Haberler

Gto Yönetim Kurulu Başkanı Aslan Açıklaması

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye'nin bu yıl cari açıktan ziyade büyümeye ve üretime odaklanması gerektiğini belirtti.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye'nin bu yıl cari açıktan ziyade büyümeye ve üretime odaklanması gerektiğini belirtti.

GTO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Aslan, şubat ayı meclis toplantısında, küresel krizin ardından geçen süreye rağmen global ekonomik aktivitenin zayıf bir görünüm sergilediğine dikkati çekti.

Büyümenin büyük ölçüde gelişmekte olan ülkelerin öncülüğünde devam ettiğini vurgulayan Aslan, "Gelişmiş ekonomilerde mevcut sorunların çözümüne yönelik adımların hız kazanması ile küresel ekonomik etkinliğinin bu yıl daha olumlu bir seyir izleyeceği tahmin edilmektedir. Bu anlamda küresel ekonomik krizle birlikte başlayan ekonomik güç eksenindeki kaymanın doğru okunması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Aslan, pazar çeşitlenmesi sayesinde Türkiye'de ihracattaki artış eğiliminin devam ettiğini vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde devam eden borç krizi nedeniyle meydana gelen daralmanın Türkiye'nin ihracatını olumsuz etkilediğini belirten Aslan, şunları kaydetti:

"Ülkemiz ihracatta gerçekleştirdiği kıta, ülke ve mal çeşitliliğiyle dış ticaret daralmasının neden olduğu olumsuz durumları bertaraf etmeyi başardı. İhracatın artarak devam etmesi ülkemizin küresel ticaret dinamiklerine hızlı adaptasyon göstermesine katkı sağladı. Ayrıca, yeni yılda ekonominin daha ılımlı bir seyir izlemesi ve AB bölgesinde kısmi bir toparlanma olması bekleniyor."

Gelişmekte olan ülkelerde büyümenin artmasının beklendiğini ifade eden Aslan, Türkiye'nin küresel ekonomide meydana gelecek iyileşme paralelinde kaybedilen pazarlarını tekrar geri kazanması gerektiğini aktardı.

-Büyüme beklentisi-

Aslan, küresel kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan tahminlerde Türkiye'nin yüzde 4-5 arasında büyümesinin öngörüldüğünü vurgulayan Aslan, şunları kaydetti:

"Ülkemizin cari açığı düşük tutup büyüme oranlarını yükseltmesi için katma değeri yüksek ürünler üretmesi, pazar çeşitlendirme çalışmalarına devam etmesi ve ihracata konu ürünleri çeşitlendirmesi şart. Türkiye'nin bu yıl cari açıktan ziyade üretim ve büyümeye odaklanması gerekiyor. Çünkü her sene cari açık ve büyüme ikileminde kalmamak için bunu yapmak gerekiyor. Bunun yanında ülkemizin ithalatla büyüyen bir ülke olduğunu unutmamak gerekir. 2013'te ithalatta ciddi bir daralma yaşanırsa bu büyümeyi de etkiler. Böyle bir durumun yaşanmaması için ekonomi yönetiminin önlem alması lazım."

Aslan, üretim konusunda hareketliliğin istenilen düzeyde olmadığını, bunun için orta ve uzun vadede üretime yönelik daha radikal kararlar alınması gerektiğini kaydetti.

Muhabir: Adem Yılmaz / Ahmet Caner Baysal

Yayıncı: Sevil Çelik - GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Gaziantep Ticaret Odası Avrupa Birliği Mehmet Aslan Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title