Haberler

Mersin'de Kütüphaneler Haftası Kutlandı

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kütüphaneler Haftası dolayısıyla kutlama etkinliği düzenledi.

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kütüphaneler Haftası dolayısıyla kutlama etkinliği düzenledi.

Yenişehir Belediyesi Nikah Salonu'nda yapılan etkinliğe, Yenişehir Kaymakamı Dr. Mustafa Özarslan, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Erol Özdemir, Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Kamil Çelebiyılmaz ve okul idarecileri katıldı. Etkinlikte konuşan Kaymakam Mustafa Özarslan, başarılı insanların en önemli özelliklerinden birinin okuma alışkanlığına sahip olmaları olduğunu belirterek, "Atatürk'ün okuduğu kitapları hatırlıyorum. Orada en çok dikkatimi çeken altı çizilen kelimeler, paragrafın sağına soluna alınan ünlem işaretleri, soru işaretleri ve kısa notlar. Çocuklarımıza okuma alışkanlığını içselleştirerek kazandırmamız gerekiyor" dedi.

Merak duygusu, okuma ve yazma alışkanlıklarının birbirini tamamlayan unsurlar olduğundan bahseden Özarslan, Türkiye'de 300 bin kahvehane olmasına karşın yalnızca 3 bin 500 kütüphane olduğunu söyledi. Kütüphanelerin zamana ayak uydurmaları için projeler yapılması gerektiğini bildiren Özarslan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yürüttüğü Z Kütüphane Projesi ve ilçelerinde yürütülen Cennetin Köşeleri adlı projelerini örnek olarak verdi.

İl Milli Eğitim Müdür Vekili Erol Özdemir ise kitap ve okuma kavramlarının memleketin en önemli mevzusu olması gerektiğine dikkat çekerek, "Yine şahsıma göre davamız teknik ve ekonomik bir dava değildir. Davamız eğitim ve kültür davasıdır. Eğer eğitim ve kültür alanındaki bir dizi sorunlarımızı halledersek bu ülkenin geleceğinin çok daha aydınlık çok daha parlak olduğuna inanıyorum. Kitap kutsaldır okumak bir ibadettir. Nitekim kitap medeniyeti kuran en önemli öznedir. İslam medeniyetime baktığımız zaman bedevi Arapları medeniyet kuran aktif bir özne hale getiren kutsal kitabımızdır. Müslümanlar kutsal kitaplarından aldıkları bir motivasyonla çok önemli ikinci bir şey daha yapmışlar. Abbasiler devrinde kurulan Beyt'ül Hikme vasıtası ile çevre medeniyetlerde kitap adına bilgi adına ne varsa Arapçaya kazandırmışlar. Arapçaya kazandırılan ilk eser ise Sanskritçeden olmuştur" diye konuştu.

Cemil Meriç'in kitaba ve okumaya ilişkin düşüncelerine atıfta bulunan Özdemir, "Toplum olarak biz öğretmenler gerek öğrenciler gerekse yetişkinlerimiz kitabın ve okumanın önemini sıklıkla yapmamıza rağmen maalesef çok az okuyoruz. Okuyanlarımız bir kısmı da okumayı bir kitabı baştan sona okuyup bir tarafa atmaktan ibaret zannediyorlar. Oysa etkili bir okumak için bence iki tane şeye ihtiyaç var. Bunlardan birisi okuduklarınızın sizlerde kalıcı olması, bir diğeri ise okuduklarınızdan hareketle sizde yeni fikirler doğurması. Bu çok önemli bunu yapmak için de kitabı alarak üstün körü geçmektense o kitabı tabiri caizse didik didik etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde okumadan maksimum faydayı sağlamamız mümkün değil. Okuma alışkanlığımızın toplum olarak olmamasının nedenini kültür dünyamızdan kaynakladığına işaret eden Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok eskiye gittiğimizde okumaya ilişkin toplumun yaklaşımının çok daha olumlu olduğunu görüyoruz. Bugün gelinen noktada ise gençlerimiz, yetişkinlerimiz okumuyor. Bunun sebeplerine ise toplumumuzun kültürel kodları ve organizasyonunda bakmamız gerekiyor. Kaçımız okumaya, okumuş insana itibar ediyoruz. Okumaktan kastım üniversite okumak değil kitap okumak. ya da toplumun ileri gelenlerinin kaçının kitapla arası iyi. Okuyor okuduğundan hareketle analiz ediyor. Okumak, hayatı bize çeşitli manzaralar ile kavrama imkanı veriyor" şeklinde konuştu

Konuşmaların ardından, sunumlarla devam eden programın sonunda Kütüphaneler Haftası dolayısıyla düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin ödülleri verildi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Milli Eğitim Müdürlüğü Erol Özdemir Yenişehir Mersin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title