Haberler

İnegöl Arıtma Tesisi Büyütülüyor

İnegöl Belediyesi ve Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nce 2000 Yılında Yapılan Atık Su Arıtma Tesisinin Kapasitesi Artırılıyor. İlave Tesisin Temeli Törenle Atıldı.

İnegöl Belediyesi ve Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nce 2000 yılında yapılan atık su arıtma tesisinin kapasitesi artırılıyor. İlave tesisin temeli törenle atıldı.

İşin proje müşavirliğini yürüten Envy A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selçuk Yahşi, 2000 yılında devreye giren arıtma tesisinin geçen sürede önemli işlev yaptığını, Avrupa normlarında arıtma gerçekleştirildiğini, ancak atık su miktarında son yıllarda önemli artış olması sebebiyle yetersiz kaldığını söyledi. Tesisin kapasitesinin artırılmasının büyük bir proje olduğunu belirten Prof. Dr. Selçuk Yahşi, "Yapılacak tesis Avrupa'da da ilkler arasında. Şu anda biz ülkede lideriz. Tesis hayata geçirildiğinde % 25 oranında enerji tasarrufu sağlanacak. Çamur miktarı % 51 oranında azalacak. 130 bin metreküp arıtma sonucunda normalde 150 ton çamur çıkar. Bu sistemde çıkacak çamur 75 ton olacaktır. Kurulacak çamur kurutma tesisinde 3 bin 500 kalorilik yakıt elde edilecek. Bu yakıt rahatlıkla kullanılabilecek. Çevrecilikte Türkiye'de, teknolojide Avrupa'da birinciyiz. İlkleri başarmak zordur, ama İnegöl bunu başardı" dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl ise konuşmasında, İnegöl'ün hep ilkleri gerçekleştirdiğini, ilçe bazında ilk Organize Sanayi Bölgesinin İnegöl'de kurulduğunu, bu tesisle de bir ilkin daha gerçekleştirileceğini kaydetti.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, 2000 yılında kurulan atık su arıtma tesisinin o zaman 55 bin metreküp kapasitesiyle hem İnegöl'ün mesken atıklarınının, hem de OSB'deki fabrikaların atık sularının arıtılmasına yettiğini, ancak o zaman hesaplanan günlük atık su miktarının 47 bin metreküp olduğunu, şimdi ise bu rakamın 85 bin metreküpe çıktığını ifade etti. 85 bin metreküp atık suyun 55 bin metreküpünün arıtma tesisinde arıtıldığını, 25-30 bin metreküpünün ise kapasite yetersizliği sebebiyle arıtılmadan Kalburt deresine salındığını belirten Başkan Alinur Aktaş, bunun bir tarım şehri olan İnegöl ve çevresinde olumsuz sonuçlar doğurduğunu, atık suların karışımı ile oluşan pis suların İnegöl, Yenişehir ve hatta Bilecik sınırları içerisindeki tarım alanlarına zarar verdiğini söyledi. Bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması için Arıtma Tesisinin kapasitesinin artırılması gerektiğini ifade eden Aktaş, "Yapılacak yeni tesis hem İnegöl ve OSB için, hem Yenişehir ve Bilecik için, hem de ileride hayata geçecek olan Boğazköy Barajı için hayati önem taşımaktadır" dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı ise, İnegöl'ün çevreye karşı hassasiyetini 30 milyon dolara mal olacak bu kompleksin açıkça gösterdiğini belirterek, bu tesisin yapımına katkı sağlayan sanayicilere teşekkür etti.

Tesisin hayata geçmesiyle arıtma kapasitesi günlük 55 bin metreküpten 130 bin metreküpe çıkacak.

(SB-MŞ) 16.05.2008 11:13 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title