Haberler

Lokman Aslan'dan 5 Haziran Dünya Çevre Günü Mesajı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle mesaj yayınladı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle mesaj yayınladı.

Doç. Dr. Aslan, yayınladığı mesajda, "Eğer bir toplumun sağlıklı olmasını istiyorsak çevresinin de sağlıklı olması gerekir. Eğer tabiatın rahmi olan sulak alanları yok edersek, çevreyi kirletirsek, çevrenin ve toplumun sağlığı bozulacaktır. Örnek olarak açıklama gerekirse hayvanların yerleştiği doğaya, devamlı üretim sağlayan biyolojik materyaller sunan sulak alanları yok edersek, buradaki hayvanları yok etmiş oluruz. Bu hayvanlarda insanlara bireysel olarak yaklaşacak" dedi.

Dünya Çevre Günü münasebetiyle bireyin ve toplumun yapması gerekenler olduğunu dile getiren Aslan, "Birey olarak yapılması gerekenler, çevremizi kirletmemeli, atılan maddeleri düzenli olarak çöplere atmalıyız. Eğer bir köylüysek, temizlik yapmayacağım diye meraları yakmamalıyız. Sulak alanlardaki yerleri kirletmemeli ve onlara ilaçlama yapıldığı zaman sulak alanlarda, derelerde ilaç materyallerini yıkamamalı, kontrollü ilaç kullanılmalıdır. Hükümet olarak yapmamız gerekende, sulak alanların doğal kullanılması gerekir. Van bireyinde düşünecek olursak, eğer biz son kalan sulak alanlarımızı da kurutursak, kırsal bir alana dönüşürüz. Karasu Sazlığına dikkat çekmek isterim, 1-2 sene içerisinde kontrol altına alınmazsa sonradan kontrol altına almak çok zor olur. İlgililer bu konu hakkında çalışmalar yapmakta. Çalışmalara geç kalınınca yapılacak olan çalışmalarında hiçbir faydası olmaz. Sulak alanların yok edilmemesi, arazilerin gelişigüzel yakılmaması, çevreye araştırma yapılmadan bina yapılmaması, kuşların ve yaban hayvanlarının kullandığı yerler tahrip edilmemeli ve bunlara dikkat ettiğimiz zaman tek sağlık prosedürü ile sağlıklı toplum, düzenli çevre ve sağlıklı nesle kavuşacağız" diye konuştu. - VAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dünya Çevre Günü Lokman Aslan Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title