Haberler

İzmir'de Yerel Yönetimler...

Türkiye'ye Balkan, Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonlukları Kazandıran Türk Güreşinin Simge İsimlerinden Celal Atik, Doğumunun 90. Yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Düzenlediği Güreş Müsabakaları Etkinliğiyle Anıldı.

Türkiye'ye Balkan, Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonlukları kazandıran Türk güreşinin simge isimlerinden Celal Atik, doğumunun 90. yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği güreş müsabakaları etkinliğiyle anıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Türk güreşine sayısız başarılar kazandıran ve 1980 yılında kaybettiğimiz Celal Atik'i 90. doğum yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen Greko-Romen güreş müsabakalarıyla andı. İzmir Büyükşehir Belediyesi genç güreşçileri ile Manisa Şehzade Mehmet Koleji Güreş takımı arasında düzenlenen müsabakalara yirmi sporcu katıldı. Müsabakalar öncesi düzenlenen törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Selma Nalbantoğlu, güreş yapan tüm gençlerin Celal Atik'i örnek almaları gerektiğini belirterek, "Onun hem sporculuğundan hem de kişiliğinden alınması gereken önemli dersler var" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersu Hızır ise Büyükşehir Belediyesi'nin spora her dalda ciddi destek verdiğini ve bu kapsamda güreş sporunun kalkındırılması için gençlerde ve büyüklerde önemli çalışmalar yapıldığını dile getirdi. Celal Atik'in Türkiye'ye Dünya ve Olimpiyat şampiyonlukları hediye etmiş bir sporcu olduğunu hatırlatan Hızır, "Kurtuluş Savaşı'ndan henüz yeni çıkmış ülkemiz için spor alanında da Kuvay-ı Milliye ruhuyla mücadele eden, Türk Bayrağı'nı dünya uluslarının önünde dalgalandıran Celal Atik, ulusal onurumuz olmuştur. Bu anlamda onun ismini taşıyan bu salonda, anma müsabakaları düzenliyor olmamız, ona olan minnet duygularımızın bir ifadesidir" dedi. Celal Atik anısına yapılan ikili müsabakalar sonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi Güreş Takımı sporcuları, yaptıkları 10 karşılaşmanın 8'ini kazandı.

1918 yılında Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Gürden köyünde dünyaya geldi. 1938 yılında düzenlenen Türkiye Şampiyonası'nda hareketliliğinden dolayı Atatürk'ün "Sen çok atik bir pehlivansın, soyadın da Atik olsun" önerisinde bulunması sonucu, Celal "Doğan" olan soyadını "Atik"le değiştirdi. 1946'da Stockholm'de Serbest stil 67 Kg.'da Avrupa şampiyonu, 1948'de Londra'da Serbest stil 67 Kg.'da olimpiyat şampiyonu, 1949'da İstanbul'da serbest stil 73 Kg.'da Avrupa şampiyonu, 1951'de Helsinki'de serbest stil 73 Kg.'da dünya şampiyonu oldu. 1940-1951 yılları arasında yapılan tüm ikili karşılaşmalarında rakiplerini yendi.1955 yılı ile 1979 yılları arasında Milli Takım Baş Antrenörlüğü yaptı. 1960 Roma Olimpiyat oyunlarında Milli takımı Olimpiyat şampiyonu yaptı.

1964 Tokyo Olimpiyat oyunlarında 2 altın 5 gümüş 1 bronz madalya kazandırdı. 1968 Meksiko Olimpiyat oyunlarında 2 altın madalya kazandırdı. 1955-1971yılları arasında yapılan tüm Dünya şampiyonalarının hepsinde takımına madalya kazandırdı. Yaşar Doğu, Tevfik Kış, Mustafa Dağıstanlı, Hamit Kaplan, İsmet Atlı, Mehmet Esenceli, Hasan Güngör, İsmail Ogan, Hüseyin Akbaş, Mahmut Atalay ve Ahmet Ayık gibi isimleri Türk güreşine kazandırdı. Dünya Güreş Federasyonu FİLA'nın baş antrenörlüğüne getirilip her yıl ayrı bir ülkede tüm dünyadan gelen antrenörlere oyun tekniği konusunda ders verdi. Fransa tarafından en yüksek ödül olan Legion Denour ile ödüllendirildi.

(YK)

27.04.2007 17:01 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title