Haberler

Hatay'da Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Hatay'da, Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı Değerlendirme Toplantısı Vali Celalettin Lekesiz başkanlığındaki yapıldı.

Hatay'da, Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı Değerlendirme Toplantısı Vali Celalettin Lekesiz başkanlığındaki yapıldı.

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, İl Özel İdaresi Toplantı Salonundaki toplantıda, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde yirmisinin kırsalda yaşadığını dile getirdi. Tarım sektörünün Türkiye ve Hatay için önemli olduğunun altını çizen Lekesiz, "İlimizde kırsalda yaşayan vatandaşımız yüzde kırk dokuzdur. Yani ilimizin toplamda 1 milyon 503'nün hemen hemen yüzde ellisi kırsalda yaşıyor, yüzde ellisi de kent merkezinde yaşıyor. Türkiye'de tarım sektörünün ifade ettiği anlam daha güçlü. Nitekim bunu gerek istihdamda gerekse ilimizin ilettiği her birimde de görüyoruz. Türkiye'de toplam her yüz kişiden on altısı tarım sektöründe istihdam edilirken ilimizde bunun aşağı yukarı otuz iki kişi olduğunu görüyoruz. Tarım sektörü ilimizde her sektörüne göre iki katı daha önemlidir. 2000 yılında ilimizin tüm toplam tarımsal üretimini aşağı yukarı 565 milyon lira. Bugün gelinen nokta ise 32 milyar civarındadır " dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi de 2011 yılında İl Stratejik Planı ve Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı'nın uygulanmaya konulduğunu belirterek, "957 adet yeni meyve bahçesi 13 bin 265 alanda 549 bin 414 adet fidan dikilerek, ürün deseni haritalarına ve ihracata uygun tür ve çeşitlerinden oluşturuldu. İlimizin, bölgenin önemli tarla bitkileri üretim merkezi olması için yürütülen çalışmalar sonucunda, dane mısır yüzde elli altı, ayçiçeği yüzde 2 bin 928 ve yem bitkileri yüzde doksan beş arttırıldı. Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi konusunda, on dört adet kurs açıldı 3 yüz 94 kişi sertifika aldı. Zeytin envanteri hazırlandı. İl genelinde büyükbaş havya sayısı yüzde on iki, küçükbaş hayvan sayısı yüzde yüz dört arttırıldı. Süt üretiminde yüzde doksan beş, sütten elde edilen gelir yüzde 2 yüz 83, et üretimi yüzde elli bir attırıldı. 22 adet "süt toplama merkezi" kuruldu" diye konuştu.

Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı Değerlendirme Toplantısına İl Jandarma Komutanı Piyade Albay Hasan Koçyiğit, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Salih Güder, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, ile ilçe kaymakamları ve kurum kuruluş müdürleri katıldı. - HATAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Celalettin Lekesiz Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title