Haberler

Diyarbakır Cezaevi İçin 250 Yeni Suç Duyurusu Düzeltme

Diyarbakır Cezaevi'nde işkence görenler ve hayatını kaybedenlerin 250 kadar yakını daha, dönemin cezaevi sorumluları hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu

Adı 12 Eylül dönemindeki işkencelerle anılan Diyarbakır Cezaevi'nde işkence görenler ve hayatını kaybedenlerin 250 kadar yakını daha, dönemin cezaevi sorumluları hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

12 Eylül döneminde adı işkencelerle gündeme gelen Diyarbakır Cezaevi için, Diyarbakır Adliyesi önünde toplanan ve aralarında babası cezaevinde kaybeden BDP'nin Diyarbakır'da desteklediği bağımsız milletvekili adaylarından Altan Tan ve kapatılan HEP'in öldürülen Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ın eşi Şükran Aydın'da bulunduğu yaklaşık 250 kişi Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Adliye binası önünde basın açıklaması yapan grup adına konuşan Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu sözcüsü Celalettin Can, Diyarbakır Cezaevi'nde yaşananların Türkiye'nin utancı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bu utançtan kurtulması ve sorumluların cezalandırılması için toplandıklarını söyleyen Can, "Diyarbakır 5 No'lu Askeri Cezaevi'nde 12 Eylül 1980 ile 1984 yılları arasında başta sıkıyönetim komutanı olmak üzere, görev yapan tüm asker ve sivil cezaevi görevlileri, savcıları, mahkeme başkanları ve üyeleri ile doktorlar hakkında işkence suçundan dava açılması ve suç faillerinin cezalandırılmasını talep etmek için buradayız" dedi.

Babası Bedii Tan'ı cezaevinde kaybeden BDP'nin destemklediği Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Altan Tan ise, ocağına ateş düşen bir ailenin çocuğu olduğunu ifade etti. Cezaevinde hayatını kaybedenlerin insanlık onu için can verdiklerini belinten Tan şöyle dedi:

"Sayın Başbakan Tayyip Erdoğan Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı, Cumhurbaşkanı ve devletin bütün yetkileri bu ayıbın sorumlularını ortaya çıkarmalıdır. 12 Eylül referandumunda, '12 Eylül yargılanacak' dediler. Sistemli olarak bir rejim ve devlet işkencesi ve dönemi olarak tanımlıyoruz 12 Eylül'ü. Eğer bizzat Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmaz ve o dönemdeki gerçek suçlular, devletin en üstündeki yetkililer yargı önüne getirilmezse, Türkiye Cumhuriyeti hakkında suç duyurusunda bulunacağız.

Allah, o vahşet içerisinde hayatını kaybedenlerin tamamına rahmet eylesin. Acı çekenlerin acısına şifa versin, buna sebep olanları da kahretsin. Allah'ın ve meleklerin lanetleri üzerlerine olsun. Allah ve meleklerinin lanetleri onları koruyanın üzerlerine olsun. Onları yargı önüne çıkarmayanları da Allah kahretsin. "

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! 5 Mayıs Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 5 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (REAL MADRİD-CADİZ) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 4 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Vanspor çekildi mi neden çekildi? Vanspor - Bursaspor maçında ne oldu? İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title