Haberler

Karaman'da Önleyici Güvenlik Araştırmaları Sempozyumu

Karaman'da 3 gün sürecek olan Önleyici Güvenlik Araştırmaları Sempozyumu için açılış töreni düzenlendi.

Karaman'da 3 gün sürecek olan Önleyici Güvenlik Araştırmaları Sempozyumu için açılış töreni düzenlendi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi Merkez Sosyal Tesisleri Büyük Salonda gerçekleşen törene, Karaman Valisi Murat Koca, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, daire müdürleri, iş adamları ve sanayiciler ile davetliler ve 27 üniversiteden 52 akademisyen katıldı. Sempozyum saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, günümüzde artık kolluk kuvvetleri teşkilatlarının başarıları, aydınlattığı olay sayıları ve yakaladığı suçluların sayısı değil, suçların önlenebildiği oranda vatandaşların ne kadar kendilerini güvende hissettikleri oranıyla ölçülmektedir. Toplumu oluşturan bireylerin ve yakınlarının güvenilir bir ortamda yaşadıkları algısına sahip olmaları o toplumun yaşam kalitesini etkilemektedir. Devletin asli ve sürekli hizmetlerinden olan güvenlik hizmetinin verimliliği ise güvenli ortam algısının oluşturulmasında önemli bir etkendir. Bu verimliliğin nihai hedefi toplumdaki güvenli ortamda yaşama algısını hakim kılmak olmalıdır. Suçların meydana gelmeden önlenmesi toplumun huzuru için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Ülkemizde son senelerde suçların önlenmesi için yapılan çalışmalar yeni yeni sistematik olarak ele alınmış ve bu konuda özellikle kolluk kuvvetleriyle özgürce uyarlanmış proje ve faaliyetler Toplum Destekli Polislik hizmetleri kapsamında ele alınmaktaydı. Bu faaliyetlerin gerekçeleri, gerekse uygulamaları sadece kolluk tarafından yürütüldüğünde diğer toplumsal aktörlerin suç önleme uygulamalarının fikir aşamasında yeterince yer almadığı görülmektedir. Toplumdaki tüm aktörlerin öneri ve görüşleriyle hazırlanacak olan suç önleme programlarının sahiplenilme oranı daha yüksek olacağından projenin daha başarılı bir şekilde uygulanması sağlanabilecektir. Ayrıca toplumda güvenli ortamda yaşamayı artırmak için bir tek kurumun bu algıyı iletmesi yetersiz kalacaktır. Bu nedenle tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve toplumun her kesiminin işbirliği ve uyumu içerisinde hareket ederek bu algıyı birlikte yürütmesi gerekmektedir. Suça bir şekilde insanlarımız mağdur, şüpheli veya sanık olarak karışmıştır. Burada her bireyin bu ülkenin havasını, suyunu, neşesini, hüznünü, mutluluğunu, acısını, umutlarını, kaygılarını paylaştığına göre sorumlulukları da paylaşarak sorunların çözümünde paydaş olmalıdırlar. Bu işbirliği çerçevesinde unutulmamalıdır ki doğru tedavi için önce doğru teşhis gerekmektedir. Başka bir deyişle toplumsal aktörlerin güvenlikle ilgili gördükleri eksikler ve zihinlerinde oluşan algıların nedenlerinin doğru tespit edilmesi yapılacak çalışmaların en doğru yöntemle yapılmasını sağlayacaktır" dedi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen de konuşmasında, "Sizlerin de çok iyi bildiği gibi üniversitelerin iki temel görevi vardır. Bunlardan biri eğitim ve öğretimdir, diğeri de bilimsel araştırma yapmaktır. Üniversitelerin görevleri tabi bunlarla sınırlı değildir. Üniversitelerin ülkelerin bulundukları bölgeleri sosyal, ekonomik, kültürel gelişmesine öncülük etmek, katkı vermek, sorunlarına çözüm üretmek gibi çok önemli görevleri de bulunmaktadır. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi kurulduğu tarihten bugüne düzenlediği panel, toplantı, seminer, konferans, kongre ve sempozyumlarla, Karaman'ın gelişmesi çabası ve gayreti içerisindedir. Suç işleyecek ortamının oluşmaması için neler yapılması gerektiği başta olmak üzere önleyici güvenlik tedbirleri çok değişik boyutlarıyla ele alınacak ve tartışılacaktır" diye konuştu.

Konuşmaların sonunda Suç Önleme Projeleri Kurulu tarafından Türkiye genelinde düzenlenen Suç Önleme Projeleri yarışmasında dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Törende ayrıca sempozyumun düzenlenmesine katkıda bulunan sanayici ve iş adamlarına da birer teşekkür plaketi verildi. Karaman Valiliği ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen Önleyici Güvenlik Araştırmaları Sempozyumu, 27 üniversiteden 52 akademisyenin vereceği sempozyumlarla devam edecek. - KARAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title