Haberler

Güneydoğu'daki 109 Belediyenin Elektrik Borcu Var

DEDAŞ, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 3'ü büyükşehir olmak üzere 109 belediyenin yaklaşık 130 milyon liralık elektrik borcunun bulunduğunu bildirdi DEDAŞ Sözcüsü Üstün: "Belediyelerin en fazla borcu arıtma tesisleri, içme ve kullanma suyu ile park, bahçe aydınlatmasından kaynaklanıyor"

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ), Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 6 ilde, 3'ü büyükşehir olmak üzere 109 belediyenin elektrik borcunun 130 milyonu aştığını bildirdi.

DEDAŞ Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, bir otelde düzenlenen basın toplantısında, yerel seçim öncesinde borçları nedeniyle elektrikleri kesilen bazı belediyelerin önce DEDAŞ'ın özelleştirme sürecinde devletten devraldığı binaları mühürlemek istediğini, ardından borçlarıyla ilgili yapılandırma talep ettiğini söyledi.

Seçim süreci nedeniyle gündemden düşen bölgedeki belediyelerin elektrik borcu konusunun borç miktarının 130 milyon lirayı aşması ve gerekli ödemelerin geçen süreye rağmen yapılmaması nedeniyle yeniden gündeme geldiğini kaydeden Üstün, her gün peşin olarak toptan elektrik satın aldıklarını ve belediye gibi müşterilerine bu elektriği götürdüklerini ancak birçok belediyenin bu borçlarını ödemediğini ifade etti.

DEDAŞ kayıtlarına göre bölgedeki 3'ü büyükşehir olmak üzere 6 il ile bu illere bağlı ilçe ve belde belediyeleri dahil toplam 109 belediyenin elektrik borcunun bulunduğunu anlatan Üstün, "Belediyelerin en fazla borcu arıtma tesisleri, içme ve kullanma suyu ile park, bahçe aydınlatmasından kaynaklanıyor" diye konuştu.

Üstün, bölgede köy içme sularının DEDAŞ borcunun da 50 milyon liraya yaklaştığını bildirdi.

Çiftçilerin elektrik borcu

Tarımsal sulama nedeniyle elektrik borcu bulunan veya kayıt dışı elektrik kullandığı tespit edilerek borç çıkarılan çiftçiler için kampanya düzenlediklerini anımsatan Üstün, buna göre, tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedeli üzerinden yüzde 75'leri aşan düzeyde indirim yapılacağına dikkati çekti.

Üstün, pamuk üretimi yapılan 100 dönüm arazi için çıkan 40-45 bin liralık elektrik faturasının sadece 9 bin lirasının tahsil edileceğini, kampanyaya dahil olan çiftçilerden 2014 yılında başka bir ödeme talep edilmeyeceğini vurguladı.

Uzmanların mevcut sulama şeklinin devam etmesi durumunda bölgede çiftçilerin yakın bir gelecekte ne sulama ne de içmek için su bulamayacaklarını vurgulayan Üstün, bir anlamda bilinçsiz sulamanın geleceğinin israf edilmesi anlamına geldiğini dile getirdi.

-Çiftçilerin eylemi

Bölgede bazı yerlerde çiftçilerin yaptığı eylemlerle ilgili soru üzerine Üstün, kimseye zarar vermediği ve kimseyi engellemediği sürece insanların kendilerini ifade etmenin belirli yollarını kullandığını belirterek, Şanlıurfa'nın Siverek ve Ceylanpınar ilçelerinde de benzer eylemlerin olduğunu anımsattı.

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde 100 milyon lira elektrik borcuna karşılık sadece 2 milyon lira ödeme yapıldığına işaret eden Üstün, kurumda yatırım yapılması ve hizmet kalitesinin artırılması gerektiğini kaydetti.

"Hizmet kalitesini artırmamız için 2 milyon lira olan ödeme miktarını artırmamız lazım. Gelen paranın karşılığı hizmet olacak. Yine bölgeye geri dönüşü olacaktır" diyen Üstün, bunun da kaçak kullanımının önlenmesinde etkili olacağını anlattı.

DEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz ise kaçak elektrik kullanımının önlenmesiyle ilgili sivil toplum örgütleri ve kanaat önderlerinden yardım beklediklerini söyledi.

Yılmaz, bu yıl bölgede 130 milyon civarında yatırım gerçekleştireceklerini ifade etti.

Dicle Elektrik Perakende Satış AŞ (DEPSAŞ) Genel Müdürü Neşet Demirbağ da abonelere borçlarını ödemeleri konusunda çağrıda bulundu. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Yerel

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Dicle Elektrik Dağıtım Mehmet Gökay Diyarbakır Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title