Haberler

Mevlana Müzesi'ndeki 2 Santimetrelik Kur'an İlgi Çekiyor

Güncelleme:

Mevlana Müzesi'nde sergilenen ve nadir eserler arasında gösterilen yaklaşık 2 santimetre büyüklüğündeki sancak Kur'an ı Kerim'i görenleri şaşırtıyor

Türkiye'nin en fazla ziyaretçi alan müzelerinden Mevlana Müzesi'nde sergilenen ve nadir eserler arasında gösterilen yaklaşık 2 santimetre büyüklüğündeki Kur'an-ı Kerim yoğun ilgi görüyor.

Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, 1926'da müze haline getirilen Mevlana Müzesi'nde çok sayıda eserin sergilendiğini söyledi.

Her yıl yüz binlerce ziyaretçinin geldiği müzeyi, geçen yıl 2 milyon 200 bin civarında yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini ifade eden Benli, ziyaretçiler için yeni teşhir ve tanzimlerle hizmet vermeye çalıştıklarını belirtti.

"Sancak Kur'an-ı Kerim'i dikkati çekiyor"

Benli, müzenin en gözde ve dikkati çeken eserlerinin, "Huzur-u Pir" adı verilen alanda sergilendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hemdem Sait Çelebi, burada kendisinin ve diğer Mevlevi ailelerinin kitaplarıyla bir kütüphane oluşturmuştur. Bu kütüphane içinde çok güzel, nadide ve mükemmel eserler vardır. Müzede çok sayıda Kur'an-ı Kerim sergileniyor. Bunlardan biri; Selçuklu vezirlerinden Celaleddin Karatay'a ait olan Kur'an-ı Kerim. Oldukça eski, 750 yıllık bir eser. Selçuklu döneminin en eski eserlerinden.

16. yüzyıla ait Kur'an-ı Kerim'ler var. Yine oldukça dikkati çeken, sancak Kur'an-ı Kerim'i olarak ifade ettiğimiz, minicik bir Kur'an var. Bu kitap, orduda sancağın içine takılan çok nadir Kur'an-ı Kerim'lerden bir tanesi. Bu Kur'an-ı Kerim'de 6 bin 666 ayetin tamamı bulunuyor. Büyüklüğü 2-3 santimetre civarında. Ancak üzerindeki cildini çıkarıp sadece yazılı alanını dikkate alırsanız daha da küçük olduğunu görürsünüz."

En büyük ve en küçük yan yana sergileniyor

Sancak Kur'an-ı Kerim'inin müzedeki en büyük Kur'an ile yan yana sergilendiğini dile getiren Benli, şöyle devam etti:

"Özellikle yabancı ziyaretçiler, küçük Kur'an-ı Kerim'i gördüklerinde oldukça şaşırıyor. Selatin camileri için battal boyuttaki Kur'an ile bu minik Kur'an-ı Kerim'i yan yana koyduk. Ziyaretçiler yan yana sergilenen küçük ve büyük Kur'an-ı Kerim arasında bir kıyaslama yapıyor ve hayranlıklarını gizleyemiyorlar."

Benli, sancak Kur'an-ı Kerim'inin zaman zaman bakımdan geçirildiğini, bakım çalışmaları tamamlandıktan sonra tekrar sergilenmeye devam ettiğini bildirdi.

Müzede bir kadın hattatın yazdığı Kur'an-ı Kerim'in de ilgi gördüğüne değinen Benli, "Fatma adındaki bir hattata ait bu Kur'an da 16. yüzyıla ait. Günümüze kadar ulaşan Kur'an-ı Kerim'lerin birçoğu erkek hattatlar tarafından yazılmış. Bu eser ise bir hanım tarafından yazılmış. Bu Kur'an, geçmişte hanımların da hat sanatına ne kadar önem verdiklerini gösteriyor" diye konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

Yusuf Benli Türkiye Çelebi Konya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title