Haberler

Kütahya'da 'Toplumsal Duyarlılık, Spor ve Otizm' Konulu Konferansı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde (DPÜ) Etik Topluluğu, Üniversite Engelli Birimi, Topluma Hizmet Dersi kapsamında BESYO 4. sınıf öğrencileri Muhammed Yılmaz ve Saffet Berber tarafından, konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi BESYO Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Karaküçük’ün katıldığı, 'Toplumsal Duyarlılık, Spor ve Otizm' konulu konferansı düzenlendi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde (DPÜ) Etik Topluluğu, Üniversite Engelli Birimi, Topluma Hizmet Dersi kapsamında BESYO 4. sınıf öğrencileri Muhammed Yılmaz ve Saffet Berber tarafından, konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi BESYO Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Karaküçük'ün katıldığı, 'Toplumsal Duyarlılık, Spor ve Otizm' konulu konferansı düzenlendi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kaan Eraslan konferansta şunları söyledi: "Geçmişe baktığımızda, Avrupa için karanlık çağ olarak ifade edilen Ortaçağ'da, zihni sıkıntıları olan insanları içine şeytan girdi diye yakan bir Avrupa medeniyetini görürüz. Bizim atalarımız hastaları su sesleriyle musikiyle tedavi ettiklerini görüyoruz. Dolayısıyla geçmişe baktığımız zaman gerçekten bir merhamet toplumu herkesi kucaklayan şefkat toplumu olduğumuzu görüyoruz. Böylesine ince ruhlu bir toplumdan bu günlere geldik. Ancak, bizim mayamızda geçmişimizde bu var. Biz, Dumlupınar Üniversitesi olarak Kütahya'da bu tür sıkıntıları çözmek için bir katkımızın hizmetimizin olması için çalışıyoruz. Öğrencilerimizin de içinde bulunacağı projeler geliştirmek istiyoruz. Önümüzdeki günlerde sivil toplum örgütleriyle, ilgili il müdürlükleriyle işbirliği yaparak bazı çalışmaları hayata geçireceğiz."

BESYO Müdürü Doç. Dr. Mehmet Acet şunları belirtti: "Dumlupınar Üniversitesi olarak bizim engelli dediğimiz ama onların gözüyle baktığımız zaman biz engelli değiliz sadece sizin bakışlarımız bizim için engel diyen dostlarımıza, arkadaşlarımıza buranın kapısını her zaman açacağız. Tüm derneklerle işbirliği yaptık. Bundan sonra öğrencilerimizi de bunun içine katarak işbirliğini ilerleteceğiz.

Konferansta önemli bilgiler veren Gazi Üniversitesi BESYO Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Karaküçük şunları vurguladı: "Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de her 88 çocuktan 1'i otistik doğuyor. Otistik çocuklar eğitimle yaşamaya entegre olabiliyor. Anne, babaların otistik çocuklara tek başına eğitim vermesi imkansızdır. Otizmde önemli sorunlar sporla, egzersizle çözülüyor. Bu bilimsel olarak kanıtlanmıştır."

Toplumsal duyarlılık ve sosyal sorumluluk iki konu olarak karşımıza çıkmaktadır diyen Prof. Dr. Suat Karaküçük sözlerine şu şekilde devam etti: "Toplumsal duyarlılık bireysel, sosyal sorumluluk kurumsal olarak ifade edilir. Sosyal sorumluluk; kamu, özel sektör ve sivil toplumun bir amaç etrafında taplanarak yaşamın dorunlarına yönelmesidir. Kişisel çıkar yerine toplum çıkarı, yararı için çalışmalar yapmaktır. Toplumsal duyarlılık veya bilinç yaşadığımız dünyayla ve yaşadığımız olaylarla ilişki kurmak ve bu konuda sorumluluk olmaktır.

Otizm hakkında önemli noktalara değinen Prof. Dr. Suat Karaküçük şunları belirtti: "Otizm; spektrun bozukluğu ya da yaygın gelişimsel bozukluk, doğuştan gelen veya yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan, yaşam boyu devam eden sosyal etkileşimde, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranışlar, zaman zaman uyum problemleri ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık ve nörolojik bir gelişimsel bozukluk olarak tanımlanıyor. Belirtileri: göz temasında kısıtlılık, çevreye karşı ilgisizlik, aşırı hareketlilik ya da hareketsizlik, fiziksel temastan kaçama, cansız varlıklara ilgi, sosyal ve duygusal açıdan kendilerini dış dünyadan soyutlama. Bazı otistiklerde acı hissi yoktur.

Rekreasyon; bireyin boş zamanlarında aktif veya pasif bazı aktivitelere katılır. Otizmli çocuklara terapi amaçlı rekreasyon kaynakları kullanılır. Otizm ve engelli bireylerin yararlanabileceği rekreasyonda önemli bir açık var. Bu yüzden terapatik rekreasyon bölümleri açılmalı, sertifika programları yapılmalıdır.

Terapitik rekreasyonla otistik çocuklarda gözlenen faydalar; kilo fazlalığı olanlar normal kilolarına döndü. 50 otistik çocuğumuz yüzme öğrendi. İletişim kurdular. Spor yapmayı öğrendiler. Fizikleri gelişti, güçlendiler.

Bu terapatik rekreasyonda görev almak isteyen arkadaşlar arasından seçim yapılıyor. Sonra bu seçilen arkadaşlara eğitim veriliyor. Hafta sonlarında otistik çocuklarla çalışıyorlar. Burada önemli nokta otistik çocuklar kişilere bağlanırlar. Bundan dolayı değişikliği kabul etmezler. Değişiklik onlar için çok büyük bir krizdir. Bu projede görev alacak arkadaşlar için devamlılık çok önemlidir."

Konferansın ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kaan Eraslan, Prof. Dr. Suat Karaküçük'e plaket takdim etti. Prof. Dr. Arslan Kaplan anı tabağı, Prof. Dr. Seydi Karakuş, Doç. Dr. Mehmet Acet, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Yaşar Çakıcı Prof. Dr. Suat Karaküçük'e hediye takdim ettiler. (EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gazi Üniversitesi Kütahya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title