Haberler

Ekinci: Urfa'nın Hatırı İçin Bedenimizi Taşın Altına Koyduk

Güncelleme:

AK Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı aday adaylarından Prof. Dr. Abdullah Ekinci, basın toplantısı düzenledi.

AK Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı adaylığına talip 9 isimden Prof. Dr. Abdullah Ekinci, önceki gece bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı. Toplantıda ilk olarak Urfa için düşüncelerini paylaşan Prof. Dr. Ekinci, "Global anlamda gelişen ve büyüyen bir Urfa özleminin giderilmesi noktasındaki eksikliklerin giderilmesi için bu yarışta ben de varım" diye konuştu.

ŞEKİLLENEN ORTADOĞU'DA URF YERİNİ ALMALIDIR

Konuşmasında girilen yeni bir dönemeçle Ortadoğu'nun yeniden şekillendiğini belirten Ekinci, "Bu yeni süreçte Urfa'nın konumu ne olmalıdır. Bugün Urfa jeopolitik açıdan itibarsızlaşmış, bölgedeki kentlerin gölgesinde kalmış konumdadır. Dünün ve bugünün problemleriyle uğraşan bir, Urfa geleceği es geçmektedir. Geleceği inşa etmek için planlama ve strateji oluşturmayan Urfa, gelecek inşa edemez. Urfa oluşan yenidünya ya paralel olarak yeni bir strateji oluşturmalıdır" dedi.

GELECEĞİMİZİ KAYBETMEYELİM

Geçmiş yıllarda Urfa'nın bölgede hatırı sayılır bir ticaret merkezi olduğunun altını çizerek konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Ekinci, "Dün ve bugünün problemiyle uğraşırken, geleceğimizi kaybetmeyelim. Geçmişte Urfa benzer bir hatayı yaptı. Coğrafi keşiflerle ticaret güzergâhı olmaktan çıktı ve Urfa'nın kolu kanadı kırıldı. Urfasız Halep, Şam, Musul, Bağdat düşünülemezken kendi kaderiyle baş başa kalmış bir Urfa, Ortadoğu'nun küçük bir kasabasına dönüştü. 1. Dünya harbi sonrasında çizilen sınırlarla Halep, Şam, Bağdat, Rakka ve Musul ile yaptığımız ticaret bıçak gibi kesildi. Urfa'yı besleyen en önemli saç ayağı olan ticaret becerisi köreldi. Urfa'nın bu düşüşü, bölgedeki bazı kentlerin yıldızını parlatmıştır. Bugün Urfa yeniden köşe başına gelmiştir. Profesyonel bir anlayışla Urfa tekrar Ortadoğu'nun merkezi olabilir" diye konuştu.

URFA KENDİSİYLE UĞRAŞIYOR

Konuşmasının sonlarına doğru Urfa yönetim anlayışında problemler yaşandığına da dikkat çeken Prof. Dr. Ekinci, "Urfa sürekli kendisiyle uğraşıyor" dedi. İlin enerjisini sinerjiye dönüştürmek zorun olduğunun da altını çizen Prof. Dr. Ekinci, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: "Şehri halkla birlikte yönetmek zorundadır. Kent hakkı adı verilen anlayışı hakim kılmak zorundadır. İhtisas komisyonları oluşturmak zorundadır. İlgili meslek ve oda başkanlıklarının temsilcilerinin de katkı sunduğu ihtisas komisyonları oluşturulmalıdır.

İmar ve bayındırlık komisyonu, çevre ve sağlık komisyonu, plân ve bütçe komisyonu, eğitim, kültür, gençlik ve spor komisyonu ile ulaşım komisyonu, Tarım ve Hayvancılık İhtisas Komisyonu gibi.

Şehir yönetiminde yasal zeminler olan Büyükşehir belediye meclisi, Büyükşehir belediye encümeni gibi kurulların yanında STK'ların temsilcilerinden oluşan bir STK Meclisi de oluşturmalıdır. Temel amaç halkın isteklerini özne kılmaktır. Urfa'da yaşayan her bireyin katkısı bir hazine değerinde olduğu bilinmelidir. Urfa'da bir ferdi dahi dışarıda bırakmamak adına, Urfa'da atan her kalbin sesine kulak asılmalıdır."

PROF. DR. ABDULLAH EKİNCİ

Urfa'da doğdu. İlk ve Orta öğretimini Urfa'da yaptı. Şanlıurfa İmam Hatip Lisesi, Uludağ Üniversitesinde İlahiyat ve Fırat üniversitesinde tarih eğitimini aldı. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğretmen-idareci olarak çalıştı. Tarih Anabilim Dalında "III.-XII. Yüzyıllar arasında Urfa'da Dini ve Fikri Hayat" adlı Yüksek Lisansını 1996 yılında tamamladı. 2002 yılında ise "IX.-XII. Yüzyıllar Arasında Ortadoğu'da Karmatîlerin Siyasi, İdari, İktisadi, Sosyal ve Kültürel Faaliyetleri " adlı teziyle doktorasını tamamladı. 2006 Yılında doçent oldu. 2012 yılında profesör oldu. 2007-2010 yılları arasında ise Fen Edebiyat Fakültesi dekan yardımcısı olarak görev yaptı. Halen Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanlığını yürüten Prof. Dr. Abdullah Ekinci, çalışma alanı olarak "Ortadoğu'da Fikir Hareketleri, Şehir Tarihi ve Kurumları, Ortadoğu ve Akdeniz havzasında oluşan siyasi, iktisadi ve sosyokültürel faaliyetler ile günümüz Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki tarihi kentler ve yerleşimlerdir.

(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel

Abdullah Ekinci Ak Parti Musul Şam Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title