeceğinden bahisle bu yasayı çıkaran iktidar ilçe belediyelerini yanıltmaktadır.İlçe belediyelerinin plan yapma yetkilerinin elinden alınması ve etkinliğin azaltılmasıyla hizmet alanı genişletilen ilçe belediye sınırlarında daha etkin,verimli hizmeti nasıl sağlayacağı kocaman bir soru olarak önümüzde durmaktadır"

MHP Aydın İl Başkanlığı olarak Mayıs ayından bu yana bu çıkarılmak istenen yasa tasarısıyla ilgili referandum istediklerini kaydeden Yılmaz şunları söyledi: "İlçe ilçe,belde belde,köy köy gezerek toplamda bir milyon nüfuslu Aydın ilinin geleceğini ilgilendiren böyle bir yasanın halk nezdinde fayda ve zararlarının tartışılarak çıkarılmasını istedik.Bizim bu yoğun gayretlerimize karşın iktidar partisi yangından mal kaçırırcasına Aydınlı hemşerilerimizin iradesini yok sayarak,diktatörce bu yasayı Aydınlı hemşehrilerimize dayatmaktadır.MHP Aydın İl Başkanlığı olarak bizler hiçbir zaman Aydın'ın büyükşehir olmasına karşı çıkmadık. Tam tersine

iktidara 'neden ve nasıl büyükşehir' sorularını sorduk"

Tasarının kanunlaşması halinde Aydın merkezde "Efeler" belediyesi adı altında yeni bir belediye kurulacağını ve kapatılacak olan Aydın Belediyesi'nin tüm borçlarının daha az yetkili ve daha az gelirli Efeler Belediyesine devredilerek yeni kurulacak belediye kurulmadan borç yükü altında ezdireleceğini savunan Yılmaz sözlerini şu sözlerle tamamladı:

"Şimdi iktidar milletvekilleri ve yöneticilerine soruyoruz: Aydın Belediyesi iken altından kalkamadığı sorunlarını Efeler Belediyesi adı altında daha az yetkili ve daha çok borçlu olarak merkezde yaşayan insanlarımızın sorunlarının altından nasıl kalkacaktır?

Aydın büyükşehir belediye merkezinin Aydın'da olması Efeler belediyesine ayrıcalık katmamaktadır. Büyükşehir belediyesi Aydın'ın tamamından sorumlu olduğu için kaynak ve hizmetlerinin il geneline dağıtılacak

olmasından dolayı Aydın merkezde yaşayan vatandaşlarımızın kentsel yaşam kalitelerinin artacağı hususu aldatmacadan ibarettir" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İçişleri Bakanlığı Mehmet Efe Yılmaz Aydınlı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title