Haberler

Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün Açıklaması

Manisa Belediyesi'nin kentte 1989 yılından bu yana yapılmayan Revizyon ve İlave İmar Planı çalışmaları, vatandaşlara anlatılmaya devam ediyor.

Manisa Belediyesi'nin kentte 1989 yılından bu yana yapılmayan Revizyon ve İlave İmar Planı çalışmaları, vatandaşlara anlatılmaya devam ediyor.

Manisa Belediyesi Kültür Merkezi Lale Salonu'nda düzenlenen Revizyon ve İlave İmar Planı toplantısına Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Belediye Başkan Yardımcıları Mimar Azmi Açıkdil, Tamer Çipiloğlu, Manisa Belediyesi Plan-Proje Müdürü Taner İçöz, belediye meclis üyeleri, MHP İl Başkanı Tamer Akkal, Ülkü Ocakları İl Başkanı Onur Pabuççuoğlu, Şehir Plancıları İsmail Günal, Ahmet Turgut ve mahalle muhtarlarıyla vatandaşlar katıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Azmi Açıkdil, 1989 yılından bu yana kentte bu planın yapılmadığını, ıslah imar planlarıyla günü kurtarmak amacıyla bu ihtiyacın ötelendiğini ifade etti. Açıkdil, yapılan itirazların büyük çoğunluğunun aynı bölgeyi kapsadığını da sözlerine ekleyerek, çoğunlukla demiryolunun kuzeyinde kalan bölgelerden itiraz olduğunu söyledi. Açıkdil'in ardından Şehir Plancısı İsmail Günal, toplantıya katılan 6 mahallenin sakinlerine 1/5000'lik plan üzerinden örneklerle bilgiler verdi. Eski planların aynen kalmasını isteyen vatandaşların sayısının yaklaşık bin 450 adet olduğunu belirten Günal, İmar Komisyonu'na eski planların geçerliliğiyle ilgili raporlarını yazdıklarını kaydetti.

"25 YILDIR YAPILMAYAN ÇALIŞMAYI YAPTIK"

Günal'ın ardından söz alan ve kentte 25 yıldır yapılmayan çalışmayı başlattıklarını, ancak çeşitli propagandalarla karşılaştıklarını belirten Belediye Başkanı Cengiz Ergün, "Son ayların en çok tartışılan ve Manisa'da yaşayan vatandaşlarımızı, sizleri de ilgilendiren imar plan çalışmaları konuşuluyor. Bu imar planı çalışmalarını yaklaşık 2 sene önce çalışması başladı. 18-19 ay önce belediye meclisimizce oybirliğiyle bu çalışmanın yapılması karara bağlandı. İhale süreci tamamlanarak, bu süreç başladı. Sizin mahalleleriniz de dahil olmak üzere Manisa'da birçok noktada sondaj çalışmaları yapıldı. Yaklaşık 5-6 aylık bu çalışmanın akabinde Manisa'nın deprem haritası çıkarıldı ve ilgili bakanlığa sunuldu. Ondan sonra bütün mahalleleri teker teker masaya yatırarak, bu plan çalışmalarını Manisa'da 25 yıldır yapılmayan genel imar plan çalışmalarının startını verdik. Aradan geçen 1 senelik sürede bölge bölğe şehir plancılarının bize sunmuş olduğu fikir noktasında biz de bilgi sahibi olduk. Askı sürecinden sonra mahallelilere sorulmadan, bilgi verilmeden muazzam bir propaganda başlatıldı. Aleyhte Belediye binasında, çeşitli bölgelerde provokasyonlar yapıldı. Yeterli anlatımı yapamadığımız gibi özeleştiriyi kendimize yaptık. Bu eksikliği bizzat kabul ediyorum. Manisa genelinde kapı altlarından atılan ve 'çocuklarımızın geleceği ipotek altına alınıyor' şeklinde söylemlerin yer aldığı itiraz dilekçelerle karşılaştık. Evler kamulaştırılıyor, belediye evinizi elinizden alıyor gibi söylemler oldu. Maalesef bunda da başarılı olundu. Bu da bir gerçek. Belediye Meclisi'nde de yaklaşık üç aydır bu konular tartışılıyor" dedi.

"VATANDAŞIN GÖZYAŞI OLURSA BU SEVİNÇTEN OLACAK"

İtiraz sürecinde 10 bin 516 tane itiraz olduğunu, bunların çoğunluğunu ıslah imar planlarıyla iki katlı imarı bulunup da üç kata, dört kata kaçak çıkan mahallelerin yer aldığı bölgelerin oluşturduğunu söyleyen Başkan Ergün, "Bunlar da yaklaşık 12-13 mahalleyi kapsıyor. Bu altı mahallenin de beşini kapsıyor bu. İtirazlara baktığımız zaman bilinçli verilen ve bilinçli verilmeyen itirazlar da var. Bu 6 mahalleden gelen 3 bin 500 itiraz var. Buna Keçiliköy de dahil, Barbaros da dahil, Kuşlubahçe de dahil, sizin mahalleleriniz de dahil. Geçtiğimiz hafta içerisinde 12 mahalle muhtarımız ve azalarıyla bir toplantı yaptık. Belediye olarak, kurum olarak bu konudaki görüşümüzü net olarak paylaştık. Geçtiğimiz hafta 'Vatandaşlarımızın gözyaşları üzerinde imar planı yapılmaz' şeklinde açıklamalar oldu. Ama ben de Sayın Milletvekilimiz Hüseyin Bey'e, biz halkın, vatandaşın aleyhinde olacak hiçbir işin içinde olmayacağız, inşallah bu gözyaşlarının sevinç gözyaşları olacağını belirttim. Islah planları yapılmış bu alanlarımızda hiçbir şekilde yeni bir imar plan çalışması kapsamında dönüşümün şuanda, bu bölgelerde erken olduğu noktasında mutabakatımız oldu. Belediye olarak hiçbir değişiklik yapmadan aynı şekilde bırakıyoruz. Ancak Nurlupınar, Kazım Karabekir gibi Kuşlubahçe, Barbaros, Keçiliköy dahil olmak üzere bu mahallelerimizde mevcut ıslah planlarıyla, 30 yıl içinde günü kurtarmak amacıyla oradaki vatandaşların yapmış olduğu evlerin ruhsat altına alınması amacıyla, bu yerlerin aynen korunma kararının alındığını bir kez daha belirtiyorum. Kimsenin evinin alınacağı, mağdur olacağı söz konusu değil" dedi.

"KAÇAK BÖLGELER İMARLI ALANA DAHİL EDİLECEK"

Nurlupınar Mahallesi'ndeki Turgutlu yolu ile tren yolunun arasında kalan bölgeyle ilgili yeni bir imar plan çalışması yapmanın mümkün olmadığını, bunun kanunen de yolunun kapalı olduğunu vurgulayan Başkan Ergün, "Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın bulundukları yerlerde bir araya gelmek suretiyle bir yapılaşmanın startını verelim düşüncesindeyiz. Vatandaşlarımız burada da 8-10 katlı yerleşimler istemediklerini söylerlerse, burayı da aynı şekilde bırakırız. Sadece imarın dışında kalmış, parsel haline gelmemiş, kaçak bir şekilde alanları bu planın içine alarak, onlara da mevcut yapılaşmanın devamı noktasında, bölgenin imarlı hale gelmesini sağlayalım istiyoruz. Bir kere daha söylüyorum bu bölgede hiçbir şekilde yeni bir çalışma yok. 2 katlı ıslah planlarıyla, şuandaki sokaklarınızda aynı şekilde yaşamaya devam edebilirsiniz. Yeni ilave yapılacak alanlarda, o arsa sahipleri de gelip imar dairesinden 2 kat hakkını müracaat edip alabilirler" dedi.

Bu çalışmaları yaparken, Manisa'nın sadece bugününü değil, 15-20 sene sonrasını düşünerek yaptıklarının altını çizen Başkan Ergün, çocuklara daha iyi bir gelecek bırakmak düşüncesiyle bu plan çalışmalarını yaptıklarını dile getirdi. Yeni yılla birlikte deprem araştırmalarının da başlayacağını hatırlatan Ergün, "Yeni Mahalle, Fatih, Hafsa Sultan ve Cumhuriyet Mahallelerinin merkeze yakınlaşmasıyla ilgili olarak merkeze yakınlığı, OSB'ye yakınlığı gibi çeşitli faktörler nedeniyle ilk dönüşüm o bölgelerden başlayacaktır. Yılbaşından sonra Manisa'da yapılan binaların depreme dayanıklılıklarıyla ilgili laboratuarlar kuruyoruz. Kanun gereği, Çevre Müdürlüğü, Üniversite ve Belediye birlikte çalışarak Manisa'daki binaların depreme dayanıklı olup olmadığı araştırılacak. Sonuçta bu raporlar elinizde resmi bir belge olacak. Dayanıklı olmadığı takdirde müeyyideler başlayacak. Sizin olduğunuz bölgede de 40-50 yılını doldurmuş olan binalar yıkılma noktasına gelecek. İkinci bir faktör ise TOKİ. Devletin bir kurumu. Bir bölgeyi toplu konut alanı olarak karar verdiği zaman sizi bekleyen bir sıkıntı var. Sizleri şahsım olarak uyarmış olayım. Burada istediği şekilde sizlerin evlerinin arsa bedelini, enkaz bedelini ödemek suretiyle sizin evinizi alarak, görüşünüzü almadan evin durumuna göre ya daire kabul edeceksiniz, ya da üstüne para isteyecekler, yahut da kabul etmeme şansınız yok. Yıkar geçer, istediği zaman da bu binaları buraya yapar. Çünkü kanunlar bu yetkiyi TOKİ'ye vermiş durumda. Bu da ihtimal dahilindedir. Belki 10 sene-15 sene sonra olacaktır ama olacaktır. Hükümetin çıkardığı kanunların arkasında bu yatıyor" diye konuştu.

"KÖTÜ NİYETLİ OLSAYDIK TRİLYONLUK ALTYAPI ÇALIŞMALARINI YAPMAZDIK"

Çalışmada kesinlikle hisseli tapulandırma düşünmediklerini de vurgulayan Ergün, "Hiçbir zaman da böyle bir düşüncemiz olmadı. Yapılan çalışmalar, 5000'lik planlarda değil, 1000'lik planlarda ortaya çıkacaktı. Ama geldiğimiz nokta maalesef farklı noktalara taşındığı için biz bu kararı aldık. Görüyoruz ki yapılan itirazlar vatandaşımız 'biz bunu istemiyoruz' diyorsa biz bunu emir kabul ederiz. Kötü niyetli düşünen bir Belediye Başkanı veya idare olsaydık, 12 mahalleye yaptırdığımız altyapı çalışmasından, kaldırımından, asfaltından trilyonları niye sokağa atayım? Bakın 25 yıldır Manisa'da imar planı yapılmamış. Belki 20-25 sene daha bu planlar yapılmayacak. Ama yeni gelecek yönetimlerde bu bölgelerden vatandaşlardan talep gelirse, yine bu çalışmalar yapılır. Bunun da bilinmesini istiyorum. Hafsa Sultan, Fatih, Yeni Mahalle ve Cumhuriyet mahallelerinde yaptığımız sistemde, kesinlikle hisseli tapulandırma söz konusu değil. Belediye'nin stepne vazifesi göreceği bir sistem getirdik. Bu yeni sistemde Belediye'nin yollardan dolayı hisseleri ortaya çıkıyor. Yani vatandaşlarımız müteahhitle anlaşıp bir-iki vatandaşımız karşı çıkarsa, devreye mahkeme değil, belediye girecek ve kimse mağdur olmayacak. Gelecekte yapılacak plan çalışmalarında daha dar kapsamlı bir plan çalışması yapılabilir. Bölge hastanesi yapılacağı söylenilen bölgenin yanında bir toplu konut alanı ayırdık. Yaklaşık 2 bin konutluk bu alanda örnek projeler hazırlayalım düşüncesindeyiz. Biraz ön yargılı davranıldı, ön yargılı tepkiler gösterildi. Belki kendi köyünüzde yaşadığınız hayat şartlarını devam ettirmek istiyorsunuz, buna saygı duyarım. Ben de köyde yetişmiş bir insanım. Eski evlerde yaşamak mı güzel, yoksa depreme dayanıklı, doğalgazlı, sosyal alanları bulunan sitelerde yaşamak mı güzel? Tabi bu bir süreçtir. Hiç kimseyi rahatsız etmemek üzere Keçiliköy, Barbaros, Spil mahalleleri dahil olmak üzere herkes evinde rahatlıkla otursun, biz hiçbir çalışma yapmıyoruz. 7 Ocak'taki meclis toplantısında karar alındıktan sonra eski planlar aynen kalacak" dedi.

"PLANIN KABUL EDİLMESİ GEREKİRDİ"

Konuşmaların ardından vatandaşlar görüşlerini belirtti, sorular yöneltti. Toplantıda söz alan Akpınar Mahallesi Muhtarı Ali Erten, Hafsa Sultan, Yeni Mahalle, Fatih ve Cumhuriyet mahallelerindeki çalışmayı gördükten sonra kendi mahalleleriyle ilgili çalışma yapılmasını istedi. Erten, mahalleleriyle ilgili mevcut planların aynen kalmasını istedi. Çalışma ile ilgili görüş bildiren Turgut Özal Mahallesi Muhtarı İsmet Bakşi de, "Bugün burada bazı mahallelerin aynı kalacağını söyledi Başkan. Tabi şuan bu mahalleler için çözüm gibi görünüyorsa da, ilerisi için büyük bir zarar vereceğini düşünüyorum. Bence mevcut planın geçmesi gerekirdi. Mağdur olan vatandaşların 1000'lik planlarda mağduriyetleri aza indirilmesi gerekiyordu. Biraz aceleyle verilmiş bir karar gibi geldi bana" dedi.

"VATANDAŞIN NE SÖYLEYECEĞİ ÖNEMLİ"

Adnan Menderes Mahallesi Muhtarı Fevzi Kayacan ise, planla ilgili görüşlerinin aynı olduğunu ifade etti. Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün 12 mahalle muhtarıyla yaptığı toplantıda da görüşlerini sunduklarını hatırlatan Kayacan, gelinen noktadan memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Kazım Karabekir Mahallesi Muhtarı Tahsin Yıldırım da, "Burada vatandaşlarımız derdini anlattı. Halkımız ne diyorsa, ben onu diyeceğim. İmarsız yerlerimizin imara geçeceğini söyledi Başkanımız. Sonuçla ilgili Belediyemize ve Belediye Başkanımıza bilgi vereceğiz" dedi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kazım Karabekir Cengiz Ergün Fatih Yeni Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title