Haberler

Kalpleri Çantada, Umutla Bağış Bekliyorlar

Gaziantep'te rahatsızlıkları nedeniyle şimdilik yapay kalple hayatlarını sürdüren iki hasta umutla organ bağışı beklerken, aynı hastanede tedavi gören Cuma Bulut isimli hasta ise 21 yaşındaki gencin bağışlanan kalbi ile yeniden hayata tutundu.

Gaziantep'te rahatsızlıkları nedeniyle şimdilik yapay kalple hayatlarını sürdüren iki hasta umutla organ bağışı beklerken, aynı hastanede tedavi gören Cuma Bulut isimli hasta ise 21 yaşındaki gencin bağışlanan kalbi ile yeniden hayata tutundu.

Konuyla ilgili hastanede bir basın toplantısı düzenleyen Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haşim Üstünsoy, 2 hastanın hayati tehlike yaşamaları nedeniyle yapay kalp taktıklarını, uygun bir kalp bulunduğu zaman da kalp naklinin gerçekleşeceğini söyledi. Prof. Dr.

Üstünsoy, başarılı bir operasyon sonucunda yapay kalp takılan hastaların sağlık durumlarının iyi olduğunu, yapay kalp ile günlük hayatlarına devam ettiklerini kaydederek, "Hastalarımızın ikisi de yataklarında bile dönemiyorlardı. Nefes almaya bile güçleri yoktu. Yapay kalplerle bu sorunu aştılar. Şimdi çantanın içinde yapay kalpleriyle yaşamlarını sürdürüyorlar. Önümüzdeki günlerde evlerine taburcu edeceğiz. Uygun kalp bulunduğunda ise yapay kalbi çıkarıp kalp nakli yapacağız" dedi.

Prof. Dr. Üstünsoy, yapay kalbin 5 yıla kadar kullanılabilecek bir özelliğe sahip olduğuna dikkat çekerek, "Yapay kalp dalgıç pompası gibi bir mekanizmaya sahip. Kalbin içindeki kanı alıp tüm vücuda pompalıyor. 1 yıllık sağ kalım süresi yüzde 95, üçüncü yılda bu oran yüzde 56'lara kadar düşüyor. Ama yapay kalple 5 yıl yaşayan hastalar var. Buradaki amacımız kalp nakli için süre kazanabilmek. Asıl amacımız, hastalarımıza uygun bir kalp bularak gerçek bir nakil gerçekleştirmek. 1 yılda kalp çıkmasını temenni ediyoruz. Hastalarımız sürekli olarak hastanemiz kontrolünde bulunacak ve taburcu edildikten sonra da belirli aralıklarla hastanemize gelecek" diye konuştu.

Organ bağışı konusunda vatandaşların daha duyarlı davranmalarını ve bağışlanan organlarla bir başka hastanın hayatının kurtulduğu bilinciyle hareket etmelerini isteyen Prof. Dr. Haşim Üstünsoy, kendilerinin takip ettiği ve nakil bekleyen 25 hasta olduğunu ancak bu sayının çok daha fazla olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Kalp yetmezliği nedeniyle 1 ay önce doktorların suni solunum ve yarım saat süren kalp masajıyla yeniden hayata dönen Kilisli

fabrika işçisi 3 çocuk babası Şükrü Gültekin, durumu ağırlaşınca yapay kalp takıldığını ifade ederek, "8 yıldır ilaç tedavisi görüyordum. Ancak son aylarda durumum kötüleşti ve yatağa mahkum oldum. Yapay kalp takıldıktan sonra kendime geldim ve rahatladım. Allah doktorlarımızdan razı olsun" şeklinde konuştu.

Diğer hasta Ali Rıza Aslan da, kalp yetmezliği nedeniyle 1 yıldır tedavi gördüğünü, ancak durumunun ağırlaşması sonucu kalp nakli listesinde bağış olmayınca kendisine yapay kalp nakledildiğini söyledi. Yapay kalp takılmadan önce sokakta yürüyemeyip iş yapamaz hale geldiğini belirten Aslan, "Yapay kalp takıldıktan sonra sağlığım yerine geldi. Çok şükür şimdi hayattayım. Nakil çıkana kadar bununla yaşamaya alışacağız. Doktorlarım sayesinde çocuklarımla gezebileceğim. İnşallah kalp çıkar ve biz de kurtuluruz" dedi.

Trafik kazasında ölen ve beyin ölümü gerçekleşen 21 yaşındaki ismi açıklanmayan bir gencin kalbinin nakledildiği 4 çocuk babası 40 yaşındaki Cuma Bulut ise, yapılan başarılı operasyonun ardından sağlığına kavuştu. Kalp nakli yapılacağını duyunca ağlayarak hastaneye geldiğini söyleyen Bulut, "1 yıldır tedavi görüyorum. Şimdi rahatım. Çok mutluyum ve huzurluyum. Bana kalbi bağışlanan çocuğa Allah rahmet eylesin, ailesinden de Allah razı olsun. Artık çocuklarımın arasına dönebileceğim" ifadelerini kullandı.

Basın toplantısına Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haşim Üstünsoy'un yanı sıra Yrd. Doç. Dr. Senem Koruk, Yrd. Doç. Dr. Hayati Deniz, Araştırma Görevlileri Gökalp Güzel, Eren Kalbisade, Eşref Karasu, Uzm. Dr. Erkan Hafız ile hemşire Semra Kandemir ve yoğun bakım görevlisi Yunus Emre Deliler ile hastalar Ali Rıza Arslan ve Şükrü Gültekin katıldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Üniversitesi Ali Rıza Aslan Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title